Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

79/30.1.2015г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на двадесет и шести януари 2015 година

В публично заседание в следния състав:

Председател: К. Колешански

Секретар: С. Л.

 

като разгледа докладваното от съдията ГД № 2602/2014г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по реда на чл. 310, т. 5 и сл. от ГПК, по предявен иск с правно основание чл. 143, ал. 2 от СК.

 

Искова молба от пълномощник на С.П.А., ЕГН : **********, като родител и законен представител на малолетното дете О. А.Р., ЕГН : **********, с адрес за призоваване – гр. ****, срещу А.Р.А., ЕГН : **********,***. Ищцата твърди, че с ответника са родители на детето, за които той, не е давал издръжка. Иска осъждането му да заплаща такава в размер на 100 лева месечно, считано от завеждане на исковата молба.

В срока за отговор на исковата молба, ответникът, редовно уведомен, не подава отговор.

В открито съдебно заседание страните, редовно призовани – ищецът, чрез представител, поддържа заявеното в исковата молба, като на устните състезания иска присъждане на издръжка за минало време, а ответникът, не се явява и не изпраща представител.

Така предявеният иск е допустим, разгледан по същество, е основателен, по следните съображения :

След като прецени събраните по делото доказателства, съдът прие за установено следното:

Видно от Удостоверения за раждане /л. 3 от делото/, е, че родители на малолетното дете О., са С.А. и ответника в настоящото производство – А.Р.А.. Разпитаните по делото свидетели, установиха че майката не реализира доход; детето живее с нея и родителите и, като тя, с тяхна помощ полага грижи за него; за период повече от две години, не е виждало бащата, и той не е давал средства за издръжка, нито е контактувал с него. Няма данни за доходите на ответника.

Съобразявайки горното, настоящият състав намира, че са налице законовите изисквания на чл. 143, ал. 2, във вр. с чл. 142 от СК, за даване на издръжка от родител на не навършило пълнолетие дете. Имайки предвид нуждите на детето и неговата възраст, възможностите на родителите, както и действащата нормативна база, уреждаща минималния размер на издръжката, съдът счита, че нейният общ размер следва да се определи на 150 лева, месечно, от които по голямата част, като паричен еквивалент, да се поеме от ответника, а именно 100 лева, а останалата част, да се поеме от майката, предвид полаганите от нейна страна непосредствени грижи, по отглеждане и възпитанието му. С оглед липсата на доход на ответника, настоящият състав счита, че посоченият размер на издръжка, за непълнолетното му дете, чийто нужди от средства, следва да се предпочетат, пред неговите, не представлява съществено затруднение, предвид трудоспособната възраст, в която е и възможността му да реализира доход в размер на поне минималната за страната работна заплата. Искането, с правно основание чл. 149 от СК, като несвоевременно заявено не подлежи на разглеждане. Определения размер на издръжка от 100 лева, се дължи, от 23.10.2014г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж – първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

На основание чл. 242, ал. 1 от ГПК решението, в частта му относно издръжката, подлежи на предварително изпълнение.

 

На основание чл. 78, ал. 6 във вр. с чл. 83, т. 2 от ГПК ответникът следва да заплати по сметка на ШРС, държавна такса, върху определеният  размер на издръжката в размер на 144 лева .

Независимо от ищцовото искане за присъждане на разноски, поради липса на данни за внасяне на уговореното възнаграждение, съдът приема, че липсват доказателства за извършени разноски от ищеца и такива не му се присъждат.

 

Водим от горното и на посочените основания, съдът  

Р Е Ш И:

 

ОСЪЖДА А.Р.А., ЕГН : **********,***, да заплаща издръжка на непълнолетното си дете О. А.Р., ЕГН : **********, действащ, чрез своята майка и законен представител С.П.А., ЕГН : **********, в размер на 100 (сто) лева, считано от 23.10.2014г., ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж – първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ искането за присъждане на издръжка за минало време, поради заявяването му след преклузивните срокове по чл. 313, чл. 312, ал. 3 и чл. 214 ГПК.

 

ОСЪЖДА А.Р.А. ЕГН : **********,***, да заплати по сметка на ШРС държавна такса, върху определеният размер на издръжката, в размер на 144 лева.

 

ОТХВЪРЛЯ искането на ищеца за присъждане на разноски, като неоснователно.

 

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в частта му относно издръжката.

 

Решението подлежи на обжалване, пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок, от 30.01.2015г., в съответствие с чл. 315, ал. 2 ГПК.

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: