Р Е Ш Е Н И Е

 

87/2.2.2015г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на петнадесети януари през две хиляди и петнадесета година в състав:

                                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

 

  при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№2213 по описа за 2014г. на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:

 

  Гр.д.№ 2213/2014г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени обективно съединени искови претенции с правно основание чл.49 и чл.86 ал.1 от ЗЗД, във връзка с чл.213 ал.1 от КЗ. В исковата си молба до съда ищцовата страна- "Булстрад Виена Иншурънс груп" АД- гр.София излага, че на 07.03.2013г. при движение по автомагистрала „Хемус“ около 15км. преди гр.Шумен застрахован при дружеството по силата на застраховка “Каско на МПС”, лек автомобил марка “Мерцедес”, с рег.№ *** претърпял щети при преминаване през неравност на пътя. Ищеца изплатил на застрахованото лице сумата 290,83лв., представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди и на осн.чл.213 ал.1 от КЗ, встъпил в правата на застрахования срещу лицето стопанисващо пътя „Агенция Пътна инфраструктура“ чрез „Областно пътно управление“ гр.Шумен. Моли съда, да постанови решение, по силата на което да осъди ответника да му заплати нанесените имуществени вреди в посочения размер, разноски по ликвидация на щетата 25лв., мораторна лихва за забава в размер на 45,99лв. за периода 21.03.2013г. до 25.08.2014г., ведно с дължимата законна лихва от датата на завеждане на иска, както и направените по делото разноски, ведно с адвокатско възнаграждение.

Ответникът е представил писмен отговор в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК. В него се оспорва предявения иск. Твърди се, че Агенцията не е била уведомена за щетата, не е ясен механизма на увреждането и мястото на произшествието и по отношение на поддържането на участъка е налице договор с трето лице.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа и правна страна: Няма спор между страните и се установява от приложените доказателства, че съгласно застрахователна полица № 4704120818000003, между "Булстрад Виена Иншурънс груп" АД- гр.София по отношение на лек автомобил марка “Мерцедес” модификация ML270 CDI, с рег.№ ***, собственост на трето лице- П.К.Я. бил сключен застрахователен договор “Пълно Каско ”, за срок от 18.12.2012г. до 18.12.2013г. От представените по делото писмени доказателства се установява, че ищеца заплатил понесени щети на лекия автомобил  причинени в следствие на ПТП, настъпило на 07.03.2013г. при движение по автомагистрала Хемус около 15 кв. преди гр.Шумен, при което автомобилът преминал през неравност на пътното платно. Под въздействието на неравността, била увредена задна дясна гума, което наложило нейната подмяна. Препятствието, разположено на пътното платно не било сигнализирано по предвидения в ЗДвП начин. За тези обстоятелства свидетелства и водачът на автомобила- св. С.П., който разпитан в съдебно заседание разказва подробно за застрахователното събитие. Механизма на ПТП се установява и от назначената по делото съдебно-авто-техническа експертиза, като вещото лице е посочило, че нанесените щети са в причинно-следствена връзка с процесното ПТП и същите възлизат на стойност 304,83лв. с ДДС към датата на събитието за труд и материали. От представените писмени доказателства: заявление, декларация, опис и доклад по щета, фактура и извлечение от движение по сметки е видно, че ищеца е направил 290,83лева разходи за заплащане на извършени ремонтни дейности, включително стойността на гумата и сумата от 25 лева- разноски по ликвидация на щета. Застрахователното обезщетение било заплатено на 21.03.2013г. чрез банков превод по сметка на собственика на автомобила.

Елементите на фактическия състав на чл.49 от ЗЗД са следните: вреда; причинна връзка на вредата с противоправно поведение на прекия и причинител; вина на прекия причинител на вредата; възлагане на работа на прекия причинител на вредата; вредата да е причинена от изпълнителя при или по повод изпълнението на работата. Установено беше безспорно, че участъкът от пътя, на който е настъпило застрахователното събитие, представлява част от републиканската пътна мрежа, поддържането на който се осъществява от „Агенция Пътна инфраструктура“ чрез „Областно пътно управление“ гр.Шумен. Безспорно е наличието на причинна връзка между причинените на застрахования автомобил щети и бездействията на служителите на ответника, които са длъжни с грижата на добър стопанин да поддържат пътищата, като неравностите и препятствия по пътя следва да бъдат своевременно отстранени или обозначени с предвидените в закона знаци, с оглед предотвратяване на евентуални произшествия. При осъществяване на необходимите мерки от страна на ответника е било напълно възможно предотвратяването на инцидента и именно виновното бездействие от страна на служителите му, при и по повод изпълнението на работата, е довело до причинената вреда. В тежест на ответника бе при оспорване от негова страна на вината на прекия причинител на вредата, да докаже липсата на такава вина, което не бе сторено в настоящия процес. Не се представиха доказателства за възлагане на поддържката на пътя на трето лице и за изискване за уведомяване при настъпила щета. Не се установи съпричиняване от страна на ищеца, изразяващо се в нарушение на ЗДвП, каквото се посочва в отговора- несъобразена с пътните условия скорост. Размера на причинената имуществена вреда бе установен от представените платежни документи. Ето защо съдът намира предявеният иск за имуществени вреди за основателен и доказан в пълен размер. От изчисления с помощта на он-лайн калкулатор се установи, че размера на дължимата мораторна лихва върху горната сума от датата на изплащане на застрахователното обезщетение- 21.03.2013г. до 25.08.2014г. е 45,99 лева, в който размер следва да се уважи претенцията.

На основание чл.78 ал.1 от ГПК ответника следва да заплати направените от ищеца деловодни разноски– държавна такса, както и адвокатско възнаграждение и възнаграждение на вещо лице и свидетел в общ размер на 424 лева.

Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

 

ОСЪЖДА „Агенция Пътна инфраструктура“-гр.София чрез „Областно пътно управление“- гр.Шумен, пл.Оборище №2, на основание чл.49 и чл.86 ал.1 от ЗЗД, във връзка с чл.213 ал.1 от КЗ, да заплати на "Булстрад Виена Иншурънс груп" АД- гр.София, седалище и адрес на управление пл.”Позитано”№5, ЕИК ***, представлявана от Р. Я. сумата от 315,83лв./триста и петнадесет лева и осемдесет и три стотинки/, представляваща изплатено застрахователно обезщетение по имуществена застраховка „Каско на МПС“, обективирана в застрахователна полица № 4704120818000003 в резултат на настъпило на 07.03.2013г. ПТП, от които 290,83лв.- имуществени вреди и 25лв. разноски по ликвидация на щетата; мораторна лихва върху главницата за периода от 21.03.2013г. до 25.08.2014г. в размер на 45,99лв./четиридесет и пет лева и деветдесет и девет лева/, както и законна лихва върху главницата от датата на завеждане на иска до окончателното й заплащане.

ОСЪЖДА „Агенция Пътна инфраструктура“-гр.София чрез „Областно пътно управление“- гр.Шумен, ДА ЗАПЛАТИ на "Булстрад Виена Иншурънс груп" АД- гр.София, , направените по делото деловодни разноски в размер на 424.00лв. /четиристотин двадесет и четири лева/ лева.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд в 2 седмичен срок от уведомяване на страните.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: