Р Е Ш Е Н И Е

557/5.11.2015г.,              гр.Шумен  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, първи състав

На тринадесети октомври две хиляди и петнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: Ем.Ангелов

Секретар: В. С.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВНАХД № 1710 по описа за 2015г.

За да се произнесе съобрази следното:

 

Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 15-0869-001177/29.07.2015год. на Началник група към  ОДМВР - Шумен, сектор Пътна полиция - Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.183 ал.4 т.8 от ЗДП на жалбоподателя е наложено административно наказание “глоба” в размер на 50/петдесет/ лева . Жалбоподателят в жалбата си,  моли за отмяна на обжалваното НП, като изцяло незаконосъобразно. В съдебно заседание жалбоподателя се явява лично и поддържа депозираната жалба. 

 

Въззиваемата страна, редовно призована също изпраща представител в съдебно заседание, който  оспорва депозираната жалба.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, от активно легитимирано за целта лице. Същата отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, вр.с чл. 319 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

Жалбата е основателна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: С Наказателно постановление № 15-0869-001177/29.07.2015год. на Началник група към  ОДМВР - Шумен, сектор Пътна полиция - Шумен   на жалбоподателя е наложено административно наказание „глоба” в размер на 50 лева за това, че ”спира за престой и паркиране на по малко от 5 метра от кръстовище или на него” , като по този начин виновно нарушил чл.98 ал.1 т.6 от ЗДП . Наказателното постановление е издадено въз основа на АУАН №1177, съставен на 07.07.2015г., в който актосъставителят И.И. изрично е отбелязал, че е съставен против жалбоподателя К.К. в присъствието на свидетелите К.В. и Н.К.. Същевременно в съдебно заседание актосъставителя И. изтъкна, че при съставяне на посочения по горе АУАН, свид.Н.К., който както се оказва единствен очевидец на извършеното от жалбоподателя нарушение въобще не е присъствал при съставянето му. В разпоредбата на чл.40 ал.1 от ЗАНН много ясно е посочено, че актът за установяване на административно нарушение се съставя в присъствието на нарушителя и свидетелите, които са присъствали при извършване или установяване на нарушението. В конкретната хипотеза единствения свидетел, който е установил евентуалното нарушение от страна на жалбоподателя е свид.Н.К., но той както по горе бе посочено, въпреки, че е отбелязано че е присъствал при съставяне на АУАН, категорично не е присъствал в този момент, а и незнайно защо не е бил уведомен от полицейските служители за този факт. Предвид горното, съдът счита, че процесното административнонаказателно производство е драстично опорочено, като този порок се обуславя от обстоятелството, че АУАН е съставен в пълен дисонанс с императивните изисквания на чл.40 ал.1 от ЗАНН, поради което и съдът категорично счита, че обжалваното наказателно постановление като незаконосъобразно следва да бъде отменено само на това основание без спорът да се разглежда по същество.

 

            Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл. последно от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯ  изцяло Наказателно постановление № 15-0869-001177/29.07.2015год. на Началник група към  ОДМВР - Шумен, сектор Пътна полиция, Шумен  

 Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

Районен  съдия: