П Р И С Ъ Д А

 

69/26.11.2015г.  гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, ХІІ състав

На двадесет и шести ноември  2015 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: Ивелина Димова

Секретар: М.М.                                        Съдебни заседатели: Кр.К.

Прокурор: К.Киряков                                                                         Пл.П.

 

 

като разгледа докладваното от съдията НОХД № 1199/15 г. по описа на ШРС  

ПРИСЪДИ:

 

Признава подсъдимия З.С.А., роден на ***г***, с постоянно местоживеене ***, български гражданин,  женен, работещ, със средно  образование, неосъждан, с ЕГН: **********, за ВИНОВЕН в това, че на 25.06.2014г. в гр.Шумен, се заканил на С.М.К. *** с убийство и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, поради което и на основание чл.144, ал.3, вр. с ал.1 и чл.54 от НК го осъжда на ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА лишаване от свобода.

Признава подсъдимия З.С.А., с ЕГН: **********, за ВИНОВЕН в това, че на 25.06.2014г. в гр.Шумен, се заканил на О.В.К. *** с убийство и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, поради което и на основание чл.144, ал.3, вр. с ал.1 и чл.54 от НК го осъжда на ЕДНА ГОДИНА И ДВА МЕСЕЦА лишаване от свобода.

Признава подсъдимия З.С.А., с ЕГН: **********, за ВИНОВЕН в това, че на 25.06.2014г. в гр.Шумен, се заканил на М.Ж.М. *** с убийство и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, поради което и на основание чл.144, ал.3, вр. с ал.1 и чл.54 от НК го осъжда на ЕДНА ГОДИНА И ДВА МЕСЕЦА лишаване от свобода.

Признава подсъдимия З.С.А., с ЕГН: **********, за ВИНОВЕН в това, че на 25.06.2014г. в гр.Шумен, се заканил на Р.Е.И. *** с убийство и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, поради което и на основание чл.144, ал.3, вр. с ал.1 и чл.54 от НК го осъжда на ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА лишаване от свобода.

 

На основание чл.23, ал.1 от НК определя общо наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА на подсъдимия З.С.А., с ЕГН: **********, като налага най-тежкото наказание от определените за отделните престъпления, а именно ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА лишаване от свобода.

На основание чл.66, ал.1 от НК отлага изтърпяването на определеното общо наказание за изпитателен срок от четири години.

Осъжда подсъдимия З.С.А., с ЕГН: ********** да заплати на С.М.К. ***, сумата от 3000,00 / три хиляди/ лева, представляваща обезщетение за причинените й неимуществени вреди в резултат от извършеното от подсъдимия престъпление по чл.144, ал.3 от НК, като уважен граждански иск, предявен от пострадалото лице в хода на съдебното производство.

На основание чл.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, осъжда подсъдимия З.С.А., с ЕГН: **********, да заплати държавна такса върху уважения граждански иск в размер на 120,00 лева / сто и двадесет лв./.

Осъжда подсъдимия З.С.А., с ЕГН: ********** да заплати на С.М.К. *** направените от нея разноски за адвокатско възнаграждение в размер на 800.00/осемстотин / лева.

  На осн. чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимия З.С.А., с ЕГН: **********, да заплати в полза на държавата направените деловодни разноски в размер на 660.00 лева /шестстотин и шестдесет лева / и 5 /пет/ лева такса за издаване на изпълнителен лист.

 

 Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок от днес пред Шуменски окръжен съд.  

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:1.  

                                                2.