Р Е Ш Е Н И Е

 

476/10.6.2015г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

  Шуменският районен съд, в открито заседание на двадесет и първи май през две хиляди и петнадесета година в състав:

                                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

  при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№2421 по описа за 2014г. на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:

 

  Гр.д.№ 2421/2014г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени обективно съединени искови претенции с правно основание чл.49 от ЗЗД, във връзка с чл.213 ал.1 от КЗ и чл.86 от ЗЗД. В исковата си молба до съда ищцовата страна- "Булстрад Виена Иншурънс груп" АД- гр.София излага, че на 17.10.2012г. при движение по път от гр.Н. П. към с.П., обл.Ш. застрахован при дружеството по силата на застраховка “Каско на МПС”, лек автомобил марка “БМВ”, с рег.№ *** претърпял щети при преминаване през камък, намиращ се по средата на пътното платно. Ищеца изплатил на застрахованото лице сумата 267,06лв., представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди и на осн.чл.213 ал.1 от КЗ, встъпил в правата на застрахования срещу лицето стопанисващо пътя „Агенция Пътна инфраструктура“ чрез Областно пътно управление гр.Ш.. Моли съда, да постанови решение, по силата на което да осъди ответника да му заплати нанесените имуществени вреди в посочения размер, разноски по ликвидация на щетата 25лв., ведно с дължимата законна лихва от датата на завеждане на иска, както и направените по делото разноски, ведно с адвокатско възнаграждение.                              

Ответникът е представил писмен отговор в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК,като оспорва предявения иск. Твърди, че Агенцията не е била уведомена за щетата, не ясен механизма на увреждането и мястото на произшествието и е налице съпричиняване на вредата от страна на водача, предвид управление на МПС с несъобразена скорост.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа и правна страна: Няма спор между страните и се установява от приложените доказателства, че съгласно застрахователна полица №***, на "Булстрад Виена Иншурънс груп" АД- гр.София по отношение на лек автомобил марка “БМВ” модел 318Д, с рег.№ ***, собственост на трето лице- Тера Вита-07 ЕООД бил сключен застрахователен договор “Каско Стандарт” за срок от 11.05.2012г. до 11.05.2013г. От представените по делото писмени доказателства се установява, че ищеца заплатил понесени щети на лекия автомобил,  причинени в следствие на ПТП, настъпило на 17.10.2012г. при движение по път от гр.Н. П. към с.П., при което автомобилът преминал през камък на пътното платно. Били увредени тас, джанта и носач на предна лява страна, което наложило техния ремонт. Тези обстоятелства били декларирани в Заявление от застрахованото лице до ищцовото дружество и същите не се подкрепят от никакви други събрани доказателства по делото. Механизма на ПТП не се установява безспорно от разпита на водача на автомобила, който свидетелства, че не си спомня добре случилото се и в противоречие с изложеното в исковата молба сочи, че на пътя е имало освен камък и дупка. Начинът на настъпване на щетата не се установява и от назначената по делото съдебно-авто-техническа експертиза, като вещото лице е посочило, че липсват данни за състоянието на пътната настилка. Не се установи нанесените щети да са в причинно-следствена връзка с процесното ПТП, което не е ясно дали е причинено от препятствие или неравност на пътното платно. За произшествието не е бил съставен Протокол за ПТП, от който биха могли да се установят допълнителни обстоятелства за мястото на ПТП, конкретното местоположение на камъка и дали препятствието, разположено на пътното платно не било сигнализирано по предвидения в ЗДвП начин.

Установен е размера на щетата 267,06лв. с ДДС към датата на събитието за труд и материали. От представените писмени доказателства: опис на претенция, приемо-предавателен протокол, доклад по щета, фактура и преводно нареждане е видно, че ищеца е направил 267,06лева разходи за заплащане на извършени ремонтни дейности. Застрахователното обезщетение било заплатено на 24.07.2014г. чрез банков превод по сметка на собственика на автомобила.

Елементите на фактическия състав на чл.49 от ЗЗД са следните: вреда; причинна връзка на вредата с противоправно поведение на прекия и причинител; вина на прекия причинител на вредата; възлагане на работа на прекия причинител на вредата; вредата да е причинена от изпълнителя при или по повод изпълнението на работата. Не беше установено безспорно, че участъкът от пътя, на който е настъпило застрахователното събитие, представлява част от републиканската пътна мрежа, поддържането на който се осъществява от „Агенция Пътна инфраструктура“ чрез „Областно пътно управление“ гр.Шумен. Свидетелката не си спомня в каква посока е пътувала и по кой път, а само, че произшествието е било до гр. Нови Пазар. Не е безспорно установено наличието на причинна връзка между причинените на застрахования автомобил щети и бездействията на служителите на ответника, които са длъжни с грижата на добър стопанин да поддържат пътищата, като неравностите и препятствия по пътя следва да бъдат своевременно отстранени или обозначени с предвидените в закона знаци, с оглед предотвратяване на евентуални произшествия. Не беше доказано, че за инцидента е довело до причинената вреда именно виновното бездействие от страна на служителите на ответника, при и по повод изпълнението на работата. Ето защо съдът намира предявеният иск за имуществени вреди за неоснователен и недоказан в пълния си предявен размер.

На основание чл.78 ал.1 от ГПК ищеца следва да заплати направените от ответника деловодни разноски 354лв.–адвокатско възнаграждение и възнаграждение на вещо лице.

Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

 

ОТХВЪРЛЯ предявения иск с правно основание чл.49 от ЗЗД, във връзка с чл.213 ал.1 от КЗ и чл.86 от ЗЗД от "Булстрад Виена Иншурънс груп" АД- гр.София, седалище и адрес на управление пл.”Позитано”№5, ЕИК ***, представлявано от Р. И. Я. срещу „Агенция Пътна инфраструктура“ чрез Областно пътно управление гр.Шумен, за сумата от 292,06лв./двеста деветдесет и два лева и шест стотинки/, представляваща изплатено застрахователно обезщетение по имуществена застраховка „Каско“, обективирана в застрахователна полица № №***, в резултат на настъпило на 17.10.2012г. ПТП с лек автомобил марка “БМВ” модел 318Д, с рег.№ ***, собственост на трето лице- Тера Вита-07 ЕООД и разноски по ликвидация на щетата, както и законна лихва върху главницата от датата на завеждане на иска до окончателното й заплащане.

ОСЪЖДА "Булстрад Виена Иншурънс груп" АД- гр.София ДА ЗАПЛАТИ на „Агенция Пътна инфраструктура“ чрез Областно пътно управление гр.Шумен, направените по делото деловодни разноски в размер на 354.00лв. /триста петдесет и четири лева/.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд в 2 седмичен срок от уведомяване на страните.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: