Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

                                                   3/5.1.2015г. ,           гр. Шумен

Шуменският  районен  съд, в публичното заседание, на седемнадесети декември през две хиляди и четиринадесета година,  в състав:  

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: Людмила Григорова

 

при секретаря Д. Х., като разгледа докладваното от районния  съдия гр. д. № 2275 по описа за 2014 г., за да се произнесе, взе предвид следното:  

Гр. д. № 22752014 г. по описа на ШРС, първоначално е образувано по повод предявен брачен иск, с правно основание чл.49, ал.1 от СК, от Р.Г.Б., ЕГН **********, с постоянен адрес: ***, срещу Б.Д.Б., ЕГН **********, с постоянен адрес: ***, с искане да бъде прекратен сключения между страните граждански брак, без произнасяне по въпроса за вината за настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство на брачните отношения; да се предостави упражняването на родителските права по отношение на роденото от брака малолетно дете – Г. Б. Д. на майката, като местоживеенето на детето бъде при майката, на адрес: гр. Шумен, ***; на ответника да се определи режим на лични контакти с малолетното дете Г. Б. Д., ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета седмица от месеца, в неделя от 10:00 часа до 16:00 часа, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск; да бъде осъден ответникът да заплаща издръжка на детето, в размер на 150.00 лв. месечно, считано една година преди датата на завеждане на иска в съда, до настъпване на законни предпоставки за изменение или прекратяване правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, с падеж – първо число на текущия месец; да си запази фамилното име – Б..

Ответникът, извън законоустановения едномесечен срок, предвиден в разпоредбата на чл. 131 от ГПК, представя писмен отговор, в който заявява, че желае бракът между страните да бъде прекратен. Заявява, че не се противопоставя упражняването на родителските права, спрямо малолетното дете да се предостави на майката, при посочения режим на лични отношения, но желае да вижда детето и през коледните или новогодишните празници. Не се противопоставя и относно фамилното име на ищцата. Изразява готовност да заплаща издръжка на детето, в размер на 120.00 лв., считано от датата на прекратяване на брака, като се  противопоставя на претенцията за издръжка за минало време. Обективира претенция за ползването на семейното жилище, находящо се в гр. Шумен, ***.

В хода на производството съпрузите представят  споразумение относно всички въпроси, визирани в разпоредбата на чл.51 от СК и молят съдът да  прекрати брака им по реда на чл.50 от СК. На основание чл.321, ал.5 от ГПК е постановено преминаване към производство за развод по взаимно съгласие.

След запознаване със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното: От приложеното удостоверение за сключен граждански брак, издадено въз основа на акт за граждански брак № *** г., съставен от длъжностното лице по гражданско състояние при Община – Шумен, се доказва по категоричен начин, че страните са законни съпрузи от 30.08.1992 година. Видно от представения частно заверен препис от Удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане №*** г. на длъжностното лице по гражданско състояние при Община - Шумен, се установи, че съпрузите от брака си имат родено едно дете – Г. Б. Д., ЕГН **********, което към момента на подаване на молбата е малолетно. И двамата съпрузи твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на гражданския им брак, което поддържат пред съда и представят писмено споразумение по чл.51 от СК за уреждане на личните им и имуществени отношения след развода. Последното отговаря на изискванията на закона, не противоречи на морала, поради което няма пречки за одобряването му.

Позовавайки се на изложеното, съдът намира, че разглежданата молба се явява основателна и доказана, и следва да се уважи.

Съобразявайки се с данните по делото относно реализираните от страните доходи, определя окончателна държавна такса по предявения брачен иск, в размер на 40.00 лева, като констатира, че молителката е внесла сума, в размер на 30.00 лв., представляваща държавна такса за водене на делото. Ето защо и съобразно споразумението, съдът счита, че всеки един от молителите следва да заплати по сметка на ШРС, сума от 5.00 лв., представляваща остатък от дължимата държавна такса. 

                                   

 Водим от горното, съдът  

                          

                                          Р      Е      Ш      И:                    

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Р.Г.Б., ЕГН **********, с постоянен адрес: гр. Шумен,  ***  и Б.Д.Б.,  ЕГН **********, с постоянен адрес: гр. Ш*, сключен с акт за граждански брак № *** г., съставен от длъжностното лице по гражданско състояние при Община – Шумен,  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

 

ОДОБРЯВА, постигнатото, по реда на чл.51 от СК, между двамата писмено споразумение, както следва:

    

 Упражняването на родителските права, по отношение на роденото от брака дете Г. Б. Д., ЕГН **********, се предоставя на  майката - Р.Г.Б., ЕГН **********, като местоживеенето на детето ще бъде на адреса на майката, а именно: гр.Шумен, ***.

 Бащата  Б.Д.Б., ЕГН **********, ще има право на режим на лични контакти с малолетното дете Г. Б. Д., ЕГН **********,  както следва: всяка първа и трета неделя от месеца, от 10.00 часа до 16.00 часа, както и двадесет дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск. На четна година, малолетното дете ще прекарва коледните празници при майката Р.Г.Б., а новогодишните празници при бащата Б.Д.Б.. На нечетна година- малолетното дете ще прекарва коледните празници при бащата, а новогодишните- при майката.

   Бащата Б.Д.Б., ЕГН **********, ще заплаща месечна издръжка за малолетното дете Г. Б. Д., ЕГН **********, в размер на 130.00 лв. /сто и тридесет лева/ месечно, платими до 5-то  число на текущия месец, до настъпване на обстоятелства, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, считано от датата на завеждане на исковата молба в съда – 08.09.2014 г.

   Семейното жилище, находящо се в гр. Шумен, ***, еднолична собственост на Б.Д.Б., ЕГН **********, след прекратяване на брака, се предоставя за ползване и обитаване на Б.Д.Б., ЕГН **********.

   Страните не притежават недвижими имоти, земеделски земи, вилни имоти и парични влогове – съпружеска имуществена общност, които да бъдат предмет на делба.

   Страните заявяват, че нямат взаимни претенции за получаване в дял от личното имущество на другия.

   Движимите вещи, придобити по време на брака, са поделени между страните извънсъдебно и същите нямат претенции относно тяхното ползване.

  Страните нямат претенции за издръжка помежду си, след прекратяване на брака.            

  След прекратяване на брака съпругата Р.Г.Б. ще продължи да носи брачното си фамилно име – Б..

  Разноските по делото остават за сметка на този, който ги е направил, а присъдената от съда с решението държавна такса се поема по равно от страните.

 

ОСЪЖДА Б.Д.Б.,  ЕГН **********, с постоянен адрес: гр. Шумен,  ***, да заплати по сметка на Шуменски районен съд сума, в общ размер на 98.60 лв. (деветдесет и осем лева и шестдесет стотинки), от която: 5.00 лв., представляваща държавна такса за водене на делото, 93, 60 лв.- държавна такса, определена върху издръжката, която следва да заплаща на детето си.

 

 ОСЪЖДА Р.Г.Б., ЕГН **********, с постоянен адрес: гр. Шумен,   ***, да заплати по сметка на Шуменски районен съд сума, в размер на 5.00 лв. /пет лева, представляваща държавна такса за водене на делото.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: