Р Е Ш Е Н И Е

 

                                                                        420/3.8.2015г.  

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На двадесети юли две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                               Председател: Кр. Кръстев

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 1206 по описа на ШРС за 2015г.,

 

За да се произнесе взе предвид следното:

Настоящото производство е образувано на осн. чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е наказателно постановление №15-207/27.05.2015 год. на Заместник председател на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор - гр.София, с което на основание чл.55 ал.2 от Закона за техническите изисквания  към продуктите на жалбоподателя "Лифтком сервиз" ЕООД ЕИК 201189890 със седалище и адрес на управление гр. София ж.к. „Младост“, Бизнес парк София, сграда 4 ет.1, офис 101 представлявано от Б.П.К. ЕГН ********** е наложена имуществена санкция в размер на 200 / двеста/ лева. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление, като излага  доводите си за това в жалбата. Редовно призован за датата на съдебно заседание не се явява, не изпраща представител.

Административнонаказващият орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН,  не изпраща процесуален представител, но в депозирано писмено становище оспорва жалбата и моли съда да отхвърли същата като неоснователна и да потвърди изцяло обжалваното наказателно постановление.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

Разгледана по същество жалбата е неоснователна, поради следното:

ШРС, след като взе предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното: На 28.08.2014 год. била извършена проверка  от компетентни длъжностни лица към РО " Инспекция за държавен технически надзор "- гр. Велико Търново в жилищна сграда, находяща се в гр. Шумен на ул.“Цар Освободител“ № 12. Било установено, че в тази сграда се експлоатира пътнически електрически асансьор с рег.№ 584 АС 2496 и заводски номер № 47111/1983г., поддържан от жалбоподателя "Лифтком сервиз" ЕООД. По време на проверката, било констатирано, че асансьорът е в експлоотация като работи и изпълнява подадените му чрез бутоните команди, ползва се от живущите. При проверка техническото състояние на асансьора, проверяващите инспектори констатирали, че същият е с неизправен „контакт за безопасност“ – обтегачна тежест на ограничителя на скоростта.  За констатираното нарушение на 28.11.2014 год. е съставен акт за установяване на административно нарушение № 3-119, като актосъставителят е посочил, че с горното деяние е нарушена разпоредбата на чл.10 ал.1 т.7 от Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьори, като управителя  на наказаното дружество е подписал АУАН с отметката, че ще представи писмени възражения. Такива обаче не е депозирал в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН. Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление №15-207/27.05.2015 год. на Заместник председател на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор - гр.София, с което на основание чл.55 ал.2 от Закона за техническите изисквания към продуктите на жалбоподателя е наложена имуществена санкция в размер на 200 /двеста/ лева. Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени доказателства и от разпита в съдебно заседание на актосъставителя Й.П.Й. – извършил проверката, който  заяви, че по време на проверката асансьорът е работел, като при проверка е установено, че контактът за безопасност не работи. Съгласно изискванията на чл.10 ал.1 т.7 от Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьори, този който поддържа асансьора задължително трябва да го спре при следната неизправност - неправилно функциониране или неизправност на контактите за безопасност. В конкретната хипотеза безспорно е установено, че жалбоподателя е поддържал асансьор, който е продължавал да работи при положение че има неизправен контакт за безопасност. Съдът не споделя защитната теза на жалбоподателя, че видно от представения от тяхна страна протокол за техническо обслужване № ТФ 016760/25.08.2014г. контакта е бил изправен. Дори това да е било така, то към момента на проверката асансьора е бил неизправен съгласно изискванията на наредбата и е следвало да бъде спрян.

  При така установената фактическа обстановка съдът приема, че с горното деяние, жалбоподателят, в качеството му на поддържащ пътнически електрически асансьор с рег.№ 584 АС 2496 и заводски номер № 47111/1983г., в сграда, находяща се на ул.“Цар Освободител“ № 12 в Шумен не го е спрял  от експлоатация до отстраняване на посочената по горе неизправност и е осъществил състав на нарушение по чл.10 ал.1 т.7  от НБЕТНА.

 Съдът счита, че административнонаказващият орган е приложил правилно санкционната норма и при издаване на наказателното постановление не са допуснати съществени процесуални нарушения, които да накърняват правото на защита на жалбоподателя и да водят до неговата отмяна, като е наложил почти минималната предвидена в чл.55 ал.2 от  Закона за техническите изисквания  към продуктите имуществена санкция.

Поради     изложеното,    съдът    намира,    че    атакуваното    наказателно постановление следва да бъде потвърдено, като правилно и законосъобразно. Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът

                      

                                                              Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №15-207/27.05.2015 год. на Заместник председател на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор - гр.София, с което на основание чл.55 ал.2 от Закона за техническите изисквания  към продуктите на жалбоподателя "Лифтком сервиз" ЕООД ЕИК 201189890 със седалище и адрес на управление гр. София ж.к. „Младост“, Бизнес парк София, сграда 4 ет.1, офис 101 представлявано от Б.П.К. ЕГН ********** е наложена имуществена санкция в размер на 200 / двеста/ лева.

Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено. 

 

                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: