Р Е Ш Е Н И Е

                                          498/14.10.2015г.,              Гр. Шумен  

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми състав

На тринадесети октомври      през две хиляди и петнадесета  година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                               Председател: Валентина Тонева

секретар Й.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВНАД №1291 по описа на ШРС за 2015 год.,

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление № 15-5298-000078 от 17.06.2015 год. на ВНД  Началник  сектор към ОДМВР  - гр.Шумен, с което на Л.И.Т.   ЕГН **********  е наложено административно наказание “глоба” в размер на 100 лв на основание чл. 179 ал.2 вр. чл. 179 ал.1 т.5 от ЗДвП за нарушение на чл. 25 ал.1 ЗДВП . 

          Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление, като излага подробно доводите си за това в жалбата. В съдебно заседание същият  се явява лично  .

            За административно- наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН,    се явява представител и моли жалбата да бъде оставена без уважение .

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е  неоснователна. ШРС, след като съобрази  събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 17.05.15г  около 9,30 часа  г жалбоподателят управлявал  собственият си  л.а “Опел Вектра  ” с рег №н 2897 ВА, като се движел по бул. “С.Велики ”  в гр. Шумен, бил позициониран  в южното платно  за движение, в близост до кръстовището с ул „А.Константинов“   в посока кв. Тракия.

Водачът предприел  маневра за да премине в друга пътна лента,  като преди да започне маневрата  не се убедил,  че няма  да създаде опасност  за участниците  в движението  и блъска движещият се  от лявата му страна  л.а. „Фолксваген лупо“  рег. № Н 0499 ВН,  с което става причина за ПТП. На место  пристигнали служители на  РПУ Шумен,  които съставили АУАН на жалбоподателя № 78от 17.05.15г.

Актосъставителят е посочил, че с горното деяние е нарушена разпоредбата  на чл.25 ал.1  от ЗДвП. Актът е подписан от нарушителя, като е посочил възражения:“бях  блъснат целенасочено отстрани ,което е видно от което е видно от факта,  че по другата кола няма  удар от пред,  а само от страни , а аз съм ударен в задната част на колата ….“

                 Впоследствие  се е възползвал от законното си право и  е депозирал писмени възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН. По повод депозираните възражения е извършена проверка / видно от приложената докладна  записка по делото /,  която е приключила със становище на началника на РУ МВР Шумен, че  служителите на РПУ Шумен са действали законосъобразно  при изясняване на обстоятелствата относно инцидента .

               Въз основа на посоченият АУАН е издадено  наказателно постановление № 15-5298-000078 от 17.06.2015 год. на ВНД  Началник  сектор към ОДМВР  - гр.Шумен, с което на Л.И.Т.   ЕГН **********  е наложено административно наказание “глоба” в размер на 100 лв на основание чл. 179 ал.2 вр. чл. 179 ал.1 т.5 от ЗДвП за нарушение на чл. 25 ал.1 ЗДВП . 

                  Така установената фактическа обстановка се установява от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, от разпита в съдебно заседание на актосъставителя и на свидетеля по акта  , както и от присъединените на основание чл.283 от НПК доказателства- включително и  приложените по делото цветни снимки на автомобилите участващи в ПТП .В хода на делото е допуснат до разпит  и свидетеля Р.К. - управлявал другият участващ в ПТП автомобил.

Св. К.  заявява в с.з. проведено на 13.10.2015г: „ …Той започна да навлиза в моята лента ……………започна да ме свива. Аз се свих доколкото мога  към тротоара  и ме блъсна …След това беше в моето платно ………………...”

 Съдът кредитира изцяло показанията на този свидетел, като намира, че същите не се опровергават от показанията на  актосъставителя и свидетеля по акта.Съдът кредитира и показанията на актосъставителя и свидетеля по акта  Изводите относно установената фактическа обстановка на служителите на РПУ  съдът намира, че  се потвърждават от показанията на разпитания свидетел очевидец. Съгласно разпоредбата на чл. 189, ал. 2 от ЗДвП, редовно съставените актове за установяване на нарушения по този закон имат доказателствена сила до доказване на противното.

В настоящото  производство съдът  намира, че  не са налице  доказателства, обосноваващи становище за различни констатации от тези, отразени в акта, а оттам и за различни  правни изводи от тези на административно наказващия орган. Настоящият състав приема, че при осъществяване на движението си и предприемане на маневрата, жалбоподателят не е спазил изискванията на ЗДВП, като не се е убедил,  че няма да създаде  опасност за  участниците в движението и блъска движещият се в лявата му страна л.а. управляван то св. К.  ,като по този начин  става причина за ПТП.  Поради горното съдът приема, че в съставения акт за установяване на административно нарушение   са отразени действителните факти и обстоятелства относно наличието на нарушение на чл. 25 ал.1 от ЗДвП извършено именно от жалбоподателя, като в тази връзка намира, че  не са налице  доказателства обосноваващи теза развита от самия жалбоподател за инцидента. Наказателното постановление издадено въз основа на визирания по-горе акт, при което наказващия орган   се е съобразил с действителната фактическа обстановка, е законосъобразно и правилно и  същото следва да бъде потвърдено .

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

           ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 15-5298-000078 от 17.06.2015 год. на ВНД  Началник  сектор към ОДМВР  - гр.Шумен, с което на Л.И.Т.   ЕГН **********  е наложено административно наказание “глоба” в размер на 100 лв на основание чл. 179 ал.2 вр. чл. 179 ал.1 т.5 от ЗДвП за нарушение на чл. 25 ал.1 ЗДВП . 

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд гр. Шумен в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено

                                                                      

РАЙОНЕН СЪДИЯ: