Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е  

                                                                         

                                                                      474/23.9.2015г.  

 

                                                    В  ИМЕТО  НА  НАРОДА  

 

            Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на шестнадесети септември през две хиляди и петнадесета година, в състав:

                                                                                      Председател:   Диана Георгиева

 

при участието на секретаря В.И., като разгледа докладваното от районния съдия ВАНД № 1252/2015г. по описа на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:

Настоящото производство е образувано по чл.59 и следващите от ЗАНН.

В жалбата си до съда, Я.И.П. *** твърди, че не е съгласна с глобата от 30 лева, тъй като е подала своевременно сведение за изгубените документи. Моли съда да отмени изцяло наказателното постановление.

Жалбата е подадена от легимитирано лице, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН във връзка с чл.320 от НПК, поради което съдът намира същата за допустима. В открито съдебно заседание, жалбоподателят, редовно призован се явява лично и изцяло поддържа жалбата си. Въззиваемата страна, редовно призована, изпраща представител, който моли съда да отхвърли жалбата като неоснователна и да потвърди процесното НП като правилно и законосъобразно.

ШРС, като прецени всички събрани доказателства поединично и в тяхната съвкупност и като съобрази закона, намира жалбата за основателна, поради следните съображения.

На 23.04.2015г., жалбоподателката Я.И.П. *** пред свидетелката  Д.В.П. – систем-оператор ГБДС за получаване на лична карта. Представила на свидетелката Декларация по чл.17,ал.1 от Правилника за издаване на български документи за самоличност. Свидетелката Д.П. установила, че жалбоподателката е декларирала на 26.03.2015г., че не може да каже къде й е личната карта,  поради което уведомила свидетелят И.Б.В. – служител при ОД МВР гр. Шумен. Свидетелят В. на същата дата – 23.04.2015г. съставил Акт за установяване на административно нарушение № 456 за констатирано нарушение на чл.7,ал.1 от ЗБЛД срещу жалбоподателката. Актосъставителят посочил, че на 23.04.2015г. в гр. Шумен се установило, че лицето Я.И.П. е загубило лична карта № 181030957 при обстоятелства  и начин, отразени в подадена декларация по чл.17,ал.1 от ПИБЛД на 26.03.2015г., с което виновно е нарушило чл.7,ал.1 от ЗБЛД. Актът бил съставен в присъствие на жалбоподателя и подписан от него без възражения. Жалбоподателят не се е възползвал от законното си право и не е депозирал писмени възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН. Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка било издадено наказателно постановление № 456/ 28.04.2015г. от Началник група „БДС“ при ОД МВР гр. Шумен, с което на основание чл.81,ал.2,т.2 от ЗБЛД на Я.И.П. *** било наложено административно наказание “глоба” в размер на 30 /тридесет/ лева.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от събраните по делото писмени доказателства и от разпита в съдебно заседание на актосъставителя и на свидетеля, както и от присъединените на основание разпоредбата на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че наказателното постановление  е издадено от компетентен орган, но в хода на административно наказателното производство са допуснати съществени процесуални нарушения, които накърняват  правото на защита на жалбоподателя и водят до неговата отмяна.

Съдът намира, че както АУАН, така и процесното НП не съдържат задължителни реквизити по чл.42,т.3 и т.4 от ЗАНН и чл.57,ал.1,т.5 от ЗАНН.  Както в АУАН, така и в процесното НП не е посочена дата на извършване на санкционираното административно нарушение. Както актосъставителя, така и АНО се е задоволил само и единствено с посочване датата на неговото установяване, но не и дата на извършване. Липсата на дата на извършване на нарушението препятства преценката за спазване на давността по чл. 34, ал.1 от ЗАНН. АУАН и НП страдат от липса и на други реквизти, а именно законодателят визирал в чл.42,т.4 и чл. 57,ал.1,т.5 от ЗАНН, е вменил задължението на актосъставителя и АНО да направят описание на нарушението, дата и място, където е било извършено, обстоятелствата, при които е извършено, както и доказателствата, които го потвърждават. В случая описанието на нарушението, дадено в АУАН и обжалваното НП не са съобразени с изискванията на чл. 42, т.3 и 4 и чл. 57, ал.1,т.5 от ЗАНН, актосъставителят и АНО да направят описание на нарушението, дата и място, където е било извършено, обстоятелствата, при които е извършено и доказателствата, които го потвърждават. В случая в атакуваното в АУАН и в НП не е посочено нито мястото на нарушението, /което безспорно не е сградата на ОД МВР/, нито обстоятелствата по извършването му. Не е отбелязано къде е извършено същото, което се явява нарушение на чл.42,т.3 и чл.57,ал.1,т.5 от ЗАНН. Не са описани обстоятелствата, при които е извършено нарушението.

На второ място – буквалното граматическото тълкуване на АУАН и НП навежда на извода, че всъщност жалбоподателката е наказана за това, че е заявила горното обстоятелство. В ЗБЛД обаче наказание за доносителство, респективно за такова заявление - наказание не е предвидено. В настоящият случай изобщо не е изследвана субективната страна на установеното административно нарушение. Липсата на установена субективна страна на нарушението води до липса на административно нарушение, което да бъде санкционирано.

Освен гореизложеното, с оглед установената фактическа обстановка и обстоятелствата, при които е извършено нарушението, съда намира, че е налице маловажен случай на административно нарушение по чл.7,ал.1 от ЗБЛД. В процесният случай, жалбоподателката Я.П., която е на 77 годишна възраст, действително в подадената Декларация по чл.17,ал.1 от ПИБЛД от 26.03.2015г. е декларирала следното: „не мога да кажа къде ми е личната карта“, но не и, че същата е изгубена. В ЗАНН няма легално определение на понятието “маловажен случай”, както и в ЗАДС, но в случая, предвид препращата норма на чл.11 от ЗАНН следва да намери приложение легалната дефиниция на това понятие, дадена в чл.93,т.9 от НК, а именно извършеното административно нарушение, с оглед липсата на вреди последици или незначителността им и с оглед другите смекчаващи отговорността обстоятелства, представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на нарушения от съответния вид. Настоящият случай е именно такъв, като макар и формално да е осъществен състава на административно нарушение, с оглед посочените по-горе смекчаващи обстоятелства, деянието разкрива по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на нарушения от този вид, при което налагането на имуществена санкция макар и в минимален размер се явява несъразмерно тежка. Преценката за “маловажност на случая” подлежи и на съдебен контрол, като в неговия обхват се включва и проверка за законосъобразност на преценката по чл.28 от ЗАНН от страна на наказващия орган.   В процесното НП, АНО не е изложил никакви мотиви защо не преценява конкретното административно нарушение като маловажен случай. Като не е приложил разпоредбата на чл.28 от ЗАНН, при наличие на предпоставките за субсумирането на установените факти под нейната диспозиция, административно наказващият орган е допуснал нарушение на материалния закон.

С оглед визираното съществено нарушение на процесуалните правила и на материалния закон, съдът счита, че НП следва да бъде отменено като незаконосъобразно.

Водим от горното и на основание чл.63,ал.1 от ЗАНН, Шуменски районен съд,  

 

                                                  Р  Е  Ш  И  :  

 

ОТМЕНЯВА  Наказателно постановление № 456 издадено на 28.04.2015г. от Началник група „БДС“ при ОД МВР гр. Шумен, с което на Я.И.П., с ЕГН ********** *** е наложено административно наказание “глоба” на основание чл.81,ал.2,т.2 от ЗБЛД в размер на 30 /тридесет/ лева за нарушение на чл.7,ал.1 от ЗБЛД, като незаконосъобразно.

 

Решението подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от деня на съобщението, че решението е изготвено пред Шуменски административен съд по реда на Глава ХХІІ от Административно процесуалния кодекс.  

 

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: