П Р И С Ъ Д А

 

10/9.2.2015г. гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, ХІІ състав

На девети февруари 2015 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: Ивелина Димова

Секретар: М.М.

Прокурор:

 

като разгледа докладваното от съдията НЧХД № 1946/14 г. по описа на ШРС  

ПРИСЪДИ:

 

Признава подсъдимата Р.М.Р., родена на ***г***, с постоянно местоживеене ***, български гражданин, неосъждана, вдовица, с ЕГН:**********, за ВИНОВНА в това, че на 18/19.01.2011г., в гр.Шумен, казала нещо унизително за честта и достойнството на С.Н.И. ***, в нейно присъствие - престъпление по чл.146, ал.1 от НК.

На основание чл.78 А от НК освобождава от наказателна отговорност подсъдимата Р.М.Р. с ЕГН: ********** за престъплението по чл.146, ал.1 от НК, като й налага административно наказание ”ГЛОБА” в размер на 1000/хиляда / лева.

Признава подсъдимата Р.М.Р. с ЕГН: **********, за НЕВИНОВНА  в това, че 18/19.01.2011г., в гр.Шумен, причинила на С.Н.И. *** лека телесна повреда, изразяваща се в болка и страдание без разстройство на здравето, поради което  и на основание чл.304 от НПК я ОПРАВДАВА по повдигнатото й обвинение за престъпление по чл.130, ал.2 от НК.

Осъжда подсъдимата Р.М.Р. с ЕГН: **********, да заплати на С.Н.И. ***00.00 /петстотин/ лева, представляваща уважена част от предявения граждански иск за причинени неимуществени вреди, резултат от престъплението по чл.146, ал.1 от НК.

Отхвърля гражданския иск за неимуществени вреди, резултат от престъплението по чл.146, ал.1 от НК в останалата му част до пълния предявен размер като неоснователен и недоказан.

На основание чл.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, осъжда подсъдимата Р.М.Р. с ЕГН: **********, да заплати държавна такса върху уважения граждански иск в размер на 50,00 лева / петдесет лв./.

Отхвърля предявения от С.Н.И. *** граждански иск за причинени неимуществени вреди, резултат от престъпление по чл.130, ал.2 от НК срещу подсъдимата Р.М.Р., като неоснователен и недоказан.

Осъжда подсъдимата Р.М.Р. с ЕГН: ********** да заплати на С.Н.И. *** част от направените от нея деловодни разноски и разноски за адвокатско възнаграждение в размер на 156.00/сто петдесет и шест / лева.

На осн. чл.190, ал.1 от НПК осъжда С.Н.И. *** да заплати в полза на държавата направените деловодни разноски в размер на  70,00 /седемдесет / лева и пет лева такса за издаване на изпълнителен лист.

 

            Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок от днес пред Шуменски окръжен съд.

 

                                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: