Р Е Ш Е Н И Е

 

43/21.1.2015г. ,    Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд                                                                       седми състав

На 15 (петнадесети) януари                                                         Година 2015

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар А.П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 2499 по описа за 2013 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:  

 

            Производство за съдебна делба във фаза на извършването й.

            С решение № 602/26.06.2014 г., постановено в първата фаза на настоящото делбено производство, влязло в сила на 15.08.2014 г., Районен съд гр. Шумен е допуснал до делба процесните имоти, при квоти на участието в съсобствеността: 2/3 идеални части за С.Р.К. и 1/3 идеална част за Х.Р.Х..

            В съдебно заседание на 15.01.2015 г., след предявяването на страните на проекта за разделителния протокол за делба на недвижимите имоти съобразно дяловете на участието им в съсобствеността, пълномощникът на ищцата и назначеният особен представител на ответника изразяват становище, че делбата следва да бъде извършена чрез разпределение на имотите.

            Съдът, като взе предвид данните по делото, констатира следното:

            Имотите – предмет на делбата, съобразно установеното с решението от 26.06.2014 г. по чл. 344, ал. 1 от ГПК, постановено по делото, представляват следните земеделски земи, възстановени на страните като наследници на Р.Х. ***.1995 г. на ПК (Общинска служба по земеделие) с. Венец, находящи се в землището на с. Б. с ЕКАТТЕ ***, общ. Венец, обл. Шумен:  1. Нива с площ от 17,993 дка, четвърта категория, в местността „Къшла”, съставляваща имот № *** по плана за земеразделяне, при граници: имот № ***, имот № *** и имот № ***;  2. Нива с площ от 15,997 дка, трета и четвърта категория, в местността „Армутлук”, съставляваща имот № *** по плана за земеразделяне, при граници: имот № ***, имот № *** и имот № ***. Общата пазарна стойност на поделяемите имоти към 30.10.2014 г. е в размер на 18830 лева.

            Съобразно заключението на вещото лице от 21.10.2014 г. по назначената съдебно-техническа експертиза (вх. при ШРС № 14595/23.10.2014 г.), неоспорено от страните, съдържащо одобрени на 20.11.2014 г. от Общинска служба по земеделие с. Венец по реда на чл. 7, ал. 3 и ал. 4 от ЗСПЗЗ проекти за делба ведно със скици-проекти и кредитирано от съда като компетентно и безпристрастно дадено, недвижимите имоти са реално делими на два дяла. Въз основа на него и на заключението на вещото лице, е съставен и предявен на страните следният проект за разделителен протокол:

            ДЯЛ ПЪРВИ включва:  1. Нива с площ от 15,997 дка, трета и четвърта категория, в местността „Армутлук”, съставляваща имот № *** по плана за земеразделяне на с. Б., с ЕКАТТЕ ***, общ. Венец, обл. Шумен, при граници: имот № ***, имот № *** и имот № *** на стойност 9000,00 лв.;  2. Новообразуван имот № *** (от имот № ***) – нива, с площ 6,210 дка, четвърта категория, в местността „Къшла” в землището на с. Б., с ЕКАТТЕ ***, общ. Венец, обл. Шумен, при граници: имот № ***, имот № ***, имот № ***, имот № ***, имот № *** на стойност 3220,00 лв.;  

            ОБЩАТА ПЛОЩ на недвижимите имоти, съставляващи дял първи е 22,207 дка, а ОБЩАТА ИМ ПАЗАРНА ЦЕНА към 30.10.2014 г. възлиза на 12220,00 лв. и е равна на стойността на дела, съответстващ на 2/3 ид. части от участието в съсобствеността.

            ДЯЛ ВТОРИ включва: 1. Новообразуван имот № *** (от имот № ***) – нива, с площ 11,783 дка, четвърта категория, в местността „Къшла” в землището на с. Б., с ЕКАТТЕ ***, общ. Венец, обл. Шумен, при граници: имот № ***, имот № ***, имот № ***, имот № ***, имот № ***, имот № *** на стойност 6110,00 лева.

            ОБЩАТА ПЛОЩ на недвижимия имот, съставляващ дял втори е 11,783 дка, а ОБЩАТА МУ ПАЗАРНА ЦЕНА към 30.10.2014 г. възлиза на 6110,00 лв. и е равна на стойността на дела, съответстващ на 1/3 ид. част от участието в съсобствеността.

            Предвид гореизложеното, съдът намира от правна страна следното:

            Съгласно разпоредбата на чл. 353 от ГПК, съдът може да извърши делбата като разпредели наследствените имоти без да тегли жребий, когато съставянето на дялове и тегленето на жребий се оказва невъзможно или много неудобно. Невъзможността е налице, когато не е възможно да се съставят толкова дялове, колкото са съделителите, за да се тегли жребий. Неудобство съществува, когато частите на страните са неравни и при теглене на жребие имотите следва да се раздробят твърде много. Съдът счита, че в конкретния случай цитираните предпоставки са налице, тъй като частите на страните са неравни. Поради това, тегленето на жребий от всички страни би нарушило принципа за равноправието на съделителите. Предвид гореизложеното, съдът намира, че имотите, обособени в предявения проект за разделителен протокол като дял първи, на основание чл. 353 от ГПК, следва да бъдат поставени в дял на С.Р.К., а имота, обособен в дял втори – в дял на Х.Р.Х..

            На основание чл. 355 от ГПК, всяка от страните следва да бъде осъдена да заплати в полза на държавата, по сметка на Районен съд гр. Шумен държавна такса върху стойността на дела си.

            На основание чл. 115, ал. 2 от ЗС, на съделителя С.К. – предявила иска за делба, следва да бъде даден шестмесечен срок, считано от влизане в сила на настоящото решение, да извърши отбелязването му в Служба по вписванията гр. Шумен.

            Водим от горното, съдът  

Р   Е   Ш   И :

 

         На основание чл. 353 от ГПК, ПОСТАВЯ В ДЯЛ на С.Р.К. с ЕГН **********, с постоянен адрес:***, със съдебен адресат: адв. М. Д. от ШАК, гр. Ш*, следните недвижими имоти, находящи се в землището на с. Б., ЕКАТТЕ ***, община Венец, област Шумен:  1. НИВА с площ от 15,997 дка, от които 11,377 дка трета категория и 4,620 дка четвърта категория, в местността „Армутлук”, съставляваща имот № *** по плана за земеразделяне на с.Б., с ЕКАТТЕ ***, общ. Венец, обл. Шумен, при граници: имот № ***, имот № *** и имот № *** на стойност 9000,00 лв.;  2. Новообразуван имот № *** (от имот № ***) – нива, с площ 6,210 дка, четвърта категория, в местността „Къшла” в землището на с. Б., с ЕКАТТЕ ***, общ. Венец, обл. Шумен, при граници: имот № ***, имот № ***, имот № ***, имот № ***, имот № *** на стойност 3220,00 лв.; С ОБЩА ПЛОЩ 22,207 дка,  НА ОБЩА ПАЗАРНА ЦЕНА  12220,00 лева.

            На основание чл. 353 от ГПК, ПОСТАВЯ В ДЯЛ на Х.Р.Х. с ЕГН **********, с постоянен адрес:***, следния недвижим имот, находящ се в землището на с. Б., ЕКАТТЕ ***, община Венец, област Шумен:  1. Новообразуван имот № *** (от имот № ***) – нива, с площ 11,783 дка, четвърта категория, в местността „Къшла” в землището на с. Б., с ЕКАТТЕ ***, общ. Венец, обл. Шумен, при граници: имот № ***, имот № ***, имот № ***, имот № ***, имот № ***, имот № *** на стойност 6110,00 лева; С ОБЩА ПЛОЩ 11,783 дка,  НА ОБЩА ПАЗАРНА ЦЕНА  6110,00 лева.

 

            ОСЪЖДА С.Р.К. с ЕГН ********** да заплати в полза на държавата, по сметка на Районен съд гр. Шумен, държавна такса върху стойността на дела си, в размер на 488,80 лв. (четиристотин осемдесет и осем лева и осемдесет стотинки).

            ОСЪЖДА Х.Р.Х. с ЕГН ********** да заплати в полза на държавата, по сметка на Районен съд гр. Шумен, държавна такса върху стойността на дела си, в размер на 244,40 лв. (двеста четиридесет и четири лева и четиридесет стотинки).

           

            На основание чл. 115, ал. 2 от ЗС, ДАВА шестмесечен срок на съделителя С.К., считано от влизане в сила на настоящото постановено по вписана искова молба решение, да извърши отбелязването му в Служба по вписванията гр. Шумен.

            Решението може да се обжалва с въззивна жалба, пред Окръжен съд гр. Шумен, в двуседмичен срок от връчването му на страните.  

 

                                                                                              Районен съдия: