Р Е Ш Е Н И Е

                                                                            658/16.12.2015г.

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На двадесет и пети ноември  две хиляди и петнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: Кр. Кръстев

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 1313  по описа за 2015г.

За да се произнесе взе предвид следното

Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 15-0869-000808/08.06.2015год. на ВНД Началник сектор ПП към  ОДМВР - Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН, чл.184 ал.5 вр. ал.3 от ЗДвП  на жалбоподателя Ф.Ю.С. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 30 лева за нарушение на чл. 114 т.1 от ЗДвП.

 Жалбоподателят в жалбата си моли съда да отмени наказателното постановление като неправилно и незаконосъобразно. Навеждат се доводи, че жалбоподателя не е извършил нарушението за което е санкциониран, не са взети под внимание неговите доводи посочени във възражението му. Излага своята теза, че не е извършил вмененото му нарушение.  В съдебно заседание, редовно призован  се явява лично, в първото съдебно заседание се явява с упълномощен представител. Поддържа жалбата и моли наказателното постановление да бъде отменено поради грешно възприета от наказващия орган фактическа обстановка.

Процесуалния представител на въззиваемата страна редовно призован се явява в съдебно заседание и оспорва жалбата като неоснователна. В хода по същество излага доводи, че жалбоподателя е извършилия нарушението.

Жалбата е подадена от надлежна страна в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

Жалбата е основателна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:  На 20.05.2015г. около 10.40 часа работници на БКС «Титан» извършвали почистване на тротоарните площи по ул «Индустриална» срещу мелница «Съгласие» в гр.Шумен. Времето започнало да се влошава и работниците решили да се приберат към фургона си, в който държат инструментите си, като тръгнали към него. В този момент по уличното платно се е движел лек автомобил «Мерцедес» с рег. № Н 68 66 ВВ управляван от свидетеля М.Ю.. При наближаване на групата работници движеще се по тротоара изведнъж паднала мълния върху стълба отстоящ на около 15-20 метра от работниците. Последвал веднага и силен гръм. Всички панически се разбягали на различни страни, като жалбоподателката хукнала да бяга към пътното платно и въпреки усилията положени от страна на свид. Ю. да избегне удара с пешеходката, то такъв последвал. Свидетеля веднага се обазил на »Бърза помощ» и на место пристигнала линейка, която откарала жалбоподателката в МБАЛ гр. Шумен. Пристигнал и полицейски патрул от КАТ гр. Шумен и след проведен разговор със свид. Ю. и други присъстващи, както и след запознаване със записа от видеокамера намираща се на мястото на произшествието решили, че жалбоподателката виновно е нарушила чл. 114 т.1 от ЗДвП. За това нарушение и бил съставен АУАН № 808/20.05.2015г., за  гореспоменатото нарушение от ЗДвП, а именно че движейки се по пътното платно в крайна дясна част до бордюра, навлиза внезапно към средата на платното в посока към мелница „Съгласие“ и е блъсната от от л.а. „Мерцедес“ рег. № Н 68 66 ВВ с което става причина за ПТП.  Жалбоподателя подписал и получил екземпляр от акта без в него да е отразено възражение. Впоследствие такова възражение е депозирано, но след изтиачне на прекрузивния три дневен срок. По това възражение АНО не е взел отношение предвид получаването му извън преклузивния тридневния срок. Въз основа на съставения акт и другите материали по делото административно-наказващият орган е издал обжалваното НП като е възприел изцяло констатациите, описани в него. В последствие на основание  чл.184 ал.5 вр. ал.3 от ЗДвП на жалбоподателя Ф.Ю.С. *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 30 лева. Наказателното постановление и е връчено лично на 19.06.2015г.

Така установената и възприета от АНО фактическа обстановка обаче се се споделя изцяло от съда. От разпита на свидетелите П. Г. и М.Ю. става ясно, че поведението на жалбоподателката е било продиктувано от нещо което тя не е могла да предвиди, че ще се случи. В случая силната светкавица паднала на метри от жалбоподателката и последвалия гръм не са могли да бъдат предвидени от нея, за да може да предприеме адекватни действия и да не попадне на уличното платно. Нейните действия са били предизвикани от силния звуков и светлинен ефект предизвикан от падналата на метри от нея светкавица и които съдът не възприема като съзнателни действия.

При така установената нова фактическа обстановка съдът приема, че наказателното постановление е необосновано и незаконосъобразно по следните правни съображения: Не може да бъде установено по категоричен начин, че жалбоподателя е извършил визираното в АУАН и НП нарушение. Жалбоподателя е навлязъл внезапно на уличното платно по зависещи само от него причини. От показанията на двамата свидетели очевидци на произшествието се разбира, че жалбоподателя се е движил по тротоара, а не по уличното платно и внезапното му навлизане на същото се дължи на причини независещи от него. От същите показания се установи, че поведението на жалбоподателя е било нормално до момента на падането на светкавицата. Последиците от нея – светлинен и звуков ефект са довели до нейното внезапно излизане на уличното платно и невъзможност за реална преценка на ситуацията към този момент. Съдът напълно споделя и мнението на жалбоподателя, че поведението му след падането на светкавицата се дължи на независещи от него причини. Административно - наказващия орган, върху когото е тежестта на доказване в административно-наказателното производство не доказа извършване на нарушението описано в АУАН и по този начин НП се явява незаконосъобразно и неправилно.

С оглед гореизложеното, съдът намира, че липсват каквито и да е  доказателства, които по несъмнен начин да докажат възведеното административно-наказателно обвинение. Предвид на това обжалваното НП на Началника на сектор ПП към ОДМВР гр. Шумен се явява незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено.

Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл. Последно от ЗАНН, съдът

Р  Е  Ш  И :

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 15-0869-000808/08.06.2015год. на ВНД Началник сектор ПП към  ОДМВР - Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН, чл.184 ал.5 вр. ал.3 от ЗДвП  на жалбоподателя Ф.Ю.С. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 30 лева за нарушение на чл. 114 т.1 от ЗДвП.

Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

                                                          Районен съдия: