Р Е Ш Е Н И Е  

                                                                            424/4.8.2015г.  

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На двадесет и втори юли две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                       Председател: Кр. Кръстев  

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД №1353 по описа на ШРС за 2015 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

 

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление № 14-0869-001338 от 18.11.2014 год. на Началник група сектор “Пътна полиция” при ОДМВР гр. Шумен, с което на М.Й.М. ЕГН ********** ***5  е наложено административно наказание “глоба” в размер на 400 /четиристотин/ лева на основание чл. 53 от ЗАНН във вр. с чл. 315 ал.1 т.1 от Кодекса за застраховане /КЗ/. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление като незаконосъобразно и неправилно и страдащо от непреодолими пороци. В съдебно заседание редовно призован, не се явява, за него се явява редовно упълномощен представител. Моли за срок относно представяне на писмени бележки. В определени срок не представя такива.  

            Процесуален представител на ОД на МВР – гр. Шумен – административно - наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН не се явява. В придружително писмо моли НП да бъде потвърдено.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е неоснователна, поради следните правни съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 05.11.2014 год. около 14.00 часа в с. Царев брод обл. Шумен по ул. „Г. Д.“ до дом № 4 в посока към гр. Шумен, жалбоподателят М.М. управлявал собствения си лек автомобил “Рено Еспейс” с рег. № Н 12 61 АХ. След извършена полицейска проверка било установено, че водача М., като собственик на лекия автомобил няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, валиден към датата на извършваната проверка. Винетния стикер на панорамното стъкло на автомобила показвал изтекъл срок. Проверяващите се обадили на дежурния да изпрати оправомощен техен колега да състави АУАН. Пристигна екип от пътни полицаи и след проверка в националния регистър се оказало, че няма сключена застраховка. По повод констатацията, че водачът няма валиден документ за сключена застраховка “гражданска отговорност” към датата на извършваната проверка за управляваното от него МПС, на жалбоподателя е бил съставен  акт за установяване на административно нарушение № 1338 от 05.11.2014 год. Актосъставителят е посочил, че с горното деяние е нарушена разпоредбата на чл. 259 ал.1 във вр. с чл.249, т.1 от КЗ. Актът е подписан от нарушителя без възражение. В срока по чл. 44 ал.1 от ЗАНН възражение при АНО не е постъпвало.

Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление № 14-0869-001338 от 18.11.2014 год. на Началник група сектор “Пътна полиция” при ОДМВР гр. Шумен, с което на М.Й.М. ЕГН ********** ***5  е наложено административно наказание “глоба” в размер на 400 /четиристотин/ лева на основание чл. 53 от ЗАНН във вр. с чл. 315 ал.1 т.1 от Кодекса за застраховане /КЗ/.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, от разпита в съдебно заседание на свидетелите П.М., С.И. и С.С., както и от присъединените на основание чл.283 от НПК писмени доказателства.     

При така установената фактическа обстановка съдът приема, от правна страна следното: 

В разпоредбата на чл.249 от КЗ са подробно изброени всички задължителни застраховки, като в т.1 на същия член, като такава е посочена “Гражданската отговорност” на автомобилистите по раздел ІІ, буква “А”, т.10.1 от приложение №1, а именно застраховката, свързана с притежаването и използването на моторно превозно средство. От събраните по делото гласни доказателства – разпит на свидетелите М., И. и С., се установява по безспорен начин, че именно жалбоподателят е управлявал процесния автомобил, това обстоятелство не се отрича и от жалбоподателя.  Както става ясно от материалите по делото и от разпита в съдебно заседание на свидетелите жалбоподателя не е притежавал валиден договор за сключена застраховка “Гражданска отговорност”. От представената по делото застрахователна полица № 15114002722038от 05.11.2014г., начало 16.00 часа е видно, че такава жалбоподателя не е притежавал по време на проверката. Същата е направена след проверката по съвет на проверяващите с оглед спирането на лекия автомобил от движение.

Поради изложеното съдът намира, че жалбоподателят, управлявайки посоченото МПС, по отношение на което е нямал валидна застраховка “Гражданска отговорност”, действително е осъществил от обективна и субективна страна посоченото в акта и в издаденото въз основа на него наказателно постановление, административно нарушение. За посоченото нарушение административно-наказателната разпоредба на чл.315, ал.1, от КЗ предвижда “глоба” в размер от 400 до 600 лева за физическо лице, което управлява МПС, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка  “Гражданска отговорност”. Административно - наказващият орган правилно е издирил и приложил действащата санкционна разпоредба, действал е законосъобразно, като се е съобразил и с разпоредбата на чл.27 от ЗАНН и е наложил наказание в минималния размер, предвиден в посочената по-горе разпоредба.

Поради всичко изложено по-горе съдът намира, че  наказателното постановление, предмет на обжалване по настоящото дело се явява правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено изцяло. 

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

            ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 14-0869-001338 от 18.11.2014 год. на Началник група сектор “Пътна полиция” при ОДМВР гр. Шумен, с което на М.Й.М. ЕГН ********** ****  е наложено административно наказание “глоба” в размер на 400 /четиристотин/ лева на основание чл. 53 от ЗАНН във вр. с чл. 315 ал.1 т.1 от Кодекса за застраховане /КЗ/, като правилно и законосъобразно

            Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

                                                                       

РАЙОНЕН СЪДИЯ: