П Р И С Ъ Д А  

 

22/18.3.2015г. , гр.Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, единадесети състав

На осемнадесети март през две хиляди и петнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

                                                                               Председател: Ростислава Георгиева   

Секретар: Ил.Д.

Прокурор: М.Големанова

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от общ характер № 1258 по описа за 2014 г.  

ПРИСЪДИ:

 

          ПРИЗНАВА подсъдимия Ю.К.С., с ЕГН**********, роден на *** год. в гр. Нови пазар, с постоянен адрес ***, български гражданин, със средно образование, неженен, неработещ, неосъждан, реабилитиран за ВИНОВЕН в това, че в периода от началото на 2010 год. до 15.01.2014 год. в с.*******, община Венец, област Шумен е изтезавал малолетното лице Д.Ю.К., роден на *** год., намиращо се под негови грижи, като му нанасял системно удари с ръце, крака и предмети по тялото, отправял му обиди и закани, като извършеното не представлява по-тежко престъпление,  поради което и на основание чл.187 от НК и чл.54 от НК го осъжда на една година „лишаване от свобода“ и „обществено порицание“, което да бъде изпълнено чрез поставяне на обявление на таблото за съобщения в Кметство - с.*******, община Венец, област Шумен.

ПРИЗНАВА подсъдимия Ю.К.С., с ЕГН**********, роден на *** год. в гр. Нови пазар, с постоянен адрес ***, български гражданин, със средно образование, неженен, неработещ, неосъждан, реабилитиран за ВИНОВЕН в това, че в периода от началото на 2010 год. до 08.01.2014 год. в с.*******, община Венец, област Шумен е изтезавал непълнолетното лице Д.Ю.К., родена на *** год., намиращо се под негови грижи, като й нанасял системно удари с ръце и крака по тялото, отправял й обиди и закани, като извършеното не представлява по-тежко престъпление,  поради което и на основание чл.187 от НК и чл.54 от НК го осъжда на една година „лишаване от свобода“ и „обществено порицание“, което да бъде изпълнено чрез поставяне на обявление на таблото за съобщения в кметство - с.*******, община Венец, област Шумен  .

На основание чл.23, ал.1 от НК определя общо наказание на подсъдимия измежду наложените му с настоящата присъда две наказания в размер на най-тежкото от тях, а именно: една година „лишаване от свобода“.

На основание чл.23, ал.2 от НК присъединява към така определеното общо наказание „лишаване от свобода“ наложеното на подсъдимия казание „обществено порицание“, което да бъде изпълнено чрез поставяне на обявление на таблото за съобщения в кметство - с.*******, област Шумен.

На основание чл.66, ал.1 от НК отлага изпълнението на така определеното общо наказание „лишаване от свобода“ за срок от три години.  

ОСЪЖДА подсъдимия Ю.К.С., с ЕГН********** да заплати на Д.Ю.К., роден на *** год. сумата от 1000 лева /хиляда лева/, представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди, в резултат на извършеното от подсъдимия престъпление по чл.187 от НК, ведно със законната лихва  върху сумата, считано от датата на деянието – 15.01.2014 год. до окончателното изплащане на сумата, като уважен граждански иск, предявен от пострадалото лице в хода на съдебното производство.

ОСЪЖДА подсъдимия Ю.К.С., с ЕГН********** да заплати на Д.Ю.К., родена на *** год. сумата от 1000 лева /хиляда лева/, представляващи обезщетение за причинени неимуществени вреди, в резултат на извършеното от подсъдимия престъпление по чл.187 от НК, ведно със законната лихва  върху сумата, считано от датата на деянието – 08.01.2014 год. до окончателното изплащане на сумата, като уважен граждански иск, предявен от пострадалото лице в хода на съдебното производство.

На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимия Ю.К.С., с ЕГН********** да заплати в полза на държавата сумата от 1110 лева /хиляда сто и десет лева/, представляваща направени по делото разноски за възнаграждение на вещи лица и преводачи, както и 5 лева /пет лева/ - такса за издаване на изпълнителен лист.

На основание чл.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс осъжда подсъдимия Ю.К.С., с ЕГН********** да заплати държавна такса върху уважените граждански искове в размер на 100 лева /сто лева/, както и 5 лева /пет лева/ държавна такса за издаване на изпълнителен лист.  

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране в 15-дневен срок от днес пред Шуменски окръжен съд.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: