Р Е Ш Е Н И Е

668/17.12.2015г. ,        гр. Шумен  

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, І състав

На двадесет и четвърти ноември 2015 година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                 Председател: Емилиян Ангелов

Секретар: В.С.

 

като разгледа докладваното от съдията ВНАХД № 1805/15г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Настоящото производство е образувано на основание чл. 59 и сл. от ЗАНН.

    Подадена е жалба от „Анона трейд” ЕООД -гр.Велики Преслав обл.Шумен срещу Наказателно постановление № 156390-F168610/15.07.2015г. на Зам.директор на ТД на НАП-гр.Варна, с което на жалбоподателя била наложена имуществена санкция в размер на 1000,00 лв., на основание чл.53 ал.1 от ЗАНН, във вр. с чл.185, ал.2, вр. с ал.1 от ЗДДС. Жалбоподателят  оспорва констатациите в акта, като счита също, че са допуснати и съществени нарушения на материалния и процесуалния закон, поради което моли съда да постанови решение, с което да отмени изцяло наказателното постановление.

В открито съдебно заседание жалбоподателят се представлява от адв.С. от ШАК, който по същество поддържа депозираната жалба, но и  алтернативно пледира за намаляване размера на наложената имуществена санкция. Представител на въззиваемата страна намира, че жалбата е неоснователна и моли същата да бъде оставена без уважение.

Жалбата е подадена в срок и е процесуално допустима. Разгледана по същество, същата е частично основателна по следните съображения:

Въз основа всички събрани по делото доказателства, съдът установи от фактическа страна следното: Жалбоподателят стопанисва търговски обект-склад на едро за продажба на плодове, зеленчуци и пакетирани хранителни стоки, намиращ се на ул.”Калиакра” №2 в Шумен. На 24.06.2015г. от С.Ф.- инспектор по приходите при ТД на НАП-гр.Варна, била извършена проверка за спазване на данъчното законодателство в обекта. При проверката било установено, че не е регистрирано във фискалното устройство на обекта, чрез операцията „служебно въведени“ на суми представляващи оборотни средства в началото на работния ден в размер на 230.82 лева, а съгласно отпечатания дневен отчет без нулиране от същото е разчетена касова наличност в размер само на 20 лева. Било констатирано, че фискалното устройство притежава операциите „служебно въведени“ и „служебно изведени“ суми. Въз основа тези констатации на 25.06.2015г. бил съставен акт за установяване на административно нарушение на  жалбоподателя за това, че не е изпълнило задължението си да регистрира във фискалното устройство въведените в касата суми в размер на 230.82 лева, чрез операция “служебно въведени“. Актът бил съставен в присъствието на управителя на дружеството, бил предявен и подписан без възражения. Писмени такива  не били депозирани и в срока по чл.44 ал.1 от ЗАНН. Въз основа на съставения акт на 15.07.2015г. било издадено и атакуваното наказателно постановление, с което на „Анона трейд” ЕООД -гр.Велики Преслав обл.Шумен   била наложена имуществена санкция в размер на 1000,00 лв. за неизпълнение на задължение към държавата, установено с чл.33, ал.1 от Наредба № Н-18/13.12.2006г. на Министерството на финансите. 

Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа събраните по делото доказателства, а именно-от показанията на свид. С.Ф. и К. К., както и от приобщените по реда на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното: Според разпоредбата на чл.33, ал.1 от Наредба № Н-18/06г. на МФ, извън случаите на продажба всяка промяна на касовата наличност/начална сума, въвеждане и извеждане на пари във и извън касата/ на ФУ се регистрира във ФУ, чрез операциите „служебно въведени” или „служебно изведени” суми.. Безспорно е установено по делото, че по време на проверката фактическата наличност е била в повече с /230.82/ лева от отразената във фискалното устройство, като напълно индиферентно остава обстоятелството, поради което това е станало факт, а именно притеснение в свид.К./служител в наказаното дружество/ да изгуби посочената по горе сума.  Установеното несъответствие между установена и касова наличност, безспорно е в дисонанс с горецитираната разпоредба.  При това положение съдът намира, че действително е налице неизпълнение на административно задължение от страна на жалбоподателя. По изложените съображения съдът приема, че правилно е констатирано неизпълнение на административно задължение от страна на жалбоподателя, тъй като същият не е изпълнил задължението си по чл.33  ал.1 от Наредба №Н-18 , поради което и правилно констатираното нарушение е подведено под санкционната норма на чл.185, ал.2, вр. ал.1 от ЗДДС, като наказващият орган е отчел, че нарушението не е довело до неотразяване на приходи.

 При извършената служебна проверка съдът установи, че при издаването на обжалваното наказателно постановление не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.  

.

Административно - наказващият орган правилно е квалифицирал неизпълнението на задължение към държавата и го е санкционирал съобразно посочената разпоредба.  В същото време  обаче, съдът намира, че административно наказващият орган не е индивидуализирал правилно наказанието. Наложил е наказание в размер близък към средния, предвиден в закона, без да изложи конкретни мотиви и съображения в тази насока. Ето защо съдът намира, че в настоящия случай е законосъобразно и правилно на дружеството - жалбоподател да бъде наложена имуществена санкция в размер на предвидения в разпоредбата на чл.185 ал.1 от ЗДДС минимум, а именно „имуществена санкция” в размер на 500 лева. В тази връзка съдът намира, че обжалваното наказателно постановление следва да бъде изменено в посочения по-горе смисъл.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът

 

Р Е Ш И:

 

          ИЗМЕНЯ Наказателно постановление №156390-F168610/15.07.2015г. на Зам.директор на ТД на НАП-гр.Варна , с което на основание чл.185 ал.2 вр. чл.185 ал.1 от ЗДДС на „Анона трейд” ЕООД -гр.Велики Преслав обл.Шумен, представлявано от С. К. Н., с ЕГН********** е наложена  имуществена санкция в размер на 1000 /хиляда/ лева, като намалява размера на наложената „имуществена санкция” от 1000 /хиляда/ лева на 500 /петстотин/ лева. 

 

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Шуменски административен съд по реда на АПК.

 

                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: