Р Е Ш Е Н И Е

 

525/28.10.2015г. , 28.10.2015 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, единадесети състав

На двадесет и осми октомври през две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                          Председател: Ростислава Георгиева

Секретар: Ил.Д.

Прокурор: С.Александрова

Като разгледа докладваното от районния съдия

АНД №1973 по описа на ШРС за 2015 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

Настоящото производство е образувано на основание чл.375 и сл. от НПК.

От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Ю.М.М., с ЕГН********** - обвиняем по БП №1145/2015 г. по описа на РУ- Шумен с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.345 от НК, за което е предвидено наказание “лишаване от свобода” до една година или „глоба“ от сто до триста лева, извършителят не е осъждан за престъпление от общ характер, не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК и с деянието не са причинени имуществени щети.

В съдебно заседание обвиняемият, редовно призован, се явява лично, като изразява съжаление и разкаяние за постъпката си. Дава обяснения относно деянието и семейното си и материално състояние, като моли да му бъде наложено наказание в предвидения в закона минимум. 

Представителят на ШРП поддържа предложението, като предлага на съда на обвиняемото лице да бъде наложено административно наказание „глоба“ в размер на минималния, предвиден в закона размер.

От приложените по делото писмени доказателства /БП №1145/2015 г. по описа на РУ-Шумен/, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

Обвиняемият Ю.М.М. живее в с.*****, област Шумен. Преди около 6-7 години закупил от свой съселянин – свидетеля А.И.Х., бракуван лек автомобил марка „Москвич 412“ с № на двигателя 5315457 и № на шасито19337420. Тъй като при бракуване на автомобила Х. върнал в Сектор „КАТ“ при ОД на МВР – Шумен предназначените за това МПС регистрационни табели с №Ш0481 Д, М. се сдобил с автомобила без принадлежащите му табели.

За да може да ползва превозното средство обвиняемият решил да постави други регистрационни табели. На неустановена дата той поставил  в предната част на автомобила табела с рег.№Н1253 АР, а в задната – табела с №NL9NR-M35. Първата от посочените регистрационни табели М. намерил преди години между селата Царев Брод и Златна нива и я съхранявал в дома си, като видно от приложените към делото документи табелата с рег.№Н1253АР била издадена за лек автомобил марка „Форд Ескорт“ с № на рама WFONXXGCANRM82691. С втората от поставените табели пък, издадена от Кралство Нидерландия, Ю.М. се сдобил когато също преди години закупил друго МПС. По този начин той управлявал автомобила от с.***** и околностите.

На 16.09.2015 год. с лек автомобил марка „Москвич“, върху който били поставени издадените за други превозни средства регистрационни табели Ю.М. се придвижил до недвижим имот, находящ се на ул.“България“ в с.*****, където предприел извършване на селскостопански дейности. Паркираният автомобил бил забелязан от полицейските служители Д.И. и М.А., на които направили впечатление различните регистрационни табели. При извършена проверка в информационните масиви на МВР установили, че въпросните табели са предназначени за други МПС-та.     

    Въз основа на така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си Ю.М.М. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер, наказуемо по чл.345 от НК, а именно: от неустановена дата до 16.09.2015 год. в с.*****, област Шумен, си служил с контролни знаци, издадени за друго МПС, а именно регистрационна табела с обозначение Н1253АР, издадена за лек автомобил марка „Форд Ескорт“ с № на рама WFONXXGCANRM82691 и табела с № NL9NR-M35, издадена от Кралство Нидерландия. 

В хода на съдебното производство от страна на обвиняемото лице не бяха представени доказателства, оборващи или поставящи под съмнение така установената фактическа обстановка. Така изложената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани в хода на досъдебното и съдебното производство гласни и писмени доказателства, приобщени на основание разпоредбата на чл.283 от НПК. 

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-за престъпление по посочената квалификация законът предвижда наказание “лишаване от свобода” до една година или „глоба“ от 100 до 300 лева,

-обвиняемият не е осъждан за престъпления от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК

-от престъплението не са настъпили имуществени вреди.

От субективна страна деянието е извършено с вина под формата на пряк умисъл, тъй като обвиняемото лице е съзнавало, че управляваното от него МПС не притежава регистрационни табели, издадени за това МПС, а поставените на него табели са били издадени за друго МПС, но въпреки това си е служил с тях.  

При определяне на наказанието, съдът отчете високата степен на обществена опасност на деянието - управление на МПС с табели, които са били издадени за друго МПС и сравнително ниската степен на обществена опасност на дееца - същия е с чисто съдебно минало, а по делото липсват данни за други образувани срещу лицето висящи наказателни производства. Съдът приема като смекчаващи вината обстоятелства направените от обвиняемото лице самопризнания, съдействието, което е оказал в хода на досъдебното производство и изказаното от него съжаление за стореното.   Като смекчаващо отговорността обстоятелство съдът възприема и тежкото семейно и материално състояние на обвиняемия.

Съобразявайки изложените обстоятелства, съдът счита за справедливо и съответно на извършеното от обвиняемия деяние на същото да бъде наложено наказание в размер на минимума на предвидената в разпоредбата на чл.78а, ал.1 от НК глоба, а именно 1000 лева. При определяне на наказанието съдът съобрази освен изложените по-горе обстоятелства, също и материалното положение на обвиняемия, което се установява от материалите по делото и от дадените от него обяснения в съдебно заседание, от които става ясно, че същия работи като таксиметров шофьор, като реализира месечни доходи в размер между 250-300 лева, полага грижи за своята майка, която е в недобро здравословно състояние, а съпругата му живее на квартира в гр.Шумен, за която заплащат наем. С оглед на изложеното съдът намира, че така определеното наказание ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието у нарушителя и ще окаже своята възпираща и превъзпитателна роля и у другите членове на обществото.

            Предвид гореизложеното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, съдът 

Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА Ю.М.М., роден на *** ***, с ЕГН**********,***, български гражданин, с основно образование, женен, работещ, неосъждан, за виновен в това, че от неустановена дата до 16.09.2015 год. в с.*****, област Шумен, си служил с контролни знаци, издадени за друго МПС, а именно регистрационна табела с обозначение Н1253АР, издадена за лек автомобил марка „Форд Ескорт“ с № на рама WFONXXGCANRM82691 и табела с № NL9NR-M35, издадена от Кралство Нидерландия -  престъпление по чл.345 от НК, като на основание чл.78а, ал.1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “ГЛОБА” в размер на 1000 /хиляда/ лева.

На основание чл.53, ал.2 от НК отнема в полза на държавата веществените доказателства по делото – 2 бр. регистрационни табели с №Н1253АЗ и NL9NR-M35, като същите следва да бъдат изпратени на ОД на МВР – Шумен, сектор КАТ – ПП за унищожаване.

             Решението подлежи на обжалване или протестиране пред Шуменски окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

 

     РАЙОНЕН СЪДИЯ: