Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

 

                                                               49/23.1.2015г. ,               гр. Шумен

 

Шуменският  районен  съд, в публичното заседание, на четиринадесети януари през две хиляди и петнадесета година,  в състав: 

                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: Л. Григорова

 

при секретаря Д. Х., като разгледа докладваното  от  районния  съдия  гр. д. № 2264 по описа за 2014  г., за да се произнесе, взе предвид следното:

                   Предявен е иск с правно основание чл.49, ал.1 от СК.

 

                   В молбата си до съда ищецът- Л.Н.Ф., ЕГН **********,***, излага, че с ответника С.И.Ф., ЕГН **********,***, са сключили граждански брак на 28.01.1995 г., който брак бил първи и за двамата съпрузи, и имат родени три деца- И.С.И., ЕГН **********, С.С.И., ЕГН ********** и А.С.И., ЕГН **********. Ищцата твърди, че първоначално брачните отношения между съпрузите протичали нормално, при взаимно уважение, любов и разбирателство. До 2012 г. ищцата не работила, като полагала грижи за децата, а ответникът работел. Сочи се в молбата, че отношенията между съпрузите започнали да се влошават от преди седем години, след раждане на детето А., от който момент ответникът започнал да злоупотребява с алкохол, след което ставал сприхав, заядлив и конфликтен. През 2012 г. ищцата започнала работа, като ответникът я ревнувал безпричинно, ходел на работното й място в пияно състояние и вдигал, безпричинно скандали. През месец септември 2013 г. ответникът, отново след употребата на значително количество алкохол, й бил нанесъл и побой, като й отправил обиди в присъствието на децата. От този момент страните се били разделили, като ответникът напуснал семейното жилище. По време на фактическата раздяла, ответникът продължил да я тормози, като й отправял закани и заплахи. Същият обиждал ищцата и пред децата, като е отправял и заплахи към децата за майка им. Поради изложеното, счита, че бракът й с ответника е изчерпан от дължимото според закона и морала съдържание и моли същият да бъде прекратен по изключителна вина на ответника. Ищцата обективира и искания да й се предостави упражняването на родителските права по отношение на родените от брака и ненавършили пълнолетие деца – С.С.И., ЕГН ********** и А.С.И., ЕГН **********, като се определи местоживеенето на децата при майката на следния адрес: ***; на ответника да се определи режим на лични отношения, както следва: всяка първа и трета събота от месеца сутрин от 10.00 ч. до 17.00 ч., както и 20 дни през лятото, когато майката не е в платен отпуск; да бъде осъден ответникът да заплаща издръжка на детето си С., в размер на 120.00 лв., а на детето си А.- 90.00 лв., считано от датата на завеждане на исковата молба в съда, до настъпване на законни предпоставки за изменение или прекратяване правото на издръжка, ведно със законната лихва за забава за всяка просрочена вноска, с падеж- десето число на месеца, за който се дължи; да й се предостави ползването на семейното жилище, находящо се в  ***; да й се възстанови предбрачното фамилно име- Й.. Претендира и разноски.

Ответникът, в законно установения срок, депозира отговор, в който оспорва изложените от ищцата в исковата й молба фактически твърдения относно отношенията между съпрузите. В съдебно заседание заявява, че не се противопоставя да се допусне развод, както и да се предостави упражняването на родителските права на майката. Противопоставя се на посочения от ищцата в исковата й молба режим на лични контакти с децата, както и относно размера на претендираната за детето С. месечна издръжка.

            След като се запозна с изложеното и събраните по делото писмени и гласни доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното: Видно от 1 бр. удостоверение, издадено въз основа на акт за граждански брак № 0023/28.01.1995 г., издаден от длъжностното лице по гражданско състояние при Община – Шумен и 3 бр. официално заверени преписи от Удостоверение за раждане, издадено въз основа на акт за раждане №228/24.02.1995 г., Удостоверение за раждане, издадено въз основа на акт за раждане №1035/22.08.2007 г. и Удостоверение за раждане, издадено въз основа на акт за раждане №346/07.04.2003 г.,се установи, че страните са законни съпрузи от 28.01.1995 г., и от брака си имат родени три деца- И.С.И., ЕГН **********, пълнолетен, С.С.И., ЕГН ********** и А.С.И., ЕГН **********, малолетни към датата на приключване на устните състезания. Безспорно е между страните, че към датата на подаване на исковата молба, съпрузите не живеят заедно, като същите са разделени от месец септември 2013 г., тъй като съпругът е напуснал семейното жилище. Тези обстоятелства се потвърждават и от събраните гласни доказателства. От същите гласни доказателства, на които съдът дава вяра, поради обстоятелството, че са непротиворечиви помежду си и са в синхрон с останалия събран доказателствен материал, се установи, че причина съпрузите да са разделени е възникналите между тях противоречия и чести скандали, провокирани от поведението на ответника, който злоупотребявал с алкохол. От същите гласни доказателства става ясно, че ответникът е упражнявал както физически, така и психически тормоз спрямо ищцата и двете си деца- пълнолетният И. и малолетния С., като е удрял и обиждал съпругата и децата си. Ответникът признава, че е отправял обиди към пълнолетния си син, както и, че е удрял жена си.

        Позовавайки се на изложеното и нежеланието на съпрузите да възобновят съжителството си, съдът намира, че бракът им е изпразнен от взаимна обич, доверие, уважение, емоционална, духовна и физическа близост, единство на целите и интересите и съществува повече в тяхна и на децата им вреда, отколкото полза, без реални перспективи за заздравяването му. Ето защо, приема, че е дълбоко и непоправимо разстроен и следва да бъде прекратен.

        Досежно вината, счита, че тя принадлежи на съпруга, тъй като по делото се събраха доказателства за негово противобрачно поведение, с                                       което той е нарушил основни принципи, залегнали в основата на брачните отношения и предвидени в разпоредбата на чл.2, т.6 и т.7 от СК, а именно уважение, грижа, разбирателство и зачита на личността в семейството. Данни за осъществено противобрачно поведение от страна на съпругата не се събраха.  

       Относно фамилното име на съпругата, имайки предвид желанието на ищцата, заключава, че след прекратяване на брака съпругата следва да възстанови предбрачното си фамилно име- Й..

       По въпроса за упражняването на родителските права върху родените през време на брака малолетни деца- С.С.И., ЕГН ********** и А.С.И., ЕГН **********, се установи, че  към момента на приключване на устните състезания децата живеят при майка си в семейното жилището, представляващо апартамент, ползван от страните по силата на договор за наем, находящ се в ***. Съдът след като съобрази гореизложеното и имайки предвид вината за разпадане на брачната връзка, желанието и отношението на родителите към децата, и техните възпитателски качества, ниската възраст и като цяло  интересите на децата, както и след като се съобрази с изготвения социален доклад, заключава, че упражняването на родителските права върху малолетните С. и А. следва да бъде предоставено на майката, като местоживеенето на децата бъде при майката на адрес: ***. Касателно режима на лични отношения на бащата с децата, предвид желанието на ответника и цялостното му поведение, счита, че ще е подходящ следният режим на свиждане: всяка първа и трета събота и неделя от месеца, с преспиване, от 10.00 ч. до 16.00 ч., както и двадесет дни през лятото, когато майката не ползва платен годишен отпуск.

       Касателно издръжката на децата, по делото не се спори, че ответникът работи по трудово правоотношение, като в този смисъл реализира трудови доходи, като живее в жилище, собствено на неговите родители. Видно от представените от ответника писмени доказателства- частно заверени преписи от служебна бележка, издадена от Военно формирование 24350- Кочово и удостоверение, издадено от „***“ ЕООД, се установи, че за периода март 2014 г. до септември 2014 г., включително, същият е реализирал средно месечен доход, в размер на 663, 21 лв. От представеното от ищцата удостоверение, издадено от „Р.“ ЕАД, се установи, че за периода от месец декември 2013 г. до месец август 2014 г. същата е реализирала средно месечен доход, в размер на 633, 29 лв. Не са налице данни за алиментни задължения на ответника към трети лица. Съобразявайки се с изложеното и отчитайки възрастта и интересите на децата, заключава, че на малолетния А. следва да бъде определена издръжка в общ размер на 150.00 лв., от която бащата да заплаща 90.00 лв., месечно, а майката, полагаща непосредствените грижи по отглеждането и възпитанието му- разликата от 60.00 лв. Предвид представените доказателства за здравословното състояние на детето С., както и с оглед на нуждите му, съобразно по- високата възраст, приема, че следва да бъде определена издръжка в общ размер на 200.00 лв., от която бащата да заплаща 120.00 лв., месечно, а майката, полагаща непосредствените грижи по отглеждането и възпитанието му- разликата от 80.00 лв.  Издръжките следва да се присъдят, считано от датата на подаване на исковата молба до настъпване на законни предпоставки, водещи до прекратяване или изменение правото на издръжка, ведно със законната лихва за забава за всяка просрочена вноска, с падеж до десето число на месеца, за който се дължи.  

       Относно семейното жилище, не се спори между страните, че същото е жилище, ползвано от съпрузите по силата на договор за наем и се намира в ***, като е напуснато от съпруга и към датата на приключване на устните състезания се ползва от ищцата и децата. Предвид желанието на ищцата, упражняването на родителските права и обстоятелството, че ответникът е напуснал жилището и няма претенции за ползването му, заключава, че жилището следва да се предостави за ползване на жената. 

       На основание чл.329, ал.1 от ГПК, деловодните разноски следва да се възложат върху виновния съпруг- С.И.Ф., ЕГН **********.

        Съобразявайки трудоспособната възраст на страните, както и данните относно доходите им, съдът определя окончателна държавна такса по предявения брачен иск в размер на 50.00 лева, от които приспада първоначално внесените от ищеца- 25.00 лева. Остатъкът от сумата, следва да се доплати от ответника.

                   На основание чл.78, ал.1 от ГПК, ответникът следва да заплати на ищеца извършените по делото разноски, в размер на 625.00 лв.

                   

                   Водим от горното, съдът

 

                                           Р           Е           Ш           И:

 

                    ПРЕКРАТЯВА, сключения на 28.01.1995 г., с акт № *** г. на длъжностното лице по гражданско състояние при Община – Шумен, граждански брак между С.И.Ф., ЕГН **********,*** и Л.Н.Ф., ЕГН **********,***, КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.  

                    ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО, че ВИНА за дълбокото и непоправимо разстройство на брака има СЪПРУГЪТ- С.И.Ф., ЕГН **********.

                   ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното фамилно име на съпругата-  Й..

       ПРЕДОСТАВЯ УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА върху родените от брака малолетни деца С.С.И., ЕГН ********** и А.С.И., ЕГН ********** НА МАЙКАТА Л.Н.Ф., ЕГН **********,***, като определя местоживеенето на децата да е на адреса, на който живее майката.

                   ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ КОНТАКТИ между БАЩАТА С.И.Ф., ЕГН **********,*** и децата С.С.И., ЕГН ********** и А.С.И., ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца, с преспиване, от 10.00 ч. до 16.00 ч., както и двадесет дни през лятото, когато майката не ползва платен годишен отпуск.

                    ПРЕДОСТАВЯ ПОЛЗВАНЕТО НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, находящо се в ***, на Л.Н.Ф., ЕГН **********.  

       ОСЪЖДА С.И.Ф., ЕГН **********,***, да заплаща на децата си С.С.И., ЕГН ********** и А.С.И., ЕГН **********, и двамата действащи чрез своята майка и законен представител Л.Н.Ф., ЕГН **********, и тримата с адрес:***, месечна издръжка, в размер на 120.00 лв. /сто и двадесет лева/ за детето С. и 90.00 лв. /деветдесет лева/ за детето А., считано от 03.09.2014 г. до настъпване на законни предпоставки, водещи до прекратяване или изменение правото на издръжка, ведно със законната лихва за забава за всяка просрочена вноска, с падеж до десето число на месеца, за който се дължи.   

                   ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по делото в размер на 50.00 лв. /петдесет лева/, от които приспада първоначално внесените от ищеца 25.00 лв.

                   ОСЪЖДА С.И.Ф., ЕГН **********,***, да заплати по сметка на Шуменски районен съд сума, в размер на 327, 40 лв. /триста двадесет и седем лева и четиридесет стотинки/, от която 25.00 лв.- държавна такса за водене на делото и 302, 40 лв., държавна такса, определена върху присъдения размер на издръжка за децата му.

                   ОСЪЖДА С.И.Ф., ЕГН **********,***, да заплати на Л.Н.Ф., ЕГН **********,***, сума, в размер на 625.00 лв. /шестстотин двадесет и пет лева/, представляваща извършените по делото разноски. 

                   Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд, в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: