П  Р И  С  Ъ  Д  А

 

36/19.5.2015г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

Шуменският районен съд в публично заседание на деветнадесети май две хиляди и петнадесета година в състав:  

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯН АНГЕЛОВ

                                                                                                                                               

при участието на секретаря В. С. и прокурор Александрова, като разгледа докладваното от съдия А. НОХД № 1840/2014 г. по описа на Шуменски районен съд

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Д.С.Д. с ЕГН **********, роден на *** ***, с постоянно местоживеене ***, български гражданин, със средно специално образование, работещ, неженен, осъждан – реабилитиран, освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 11.12.2013 г. в гр. Шумен, кв. Дивдядово, при управление на МПС – автобус „Чавдар В 1320” с рег. № Н 5684 АС, нарушил правилата за движение по пътищата /чл. 68, ал. 2 от ЗДвП, задължаваща водача на пътно превозно средство от редовните линии на обществен превоз на пътници да осигури възможност за безопасното качване и слизане на пътниците и чл. 132, т. 2 и т. 3 от ЗДвП, задължаваща водача при превозване на пътници преди потеглянето да се убеди, че са осигурени всички условия за безопасното им превозване; както и да затваря вратите на автобуса преди потеглянето и да не ги отваря по време на движение/ и по непредпазливост причинил средна телесна повреда на Д.К.И., изразяваща се в закрито счупване на лявата бедрена кост в областта на шийката, довело до трайно затруднение в движението на левия долен крайник, поради което и на основание чл. 343, ал.1, б. „б” от НК, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, вр. чл. 54 от НК, го осъжда на „лишаване от свобода” за срок от ТРИ месеца.

На основание чл. 66 от НК, отлага изпълнението на така наложеното наказание за срок от ТРИ години.

На основание чл. 343г от НК, лишава Д.С.Д. от право да управлява МПС за срок от ПЕТ месеца.

 

ОСЪЖДА подсъдимия Д.С.Д. с ЕГН ********** да заплати на Д.К.И. с ЕГН ********** сумата от 1620.56 /хиляда шестстотин и двадесет лева и 56 ст./ лева представляваща уважената част от предявения граждански иск за причинени имуществени вреди.

ОСЪЖДА подсъдимия Д.С.Д. с ЕГН ********** да заплати държавна такса върху уважената част от предявения граждански иск в размер на 64.82 /шестдесет и четири лева и 82 ст./ лева.

 

ОСЪЖДА подсъдимия Д.С.Д. с ЕГН **********да заплати на Д.К.И. с ЕГН ********** сумата от 2000 /две хиляди/ лева представляваща уважената част от предявения граждански иск за причинени неимуществени вреди.

ОТХВЪРЛЯ предявения граждански иск от Д.К.И. срещу Д.С.Д. в останалата му част, като неоснователен и недоказан.

 

ОСЪЖДА подсъдимия Д.С.Д. с ЕГН ********** да заплати държавна такса върху уважената част от предявения граждански иск в размер на 80.00 /осемдесет/ лева.

На осн. чл. 189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия Д.С.Д. с ЕГН **********  да заплати по сметка на ШРС направени деловодни разноски в размер на 310.00 /триста и десете/ лева.

На осн. чл. 189, ал.3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия Д.С.Д. с ЕГН ********** да заплати по сметка на ОД на МВР Шумен направени деловодни разноски по ДП № 1631/2013 г. по описа на РУП - Шумен в размер на 392.00 /триста деветдесет и два/ лева.

На основание чл. 112, ал. 4 от НПК, приложеното по делото веществено доказателство – 1 бр. CD, остава по делото.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред ШОС в 15-дневен срок от днес. 

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: