РЕШЕНИЕ

 

505/19.10.2015г., гр.Шумен

Шуменският районен съд, ХІІ състав

На деветнадесети октомври 2015 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател:Ивелина Димова

Секретар: М.М.

Прокурор: С.Михайлова

 

като разгледа докладваното от съдията АНД № 1951/15г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Настоящото производство е образувано на основание чл.375 и сл. от НПК.

От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност на П.С.И.- обвиняем по Досъдебно производство №417/2015г. по описа на РУ -гр.Шумен с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.343в, ал.2 от НК; извършителят не е осъждан за престъпление от общ характер и не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, както и че от деянието не са причинени имуществени щети.

В съдебно заседание обвиняемият, редовно призован, не се явява и не изпраща представител. Представител на ШРП поддържа предложението и предлага на съда да наложи на обвиняемия административно наказание в размер около минималния, предвиден в закона.

От приложените по делото писмени доказателства (по досъдебно производство №417/2015г. по описа на РУ -гр.Шумен), преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното: Обвиняемият бил правоспособен водач на МПС, но загубил придобитатга правоспособност, тъй като му били отнети всички контролни точки. Въпреки това той управлявал автомобил, като с Наказателно постановление №564/08.04.2010г. на Началника на сектор ПП при ОДМВР-гр.Търговище, влязло в законна сила на 14.06.2010г., на лицето било наложено административно наказание по реда на ЗДП за управление на МПС без съответно свидетелство за управление. Независимо от това, на 22.05.2011г. около 12,00 ч. обв.И. отново управлявал лек автомобил марка “Хюндай Санта Фе” с ДК№ Y 644 RVV по път II-73 /Шумен-Карнобат/ в посока от гр.Шумен към гр.Карнобат. В близост до разклона за с.Дибич същият бил спрян за проверка от полицейски патрулен екип, при което горните обстоятелства били установени и на обвиняемия бил съставен Акт за установяване на административно нарушение №1797/22.05.2011г., подписан от него без възражения.

Въз основа така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.343в, ал.2 от НК, а именно същият е управлявал моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за друго такова деяние. В хода на съдебното производство от страна на обвиняемия не бяха представени доказателства, оборващи така установената фактическа обстановка.

От субективна страна деянието е извършено с вина под формата на пряк умисъл.

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-за престъпление по посочената квалификация законът предвижда наказание лишаване от свобода до две години

-обвиняемият не е осъждан за престъпление от общ характер, видно от приложеното свидетелство за съдимост и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78  от НК

-от престъплението не са настъпили имуществени вреди

При определяне на наказанието съдът отчете като смекчаващи отговорността обстоятелства липсата на други противообществени прояви,  както и на настъпили вредни последици, а като отегчаващи – завишената склонност на извършителя към нарушаване нормите, осигуряващи безопасността на движение по пътищата (с оглед наличието на влязло в сила и друго наказателно постановление за нарушение на ЗДП-НП№2472/08г.). Предвид изложеното съдът намира, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите обстоятелства, с отчитане на отегчаващите, в размер малко над минималния, предвиден в закона, а именно 1100 лева.

 

Предвид гореизложеното и на основание чл.378, ал.4 т.1 от НПК, съдът

Р Е Ш И :

 

Признава обвиняемия П.С.И., с ЕГН:**********, роден на ***г. в гр.Силистра, живущ ***, за виновен в това, че на 22.05.2011г., по път II-73 /Шумен-Карнобат/, в близост до разклона за с.Дибич, обл.Шумен, управлявал МПС – лек автомобил марка “Хюндай Санта Фе” с ДК№ Y 644 RVV, без съответното свидетелство за управление на МПС, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние с Наказателно постановление №564/08.04.2010г. на Началника на сектор ПП при ОДМВР-гр.Търговище, влязло в законна сила на 14.06.2010г.-престъпление по чл.343 в, ал.2 от НК, като на основание чл.78а, ал.1 от НК го освобождава от наказателна отговорност.

 

Налага на П.С.И., с ЕГН:**********, административно наказание “глоба” в размер на 1100/хиляда и сто / лева.

 

Решението подлежи на обжалване в 15-дневен срок от обявяването му на страните пред Шуменски окръжен съд. 

 

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: