П Р И С Ъ Д А

 

43/11.6.2015г.

      

  В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На единадесети юни две хиляди и петнадесета година

В публично заседание  в следния състав:  

Председател: Кр. Кръстев

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от частен характер №1395 по описа за 2014г.  

П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА подсъдимата М.Д.А. с ЕГН **********, родена на ***г***, български гражданин, полувисше обр., омъжена, неосъждана, пенсионер ЗА НЕВИНОВНА:

В ТОВА, че чрез печатно произведение – вестник «168 часа», брой 9, 2-8 март 2012г. На стр. 18-19 в публикувана статия със заглавие «Рекетират роднини на А. за 35 000 лева», с дословно цитираните в статията казаните от нея, думи: «Връщах се от покупки, когато ме нападна някой в гръб. Главата ми буквално се заби в дограмата на вратата. Веднага разпознах бияча – Н.С.…», «…Н. започна да ме души. С ключ ме удари през устата и потече кръв. Блъскаше ми главата в стената със всичка сила, като ме наричаше с цинични думи» е приписала на Н.П.С., че е извършила спрямо нея престъпление – нанасяне на телесна повреда - престъпление по чл. 148 ал.2 отНК във вр. с чл. 148 ал.1 т.2 от НК във вр. с чл. 147 ал.1 предл. второ от НК и на основание чл. 304 от НПК я ОПРАВДАВА.

ПРИЗНАВА подсъдимия Г.Х.А. с ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, средно образонвание, женен, пенсионер, неосъждан ЗА НЕВИНОВЕН:

В ТОВА че, чрез печатно произведение – вестник «168 часа», брой 9, 2-8 март 2012г., на стр. 18-19 в публикуваната статия със заглавие «Рекетират роднините на А. за 35 000 лева» с дословно цитираните в статията казаните от него самия, думи: «До този момент ние си мислехме, че сме жертва на измама само от страна на бившата приятелка на сина ни. Напротив жертва сме на организирана престъпна схема, в която участват юристи.» е приписал на Н.П.С., че е извършила престъпление – участие в организирана престъпна група, както и чрез печатно произведение – вестник «ШОУ», брой 11/644, сряда, 14-20.III.2012г. на стр. 59 в публикуваната статия със заглавие: „Измамиха родата на А.“ с дословно цитираните негови думи в статията: „… с откраднатите подписи са съставени два неистински документа, с които Н.С. предявява претенции за 35 000 лева. Същата тази Н. направи опит да открадне и чанта с документи на жена ми, като я събаря, но не успява да вземе чантата. Сигурно е искала личната карта. После би жена ми, като я плашела с полицейски патрул“ е приписал на Н.П.С., че е извършила следните престъпления – кражба на подпис на М.Д.А., кражба на движими вещи и нанасяне на телесна повреда на М.Д.А. – престъпление по чл. 148 ал.2 от НК във вр. с чл. 148 ал.1 т.2 от НК във вр. с чл. 147 ал.1 предл. второ от НК във вр. с чл. 26 ал.1 от НК и на основание чл. 304 от НПК го ОПРАВДАВА.

ПРИЗНАВА подсъдимия Х.Г.А. с ЕГН **********, роден на ***г. в гр. Шумен, живущ ***, български гражданин, със средно образование, неженен, нве работи осъждан ЗА НЕВИНОВЕН:

В ТОВА че, чрез печатно произведение – вестник „ШОУ“, брой 11/644, сряда, 14-20.III.2012г. на стр. 59 в публикуваната статия със заглавие: „Измамиха родата на А.“ с дословно цитираните негови думи в статията: „… измамата с подписа й под запис на заповед е съвсем организирана и предумишлена измама. И открих кой е съдействал на Н.…“ е приписал на Н.П.С., че е извършила престъплението измама спрямо майка му – М.Д.А. – престъпление по чл. 148 ал.2 във вр. с чл. 148 ал.1 т.2 от НК във вр. с чл. 147 ал.1 предл. второ от НК и на основание чл. 304 от НПК го ОПРАВДАВА.

ОТХВЪРЛЯ предявения от Н.П.С. ЕГН ********** граждански иск против подсъдимата М.Д.А. ЕГН ********** за сумата от 4 000 лева, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди в резултат на деяние по чл. 148 ал.2 от НК, вр. чл. 148 ал.1 т.2 от НК във вр. с чл. 147 ал.1  предл. второ от НК, като неоснователен и недоказан.  

ОТХВЪРЛЯ предявения от Н.П.С. ЕГН ********** граждански иск против подсъдимия Г.Х.А. ЕГН *********** за сумата от 4 000 лева, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди в резултат на деяние по чл. 148 ал.2 от НК, вр. чл. 148 ал.1 т.2 от НК във вр. с чл. 147 ал.1  предл. второ от НК във вр. С чл. 26 ал.1 от НК, като неоснователен и недоказан. 

ОТХВЪРЛЯ предявения от Н.П.С. ЕГН ********** граждански иск против подсъдимия Х.Г.А. ЕГН ********** за сумата от 2 000 лева, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди в резултат на деяние по чл. 148 ал.2 от НК, вр. чл. 148 ал.1 т.2 от НК във вр. с чл. 147 ал.1  предл. второ от НК, като неоснователен и недоказан. 

            На основание чл.190 ал. 1 от НК осъжда Н.П.С. ЕГН ********** ***, да заплати на М.Д.А. ЕГН **********, Г.Х.А. ЕГН *********** и Х.Г.А. ЕГН **********, направените деловодни разноски в размер на 1 950 лева.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Шуменския окръжен съд в 15-дневен срок от днес.                                                                                               

 

                                                                                                         Районен съдия: