П Р И С Ъ Д А

 

 

7/3.2.2015г.                      гр. Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, осми състав

На трети февруари     две хиляди и петнадесета   година,

В публично заседание  в следния състав:

                                                                                       Председател: Валентина Тонева

                                                                         Съдебни заседатели: Д.Ч.

                                                                                                                     М.Д.

Секретар Й.К.

Прокурор Колев

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от общ характер № 1608 по описа за 2013г.  

П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА подсъдимият Р.П.Р.     с ЕГН **********, роден на ***.***, български гражданин, с постоянен адрес ***, средно   образование, студент  , неженен, осъждан   ЗА НЕВИНОВЕН В ТОВА, че на 10.06.2012 в гр. Шумен, в съучастие като съизвършител  с Л.В.С.  причинил лека   телесна повреда на В.  В.Х. ***, изразяваща се във временно разстройство на здравето, неопасно за живота, като деянието е извършено по хулигански подбуди,  поради което и на основание чл.131 ал.1 т. 12 вр. чл. 130 ал.1 НК вр. чл. 20 ал.2   от НК и чл. 304 от НПК  ГО ОПРАВДАВА  .

ПРИЗНАВА подсъдимият Р.П.Р.     с ЕГН **********, роден на ***.***, български гражданин, с постоянен адрес ***, средно   образование, студент в , неженен, осъждан   ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 10.06.2012 в гр. Шумен причинил  средна телесна повреда на Н.В.Н. ***,  изразяваща се  в разстройство на здравето, временно опасно за живота, като деянието е извършено  по хулигански подбуди,  поради което и на основание чл. 131 ал.1 т. 12 вр. чл. 129 ал.2 вр. ал.1 от НК и чл. 54 от НК  ГО ОСЪЖДА на „лишаване от свобода „ за срок от 2 години и 6 месеца .

На основание чл. 66 от НК отлага изпълнението на наложеното наказание за срок от 5/пет / години.

На основание чл. 25 ал.1 от НК вр. чл. 23 ал.1 от НК определя общо наказание между наложеното наказание с настоящата присъда и  наказанието наложено по НОХД 2372/2014 на РС Велико Търново -„лишаване от свобода „ за срок от 3 месеца,  до размера на по тежкото  от двете, а именно общо наказание  „лишаване от свобода „ за срок от 2 години и 6 месеца .

На основание чл. 66 от НК отлага изпълнението на определеното общо  наказание за срок от 5 години.

 

ПРИЗНАВА подсъдимият Л.В.С.  с ЕГН **********, роден на *** в Шумен, български гражданин, с постоянен адрес ***, средно   образование, студент , неженен, неосъждан   ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 10.06.2012 в гр. Шумен, причинил лека   телесна повреда на В.  В.Х. ***, изразяваща се във временно разстройство на здравето, неопасно за живота  , като деянието е извършено по хулигански подбуди,  поради което и на основание чл.131 ал.1 т. 12 вр. чл. 130 ал.1 от НК вр. чл. 54 от НК  ГО ОСЪЖДА на „лишаване от свобода „ за срок от 9 месеца, като го оправдава по първоначалното обвинение за извършване на деянието в съучастие.

 

ПРИЗНАВА подсъдимият Л.В.С.  с ЕГН **********, роден на *** в Шумен, български гражданин, с постоянен адрес ***, средно   образование, студент  , неженен, неосъждан   ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 10.06.2012 в гр. Шумен , причинил лека телесна повреда на М.  М.М. ***, изразяваща се в болка и страдание  без разстройство  на здравето,  като деянието е извършено по хулигански подбуди,  поради което и на основание чл.131 ал.1 т. 12 вр. чл. 130 ал.2 от НК вр. чл. 54 от НК  ГО ОСЪЖДА на „лишаване от свобода „ за срок от 9 месеца .

На основание чл. 23 ал. 1 от НК определя общо наказание между така наложените наказания на подсъдимия Л.В.С.  с ЕГН ********** до размера на по тежкото , а именно „лишаване от свобода „ за срок от 9 /девет / месеца .

На основание чл. 66 от НК отлага изпълнението на наложеното общо  наказание за срок от 3/ три/ години.

 

Осъжда Р.П.Р.     с ЕГН **********, да заплати на Н.В.Н. ***0 000лв /десет хиляди лв/  представляваща обезщетение  за причинени неимуществени вреди в резултат на престъплението по  чл. 131 ал.1 т. 12 вр. чл. 129 ал.2 вр. ал.1 от НК, като частично уважен граждански иск предявен от пострадалото лице в хода на съдебното производство, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от 10.06.12., като отхвърля иска в останалата му част до пълния предявен размер, като неоснователен и недоказан.

На основание Тарифа №1 към Закона за държавните такси, осъжда  Р.П.Р.     с ЕГН ********** да заплати държавна такса върху уважения граждански иск в размер на 400 лева.

На основание чл. 189 от НПК осъжда Р.П.Р.  да заплати на  Н.В.Н. сумата от 350 лв представляваща направени  разноски за адвокатско възнаграждение.

Осъжда  подсъдимия Л.В.С.  с ЕГН **********, да заплати  на В.  В.Х. *** сумата от 2 000 / две  хиляди лв/ представляваща обезщетение  за причинени неимуществени вреди в резултат на престъплението по  чл.131 ал.1 т. 12 вр. чл. 130 ал.1 от НК , като частично уважен граждански иск предявен от пострадалото лице в хода на съдебното производство, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от 10.06.12., като отхвърля иска в останалата му част до пълния предявен размер, като неоснователен и недоказан.

На основание Тарифа №1 към Закона за държавните такси, осъжда  подсъдимия  Л.В.С.  с ЕГН **********    да заплати държавна такса върху уважения граждански иск в размер на 80 лева.

На основание чл. 189 от НПК осъжда Л.В.С.  да заплати на  В.  В.Х. сумата от 350 лв представляваща направени  разноски за адвокатско възнаграждение.

На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимите Р.П.Р.     и Л.В.С.  да заплатят в полза на държавата направените деловодни разноски в  общ размер 2047,52   лв., от които:

1207,52лв се възлагат на подсъдимия  Л.В.С.,  които  следва да се внесат в полза на държавата, както следва: 555лв по сметка на ОДМВР Шумен, а 652,52 по сметка на ВСС ,    

а сумата от 840  лв  се възлага на   Р.П.Р.,  които  следва да се внесат в полза на държавата, както следва: 390лв по сметка на ОДМВР Шумен, а 450лв по сметка на ВСС.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Шуменския окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

 

                                                                                    Районен  съдия:

                                                                                        

                                                                           Съдебни заседатели:

                                                                                                                1.                                                                                                                        

                                                                                                                      2.