Р Е Ш Е Н И Е

 

506/20.10.2015г.

                                                                                             

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

              Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на двадесети октомври две хиляди и петнадесета година в състав:                                               

ПРЕДСЕДАТЕЛ:      ЕМИЛИЯН АНГЕЛОВ

 

при участието на секретар В. С. и прокурор С., като разгледа докладваното от районен съдия АНД № 1952/2015 г. взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл. 414а и следващите от НПК.

С постановление от 18.09.2015 г. РП Шумен е направила предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Ю.С.А. и Н.С.А. – обвиняеми по ДП № 271/2015 г. по описа на РУ Шумен при ОДМВР - Шумен и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК, като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано по отношение на Ю.С.А. и Н.С.А. за извършено от тях престъпление по чл. 235, ал. 6 от НК.

 В съдебно заседание представителя на държавното обвинение пледира за налагане на обвиняемите административно наказание към минималния предвиден от законодателя размер.

Процесуалния представител на обвиняемите в лицето на адв. Б., пледира за минималното предвидено в чл. 78а от НК наказание.

От приложените по делото писмени доказателства по ДП № 271/2015 г. по описа на РУ Шумен при ОДМВР - Шумен, се установи от фактическа страна следното: На 18.11.2014 г. обвиняемите Ю.С.А. и Н.С.А. заедно с А. М. А. и Ж. Е. Б., решили да отидат в района на природен парк „Шуменско плато“, представляващо част от горския фонда, за да събират сухи клони. Към 17.30 часа се придвижвали с три каруци, теглени от коне, като обвиняемата Ю.С.А. и Ж. Б. носели по една бичкия, а А. А. носил брадва. Тъй като било тъмно, не могли да съберат сухи клони и решили да отсекат няколко дървета. Обвиняемата Ю.А. и Ж. Б. рязали дървата с бичкия, А. А. с брадва,  а обвиняемата Н.А. товарела дървата в каруците. Дървата били дървесен вид „габър“. На същата дата около 17,15-17,30 часа свидетелите Н. Л. К. – пом. лесничей в ДГС Шумен получил сигнал от граждани, че към местността „Под манастира“ се  придвижват каруци, при което той, свидетелят И. И. – горски надзирател в ДГС Шумен, М. М. – лесничей в ДГС Шумен, И. Т. – лесничей в ДГС, Р. Р. – полицай в РУ Шумен и С. С. отишли на място. Изчакали и към 18 часа чули шум от идващи към тях каруци. Свидетелят И. Т. светнал с прожектор и видели три каруци теглени от коне, като на всяка от тях имала по 0,5 кубика прясно отсечени дърва от вид „габър“, без контролна горска марка или производствена такава и без превозен билет. Каруците са управлявани от А. А., Ж. Б. и обвиняемата Ю.С.А., а след тях вървяла обвиняемата Н.С.А.. В каруците били намерени две бичкия, а А. А. носел брадва в ръката си. С констативен протокол № 000147/18.11.2014 г. са били задържани вещите предмет на престъплението – 1,5 куб.м. вид „габър“. От изготвената в хода на разследването съдебно-оценителна експертиза е видно, че общата стойност на вещите, предмет на престъплението е 54,00 лева.  

 От така изложената фактическа обстановка е видно, че от обективна страна обвиняемата Ю.С.А. осъществили състава на престъпление по чл. 235, ал. 6 от НК, вр. с ал. 1 от НК, вр. чл. 20, ал. 2 от НК, а обвиняемата Н.С. А. е осъществила състава на престъплението по чл. 235, ал. 6, от НК, вр. с ал. 2 от НК.

От субективна страна е налице пряк умисъл при осъществяване на деянието.

За гореописаното деяние законодателят предвижда наказание „лишаване от свобода” до 1 година или „пробация“ или глоба от 100 до 300 лева.  

Дейците към момента на извършване на деянието не са били осъждани за престъпления от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК.

 Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на Ю.С.А. и Н.С.А. към минималния предвиден размер.  

При определяне на наказанието, съдът отчете степента на обществена опасност на деянието и дееца и счита, че наказание “глоба” в минималния предвиден от законодателя размер ще породи възпитателната и превантивна функция у обвиняемите Ю.С.А. и Н.С.А..

 С оглед гореизложеното и на основание чл. 78а, ал. 1 от НК, съдът  

Р  Е  Ш  И:

 

            ПРИЗНАВА   Ю.С.А. с ЕГН **********, р. на *** ***, с постоянен адрес ***, неосъждана, ЗА ВИНОВНА в това, че на 18.11.2014 г. в гр. Шумен, в района на природен парк „Шуменско плато“, част от горския фонд, в съучастие като съизвършител с Ж. Е. Б. и А. М. А. без редовно писмено позволително, сякла и извозвала с ППС /каруца/ дърва – 1,5 куб. метра габър на стойност 54 лева, като случаят е маловажен - престъпление по чл. 235, ал. 6, вр. ал. 1 от НК, вр. чл. 20, ал. 2 от НК, като на основание чл. 78а, ал. 1 от НК я освобождава от наказателна отговорност и й налага административно наказание „глоба” в размер на 1000 /хиляда/ лева.

            ПРИЗНАВА   Н. С. А. с ЕГН **********, р. на *** г. в гр. Търговище, с постоянен адрес ***, неосъждана, ЗА ВИНОВНА в това, че на 18.11.2014 г. в гр. Шумен, в района на природен парк „Шуменско плато“, част от горския фонд, без редовно писмено позволително, товарила незаконно добит от другиго дървен материал– 1,5 куб. метра габър на стойност 54 лева, като случаят е маловажен - престъпление по чл. 235, ал. 6, вр. ал. 2 от НК, като на основание чл. 78а, ал. 1 от НК я освобождава от наказателна отговорност и й налага административно наказание „глоба” в размер на 1000 /хиляда/ лева.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК, в 15-дневен срок пред ШОС от днес.

 

                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: