Р Е Ш Е Н И Е

 

512/21.10.2015г. ,                       гр.Шумен  

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, седемнадесети състав

На двадесет и първи октомври през две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:                         Председател: Надежда Кирилова

Секретар: Ст. А.

Прокурор: С. Александрова

Като разгледа докладваното от районния съдия

АНД № 1950 по описа на ШРС за 2015г.

Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА В.С.И., ЕГН **********, роден на ***г***, с постоянен адрес ***5, български гражданин, с основно образование, учащ, неженен, неосъждан за виновен в това, че придобил на неустановена дата и до 17.03.2015г. държал в гр.Шумен без надлежно разрешително по Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите високорискови наркотични вещества както следва: растителна маса от растението коноп, с общо тегло 0.59 гр., със съдържание на активен  компонент тетрахидроканабинол – 1.8 %, на стойност 6 лв. и прахообразно вещество, с общо тегло 1.15 гр., със съдържание  на активен наркотично действащ компонент амфетамин -1.1%, на стойност 30 лв., всичко на обща стойност 36 лв., като деянието представлява маловажен случай и по време на реализирането му И. бил непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си - престъпление по чл.354а, ал.5 от НК, във вр. чл.354а, ал.3 от НК, във вр. чл.63, ал.1, т.5 от НК, като на основание чл.78а, ал.6 от НК, във вр. чл.78а, ал.1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА на основание чл.61, ал.2 от НК възпитателна мярка по Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, а именно     по чл.13, ал.1, т.3 от ЗБППМН - Задължаване да участва в консултации, обучения и програми за преодоляване на отклоненията в поведението, за срок от 8 /осем/ месеца.

На основание чл.189, ал.3 от НК осъжда В.С.И., ЕГН ********** да заплати в полза на ОД на МВР – гр.Шумен сумата от 332.12 лева /триста тридесет и два лева и дванадесет стотинки/ и 5 /пет/ лева такса за издаване на изпълнителен лист, както и по сметка на НИКК на МВР – гр.София сумата от 228.32 лева /двеста двадесет и осем лева и тридесет и две стотинки/ и 5 /пет/ лева такса за издаване на изпълнителен лист.

На основание чл.53, ал.1, б.“А“ от НК отнема в полза на държавата вещественото доказателство, представляващо растителна маса от растението коноп, с общо тегло 0.59 гр. /след ФХЕ/, намиращо се на съхранение в ОД на МВР – гр.Шумен, като постановява същото след влизане в сила на решението да бъде предадено за унищожаване по надлежния ред на Агенция „Митници“ - гр.София.

На основание чл.53, ал.1, б.“А“ от НК отнема в полза на държавата вещественото доказателство – 1 брой кафяв книжен плик, обозначен като обект № 1, съдържащ електронна везна с капак, без посочени марка и модел.

На основание чл.301, ал.11от НПК, във вр. чл.112, ал.3 от НПК веществените доказателства – 1 брой кафяв книжен плик, обозначен като обект № 4, съдържащ черен на цвят пакет с надпис „ОСВ“, в него хартии за свиване на цигари следва да бъдат оставени по делото.

На основание чл.301, ал.1, т.11 от НПК, във вр. чл.111 от НПК  веществените доказателства – парична сума от 2 085 лв. и 85 евро следва да бъдат върнати на собственика – обвиняемия В.С.И..

 

Решението подлежи на обжалване или протестиране в 15-дневен срок от днес  пред Шуменски окръжен съд.

                                                    

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: