Р Е Ш Е Н И Е

 

54/24.1.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

ШУМЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, Х-ти състав, в публично съдебно заседание проведено на двадесети януари  през две хиляди и петнадесета година, в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Жанет Марчева

при секретаря П. Н., като разгледа докладваното от съдията гр.дело № 2581 по описа за 2014г., за да се произнесе, взе предвид следното:

                             

Производството по делото е образувано по повод предявен от Н. С.А. с ЕГН ********** ***, с адрес за призоваване гр.Шумен, ул.»Съединение» № 119 А, кантора 11, чрез адв. М.П.  срещу Н.М.К. с ЕГН ********** ***»Черно море» № 18,  конститутивен брачен иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК за прекратяване на сключения между страните на 18.05.1978г. граждански брак, за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № *** от длъжностното лице по гражданско състояние при Кметство Трем, Община Хитрино, поради дълбоко и непоправимо разстройство, настъпило след сключване на брака без произнасяне по въпроса за вината. Ищеца основава исковите си претенции на следните фактически твърдения: Страните са съпрузи, по силата на сключения между тях граждански брак на 18.05.1978 г. Бракът е първи и за двамата, като от брака имали родени три деца, понастоящем пълнолетни. Страните били във фактическа раздяла от 1989г. , като К. живее извън страната. Ето защо А.  моли за постановяване на решение по делото, с което да бъде прекратен бракът между страните без произнасяне по въпроса за вината, като не се противопоставя ответницата да продължи да носи фамилното си име, придобито след брака.

 В съдебно заседание ищецът се явява лично, заедно с адв. П. от ШАК като поддържа исковата молба и моли брака да бъде прекратен.

В предоставения ѝ срок за отговор ответницата не депозира такъв. Не се явява и в съдебното заседание по делото, като не изпраща представител и не взема становище по иска.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства – по отделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено следното от фактическа страна: Страните са съпрузи по силата на сключения между тях граждански брак на 18.05.1978г., за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № *** от същата дата, от длъжностното лице по гражданско състояние при Община – Хитрино. От брака си имали родени три деца – двама сина и дъщеря, към момента навършили пълнолетие. В окончателна раздяла са от около двадесет и пет години, когато ищцата заживяла в Република Турция, а мъжът се прибрал обратно в България. По делото са ангажирани гласни доказателства посредством разпит на свид.Н.Х.Х. и свид. А.С. А.,  които свидетелстват за дълбокото и непоправимо разстройство в брачните отношения на страните, както и че към момента същите са разделени и нямат връзка помежду си. Съдът кредитира показанията им, тъй като кореспондират с фактите по делото и са вътрешно безпротиворечиви.

Предвид така установеното от фактическа страна, съдът формулира следните изводи от правна страна: Изхождайки от установената по делото фактическа обстановка и поведението на страните, решаващият състав приема за установено, че брачните отношения между съпрузите са дълбоко и непоправимо разстроени. Помежду им е изчезнало взаимното доверие и уважение, лишени са от чувство за дом, общност и единство, както и от желание за полагане на общи грижи и подкрепа между членовете в семейството. Съдът не е сезиран с искане за решаване на въпроса относно вината за разстройството на брака, предвид което и не следва да се произнася по този въпрос.

На основание чл.6, т.2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, съдът определя окончателна държавна такса в размер на 25 лв., като констатира, че е изцяло заплатена от ищеца при завеждане на делото.

Мотивиран от така изложените съображения, Шуменски районен съд  

Р Е Ш И:  

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Н. С.А. с ЕГН ********** и Н.М.К. с ЕГН ********** ***, сключен на 18.05.1978г. пред длъжностното лице по гражданско състояние при Кметство с. Трем, община Хитрино, за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № ***/18.05.1978г., на основание чл. 49, ал. 1 СК.

   ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по делото в размер на 25 лв. /двадесет и пет лева/, като констатира, че е внесена изцяло по делото.

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд, в двуседмичен срок от връчването му на страните.

Препис от настоящото решение да се връчи на страните по делото, заедно със съобщението за постановяването му на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: