Р Е Ш Е Н И Е  

529/29.10.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми  състав

На двадесет и седми  октомври    през две хиляди петнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                               Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВНАД №1342  по описа на ШРС за 2015г.

 

Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

    Обжалвано е Наказателно постановление №11-01-1564/2014/25.02.2015г. на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция-гр.София, с което на М.Ж.Б.  ЕГН **********  е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 1000 лева, на основание чл.53 от ЗАНН и чл.47 ал.4, във вр. с чл.48, ал.2, от Закона за счетоводството за нарушение на чл. 42 ал.1 т.2 от ЗСч  .

 Жалбоподателката  счита наказателното постановление за незаконосъобразно,  и  моли съда да постанови решение, с което да отмени изцяло същото.

В открито съдебно заседание жалбоподателят изпраща процесуален представител- адв. Р.И., който поддържа жалбата.

 Процесуален представител на административно-наказващият орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН се явява във второ и трето с.з. по делото, като поддържа НП и моли да бъде  потвърдено .

Жалбата е подадена в срок, от надлежно лице и е процесуално допустима.

 Разгледана по същество, същата е неоснователна, по следните съображения:

Въз основа всички събрани по делото доказателства, съдът установи от фактическа страна следното:

На основание заповед № ФК-10-1244/29.10.2014г. на Директора на АДФИ било възложено извършването на финансова инспекция на Обединена школа по изкуствата  „А.С. “ гр.Шумен от  главен финансов инспектор при Агенция за държавна финансова инспекция гр.София.

В хода на  проверката било установено, че „Обединена школа по изкуствата  „А.С. “ гр.Шумен е със статут на второстепенен разпоредител на бюджетни средства и   че, е дейност към Община Шумен,  която се кредитира от бюджетни кредити. От 26.09.1994г до настоящият момент  директор на Обединена школа по изкуствата  „А.С. “ гр.Шумен  е Н.Г.М..

За периода от 03.11.1983г до 18.03.2013г  длъжността „счетоводител“ се е изпълнявала от М.Ж.Б..  В хода на проверката  се установило, че в Обединена школа по изкуствата  „А.С. “ гр.Шумен не се съхраняват  оригиналите  на касовите книги, съставени в периода  от 01.01.2010г до 27.02.2012г, както и че такива не са били предадени от счетоводителя на директора съгласно подписания на 15.03.13г  „опис на счетоводни  и други документи  съхранявани при счетоводителя“  .

Съгласно чл. 6 ал.1 т.3  от ЗСч касовата книга  се явява счетоводен документ  на хартиен носител  на счетоводна информация , класифициран като регистър. Регистърът е носител на  хронологично  систематизирана информация  за стопанските операции от първичния документ – приходни касови ордени  и разходни касови ордери.

На 19.12.2008г кмета на Община Шумен  е утвърдил  длъжностна характеристика на счетоводител, подписана от жалбоподателката на 07.01.2009г, в която в т. 11 е посочено, че лицето следва да  контролира касиера  при съставяне на счетоводните документи  и съгласно т. 18  да съхранява  счетоводната информация по предвидения в ЗСч ред. Съгласно чл. 35 от Правилника  за дейността на Обединена школа по изкуствата  „А.С. “ гр.Шумен, счетоводителят води счетоводна отчетност  въз основа на ЗСч.

Нормата на чл.42 ал.1 и т.2 от ЗСч регламентира, че счетоводната информация / счетоводни регистри /  следва да се съхранява  в предприятието 10 години.

Въз основа тези констатации на 03.12.2014г. бил съставен акт за установяване на административно нарушение на жалбоподателката за това, че към 15.03.13г в гр. Шумен  в качеството си на счетоводител  на Обединена школа по изкуствата  „А.С. “ гр.Шумен, не съхранила и не предала  на директора на ОШИ,счетоводна информация - счетоводните регистри /касови книги/, за  периода от 01.01.2010г до 27.02.2012г, с което е нарушен чл. 42 ал.1, т.2 от ЗСч поради неспазен 10 годишен  срок за съхранение на счетоводните регистри.

 Актът бил съставен в присъствието на жалбоподателя , бил предявен и подписан с отразени възражения, че  не е извършила  посоченото  нарушение  тъй като не са й предавани за съхранение касови книги за посочения период . Писмени възражения  не    били депозирани в срока по чл.44 ал.1 от ЗАНН.

 Въз основа на съставения акт било издадено и обжалваното Наказателно постановление №11-01-1564/2014/25.02.2015г. на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция-гр.София, с което на М.Ж.Б.  ЕГН **********  е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 1000 лева, на основание чл.53 от ЗАНН и чл.47 ал.4, във вр. с чл.48, ал.2, от Закона за счетоводството за нарушение на чл. 42 ал.1 т.2 от ЗСч.

Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа на събраните по делото доказателства: от разпита на актосъставителя И.Г., св.Н.М., св. И К. и св. Р.В.,  както и от присъединените по реда на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

Съгласно чл.42 от ЗСч счетоводната информация се съхранява в предприятието по реда, предвиден в Закона за Националния архивен фонд, в следните срокове:

 1. ведомости за заплати - 50 г.;

2. счетоводни регистри и финансови отчети - 10 г.;

3. документи за данъчен контрол - до 5 г. след изтичане на давностния срок за погасяване на публичното задължение, което удостоверяват тези документи;

4. документи за финансов одит - до извършване на следващ вътрешен одит и одит на Сметната палата;

5. всички останали носители - 3 г.

Видно от приложените по делото доказателства – справка /стр. 15/  заповед  № 4 от 1983г;  заповед № 140 от  1984г , заповед № 24 от 2013г, безспорно се установява че  жалбоподателката е работела  като счетоводител в  Обединена школа по изкуствата  „А.С. “ гр.Шумен.

От приложената по делото длъжностна характеристика  за счетоводител подписана от жалбоподателката на 07.01.2009г  в т. 18 е посочено задължение на счетоводителя-  съхраняване  на счетоводна  информация по предвидения  в закона ред . Т.е задължение за съхраняване на касовите  книги е на счетоводителя, в случая на жалбоподателката.

От показанията на св.И.К. изпълняваща в момента  длъжността счетоводител, св.Н.М. - директор  и от показанията на касиера св.Р. В.М.  в„Обединена школа по изкуствата  „А.С. “ гр.Шумен, се установява, че касовите книги  се водят от касиера, който винаги при приключването им и след изчерпване на съдържанието им,  ги  предава на счетоводителя за съхранение.

Съдът констатира, че при съставянето на АУАН и при издаването на наказателното постановление са спазени изискванията на чл.42 и чл.57 от ЗАНН, не са допуснати нарушения на процесуалните правила, обуславящи тяхната отмяна. Както в съставения АУАН, така и в издаденото въз основа него наказателно постановление нарушението е формулирано достатъчно пълно и ясно, като е позволило на санкционираното лице да разбере какво нарушение му е вменено и да организира съответно защитата си.

Съдът не споделя становището на  процесуалния представител на жалбоподателката, че същата не е субект, който следва да носи административно наказателна отговорност,  доколкото изрично не е била възлагана дейност по „архивиране“ по смисъла вложен в  ЗНАФ. В обжалваното НП и АУАН няма твърдение от подобен характер и описаното нарушение не касае архивиране  по смисъла вложен в  ЗНАФ. В закона  за националния архивен фонд са регламентирани реда и сроковете  за съхранение на  документите от държавни и общински институции, каквато всъщност е и Обединена школа по изкуствата  „А.С. “ гр.Шумен. В нормата на чл. 46 ал.2 от ЗНАФ  се посочва, че срокът за запазване на документи извън този по ал. 1 се определя със закон. Такъв закон е Закона за счетоводството в чиято норма на чл. 42  ал.1 т.2 сочи, че счетоводната информация се съхранява в предприятието по реда, предвиден в Закона за Националния архивен фонд, за  счетоводни регистри и финансови отчети - 10 години; А съгласно чл. 43  от ЗСч след изтичането на срока за съхранението им носителите (хартиени или технически) на счетоводна информация, които не подлежат на предаване в Националния архивен фонд, могат да се унищожават.

Редът за  организиране,  обработване, експертиза, съхраняване  и използване на документите в учрежденските  архиви на държавните  и общински институции /съгл чл. 52 от ЗНАФ/ се определя съгласно Наредба  приета  от министерски съвет. Съгласно чл. 44 от тази  Наредба  за реда за организирането, обработването, експертизата, съхраняването и използването на документите в учрежденските архиви на държавните и общинските институции   ,  Приета с ПМС № 41 от 18.02.2009 г., обн., ДВ, бр. 17 от 6.03.2009 г., в сила от 6.03.2009 г., изм. и доп., бр. 8 от 27.01.2012 г., в сила от 27.01.2012 г., неподлежащите на запазване документи се описват във акт за унищожаване на неценни документи по образец съгласно приложение № 7 след изтичане на определените срокове на съхраняване.

Съгласно чл. 44 от ЗСч движението на счетоводните документи от момента на тяхното създаване или получаване в предприятието до момента на унищожаването или предаването им съгласно нормативен акт се осъществява по ред, определен от органа на управление на предприятието. В настоящият случай, този ред е определен и посочен изрично в  Правилника за документооборота на счетоводните документи  на Община Шумен, приложен по делото .

По отношение възражението, че е допуснато нарушение на чл. 34 от ЗАНН съдът намира следното: В АУАН и НП се сочи, че е осъществено нарушение на чл. 42 ал.1 т.2 от ЗСч. Нормата на ал.2 на чл. 34 от ЗАНН регламентира, че за нарушение на нормативен акт, уреждащ бюджетната, финансово-стопанската и отчетната дейност по чл. 32, ал. 1, т. 1 от Закона за държавната финансова инспекция, както и за нарушение на нормативен акт, уреждащ хазартната дейност и мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма, както и за нарушение на Закона за енергетиката, Закона за енергията от възобновяеми източници и подзаконовите нормативни актове по прилагането им, както и за нарушение на Закона за независимия финансов одит, не се образува административно-наказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на шест месеца от откриване на нарушителя или ако са изтекли повече от пет години от извършване на нарушението. В тези случаи предвидените срокове в ал. 1 не се прилагат. Безспорно е, че  в случая става дума  за нарушение  на  нормативен акт уреждащ бюджетната, финансово-стопанската и отчетната дейност, поради което  в конкретния случай сроковете на административно-наказателно производство са тези по ал. 2 на чл. 34 от ЗАНН. В АУАН и НП се сочи, че към дата 15.03.2013г  е нарушена нормата на чл. 42 ал.1,т.2 от ЗСч , като акта е съставен на 03.12.2014г т.е. в съответния  срок посочен в ал.2 на чл. 34 от ЗАНН и в този смисъл съдът намира, че не е допуснато нарушение на срока, твърдяно от представителя на жалбоподателката  .

Настоящият състав намира, че не са налице и основания случаят да бъде счетен за маловажен по смисъла на чл.28 от ЗАНН, тъй като същият не се отличава с по-малка тежест от обичайните нарушения от този вид. Нарушението засяга пряко обществените отношения, регулирани с императивни правила за  съхраняването на счетоводна документация и  счита, че административно-наказващият орган е съобразил правилата, визирани в разпоредбата на чл.27, ал.2 от ЗАНН, отчитайки тежестта на извършеното нарушение и степента на обществената му опасност. Наказващият орган правилно е индивидуализирал наказанието, като е отчел и обстоятелството, че нарушението е извършено за първи път. Административно-наказващият орган правилно е издирил приложимия закон и надлежната санкционна норма, като е наложил наказание на основание чл.47 ал.4 от ЗСч, предвиждащ,  че който наруши изискванията за съхраняване на счетоводна информация по глава шеста от този закон, се наказва с глоба в размер от 1000 до 2500 лв., а на юридическо лице и едноличен търговец се налага имуществена санкция в размер от 2000 до 5000 лв. Законосъобразно е ангажирана административно-наказателната отговорност на жалбоподателя. Наказанието е наложено в минимален размер.

 

Поради изложеното съдът намира, че наказателното постановление се явява правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено изцяло, а жалбата - да бъде оставена без уважение.

Водим от горното  и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН съдът

 

                                            Р Е Ш И :

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №11-01-1564/2014/25.02.2015г. на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция-гр.София, с което на М.Ж.Б.  ЕГН **********  е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 1000 лева, на основание чл.53 от ЗАНН и чл.47 ал.4, във вр. с чл.48, ал.2, от Закона за счетоводството за нарушение на чл. 42 ал.1 т.2 от ЗСч  .

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Шуменски административен съд.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: