Р Е Ш Е Н И Е

 

642/11.12.2015г.               гр.Шумен  

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми  състав

На десети  декември          през две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                             Председател: Валентина Тонева

Секретар:Й.К.  

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД №1977 по описа на ШРС за 2015г.,

За да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството  от административно наказателен характер, с правно основание по чл. 59 и сл. от ЗАНН  е образувано по жалба на С.Х.Ш. , против Наказателно постановление № 36/06.08.15 г. на Началника на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" – град Шумен, с което за нарушение на чл. 13 ал.1 т. 8  от Наредба 8121з-968/10.12.2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности  в земеделските земи / обн. ДВ бр. 105 от 19.12.14г / е наложена глоба в размер на 200 лева на основание  чл. 265, ал.1 от ЗМВР.

В жалбата се излагат съображения за допуснати нарушения на процесуалния закон и твърдения че  не става ясно от кого е извършено описаното нарушение от С.Х.Ш. или от Б.Н.С.,  поради което се иска отмяна на наказателното постановление.

Жалбоподателят, редовно уведомен, не  се явява лично в с.з. .На 02.11.2015г жалбоподателят депозира становище по делото

Административно -наказващият орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, оспорва жалбата и моли същата да бъде отхвърлена като неоснователна, а обжалваното наказателно постановление да бъде изцяло потвърдено.

Съдебният състав, след като намери, че жалбата е подадена в срока за обжалване, поради което се явява допустима и съобразявайки доказателствата по делото и становищата на страните, прие за установено следното:

Актосъставителят, в кръга на служебните си задължения, извършил проверка на 18.07.15г в 11,20часа  в землището  на с. Тимарево  обш Хитрино  на С.Х.Ш.,  участващ в жътвена кампания в житен блок  със земеделска техника  - зърнокомбайн  клас Лексикон с ДК№ Н 03866, който е оборудван с пожаротехнически средства  за първоначално гасене    и констатирал, че пожаротехнически средства  за първоначално гасене    са с изтекъл срок на годност видно от поставения стикер  на който било отбелязано  срок  до 2013г .

В присъствие на нарушителя бил съставен АУАН № 36   от 18.07.15 като актосъставителят приел, че С.Х.Ш. е извършил нарушение на чл. 13 ал.1 т8 от Наредба 8121з-968/10.12.2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности  в земеделските земи / обн. ДВ бр. 105 от 19.12.14г .

             Актът е подписан от посочения в него  нарушител, без отразени  възражения.  Впоследствие не се е възползвал от законното си право и не е депозирал допълнителни писмени възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН.

                Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление № 36/06.08.15 г. на Началника на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" – град Шумен, с което за нарушение на чл. 13 ал.1 т. 8  от Наредба 8121з-968/10.12.2014г.  на С.Х.Ш. е наложена глоба в размер на 200 лева на основание  чл. 265, ал.1 от ЗМВР.

          Така установената фактическа обстановка се установява от разпита в съдебно заседание само от  свидетеля по акта, свидетели по установяване на нарушението, както и от присъединените на основание чл.283 от НПК писмени доказателства. Актосъставителят не бе намерен  в страната за да бъде призован и  изслушан от настоящата инстанция. Видно от приложеното писмо  от МВР същият е бил освободен от служба в МВР  със заповед №8121к-3100 от 18.09.2015 на Министъра на МВР от 01.10.2015г , като писмото е отразено също, че лицето е заминало за Лондон,  Великобритания при семейството си .

При така установената фактическа обстановка съдът приема, от правна страна следното: При съставяне на акта за установяване на административно нарушение и на издаденото въз основа на него наказателно постановление не  са допуснати съществени процесуални нарушения, които да  накърняват правото на защита на жалбоподателя и да налагат отмяната на НП.

Наказателното постановление е издадено от компетентен орган съобразно  нормата на чл. 24 ал.2 от НАРЕДБА № 8121з-882 от 25.11.2014 г. за реда за осъществяване на държавен противопожарен контрол регламентираща, че наказателните постановления се издават от директора и от заместник-директора на ГДПБЗН – МВР, от директора на СДПБЗН/РДПБЗН, от заместник-директора на СДПБЗН и от началника на РСПБЗН.

Нормата на чл. 13 ал.1 т.8 от Наредба 8121з-968/10.12.2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности  в земеделските земи  регламентира, че юридическите и физическите лица, осъществяващи дейности в земеделските земи носят отговорност за поддържане в изправно състояние и извършване на техническо обслужване, презареждане и хидростатично изпитване на устойчивост на налягане на пожарогасителите.

Видно от приложеното по делото наказателно постановление,  в диспозитива на същото е посочен като нарушител на нормата на чл. 13 ал.1 т.8 от Наредба 8121з-968/10.12.2014 г. лицето С.Х.Ш.. Действително  на едно място в обстоятелствената част на наказателното постановление  е допусната техническа грешка, като    неправилно е изписано  името  Б.Н.С.ов вместо С.Х.Ш., но съдът приема, че доколкото в диспозитива на НП правилно и коректно е изписано името на нарушителя и то съвпада с посоченото в АУАН, в случая   не   е налице съществено процесуално нарушение налагащо отмяна на НП, а допусната техническа грешка. Безспорно е по делото, че именно С.Х.Ш.  е участвал в жътвена кампания в житен блок  със земеделска техника  - зърнокомбайн  клас Лексикон с ДК№ Н 03866, който е оборудван с пожаротехнически средства  за първоначално гасене, които средства са  с изтекъл срок на годност установено от проверяващият от  поставения стикер  -срок  до 2013г. Обстоятелството, че е участвал именно жалбоподателя в жътвената кампания  не се оспорва.

Твърденията му в становището, че всъщност проверяващите са се объркали  и пожаротехническите  средства  не са били с  изтекъл срок, не са подкрепени с доказателства по делото .

Нормата на  чл. 265 ал.1 ЗМВР регламентира, че ръководителите на държавни органи, организации и юридически лица и гражданите, които виновно не са изпълнили задълженията, предвидени в този закон или в подзаконовите нормативни актове по прилагането му, се наказват с глоба от 200 до 2000 лв. Доколкото в  Наредба 8121з-968/10.12.2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности  в земеделските земи  и съгласно параграф 2 от Заключителните  разпоредби  се сочи, че Наредбата се издава на основание чл. 125, ал. 4 от Закона за Министерството на вътрешните работи и § 1, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за опазване на земеделските земи, то същата се явява подзаконов нормативен  акт на ЗМВР.     В този смисъл административно наказващият орган  правилно е квалифицирал нарушението и го е санкционирал с минимума на предвиденото в закона .

Съдът намира, че нарушението не може да бъде квалифицирано като маловажен случай поради не настъпили  вредни последици. Не е нужно да са настъпили вредни последици за да се осъществи състава на нарушението описан в НП и АУАН. Поддържането в изправно състояние  на пожарогасителите  при извършване на дейности  в земеделски земи е от изключително  значение за сигурността,  както на реколтата, така и на хората и техниката.Поради горното, съдът приема че  НП  в  следва да бъде потвърдено  .

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът

Р Е Ш И

       ПОТВЪРЖДАВА  наказателно постановление Наказателно постановление № 36/06.08.15 г. на Началника на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" – град Шумен, с което за нарушение на чл. 13 ал.1 т. 8  от Наредба 8121з-968/10.12.2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности  в земеделските земи  на С.Х.Ш.  е наложена глоба в размер на 200 лева на основание  чл. 265, ал.1 от ЗМВР.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.                                                                      

                                                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: