Р Е Ш Е Н И Е  

405/27.7.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми състав

На двадесет и трети  юли         през две хиляди и петнадесета  година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                                                                                                                                                                 Председател: Валентина Тонева

секретар Й.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 1205 по описа на ШРС за 2015год.,

 

Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е  наказателно постановление №15-0869-000758/02.06.15 год. на ВНД Началник сектор  към ОДМВР гр. Шумен, с което на  С.Г.С.  ЕГН ********** на основание чл.53 от ЗАНН и чл.185, от ЗДвП,е наложена  глоба в размер на 20 лева, нарушение на чл.74, ал.1 от ЗДвП.

Недоволен от наказателното постановление жалбоподателят го обжалва и моли съда да го отмени, като заявява, че не е извършил посоченото в НП нарушение.   

За административно-наказващият орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, не се явява представител.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

              Разгледана по същество жалбата е основателна, поради следните съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 15.05.15г в 9,05часа била извършена проверка  от служители на РПУ  на водача на МПС „Тойота Ярис“ с рег № Н 3943ВМ жалбоподателя С.Г.С. , поради обстоятелството, че по бул Славянски  пред Община Шумен  в посока ул. „Карел Шкорпил“ водачът на МПС престоява в активна лента за движение ,като е включил  авариен сигнал  на МПС  без да има повреда или участие в ПТП.

На същата дата  бил съставен Акт за установяване на административно нарушение № 758, за това, че на  15.05.15г  около  09,05 часа  в гр. Шумен , по бул „Славянски“ пред Община Шумен  в посока ул. „Карел Шкорпил“ е управлявал собственият си лек автомобил„Тойота Ярис“ с рег № Н 3943ВМ  водачът престоява в активна лента за движение , като е включил  авариен сигнал  на МПС  без да има повреда или участие в ПТП.

В акта е вписано възражение-имам. АУАН е подписан от нарушителят като му е бил връчен и препис от последния.

В АУАН е  посочено, че е нарушен чл. 74а от ЗДВП .

В законово установения срок  не е депозирано писмено възражение от жалбоподателя.

Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление №15-0869-000758/02.06.15 год. на ВНД Началник сектор  към ОДМВР гр. Шумен, с което на  С.Г.С.  ЕГН ********** на основание чл.53 от ЗАНН и чл.185, от ЗДвП, е наложена  глоба в размер на 20 лева, нарушение на чл.74, ал.1 от ЗДвП.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от събраните по делото писмени и гласни доказателства, от разпита на актосъставителя и на свидетелите при съставяне на акта, както и от присъединените на основание чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, от правна страна следното:

При съставяне на акта за установяване на административно нарушение и издаване на наказателното постановление  са допуснати съществени нарушения на  процесуалните правила, довели до накърняване правото на защита на жалбоподателя и   налагащи  неговата отмяна.

Съдът констатира, че в АУАН като нарушен е посочен текста на чл. 74а от ЗДВП. Тази норма регламентира, че аварийният сигнал може да бъде включван за предупреждаване на останалите участници в движението за различни опасности, когато моторното превозно средство е спряло поради повреда или има участие в пътнотранспортно произшествие и не може да бъде отстранено веднага и се явява препятствие за другите участници в движението.

В същото време в НП  нарушението е описано по следният начин: водачът престоява в активна лента за движение, като е включил  авариен сигнал  на МПС  без да има повреда или участие в ПТП  и е прието, че използва допълнителни светлини  самостоятелно, и че виновно е нарушил чл. 74 ал.1 от ЗДВП.

Разпоредбата на чл. 74 ал.1 ЗДВП  регламентира, че допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.

Съдът намира, че в случая е налице  допуснато нарушение на чл. 57 ал.1 т.6 от ЗАНН и чл. 42 т. 5 от ЗАНН в процедурата по съставянето на НП и АУАН, доколкото  посочените като нарушени законови разпоредби АУАН и НП са различни.

Такова  недопустимо противоречие води до нарушаване правото на защита на жалбоподателя и му пречи да разбере в какво точно нарушение е обвинен,  респ. да разбере в пълен обем рамките на вменената му административно-наказателна отговорност и да  предприеме адекватна на същата защита.

 Така се създава неяснота коя или кои именно правни норми административно наказващият орган е приел за нарушени и съответно е санкционирал с НП. По този начин  нарушеното право  на защита на жалбоподателя  представлява нарушение от категорията на съществените и  представлява формална предпоставка и основание за отмяна на  обжалваното НП.

Предвид  горното и на основание чл. 63, ал. 1, изр. 1 от ЗАНН съдът

Р Е Ш И:

ОТМЕНЯ   наказателно постановление №15-0869-000758/02.06.15 год. на ВНД Началник сектор  към ОДМВР гр. Шумен, с което на  С.Г.С.  ЕГН ********** на основание чл.53 от ЗАНН и чл.185, от ЗДвП, е наложена  глоба в размер на 20 лева, нарушение на чл.74, ал.1 от ЗДвП.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

РАЙОНЕН СЪДИЯ: