Р Е Ш Е Н И Е

 

1644/9.10.2015г. , гр. Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Шуменският районен съд, в публичното заседание, на тридесети септември две хиляди и петнадесета година, в състав:

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: Людмила Григорова

 

при секретаря Д. Х., като разгледа докладваното от районния съдия гр. д.№2611/2014 г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производството е по реда на чл.409 ГПК.

            Депозирана е молба от Б.Б.С., ЕГН **********, с адрес: ***, действащ чрез процесуален представител адв. Р.М. от ШАК, за издаване дубликат на изпълнителен лист против М.Б.С., ЕГН **********, с адрес: ***, съобразно влязло в сила съдебно решение №360/07.05.2015 г., постановено по гражданско дело №2611/2014 г. по описа на ШРС. С посочения акт, съдът е осъдил М.Б.С., ЕГН **********, с адрес: ***, да заплати на Б.Б.С., ЕГН **********, с адрес: ***, сумата от 8 859, 62 лв. /осем хиляди осемстотин петдесет и девет лева и шестдесет и две стотинки/, от която 8 000.00 лв. /осем хиляди лева/, представляваща обезщетение за претърпени от ищеца неимуществени вреди, изразяващи се в болка и страдание, настъпили от телесните увреждания, възникнали в следствие на умишлено причинени на 29.06.2014 г. наранявания, описани в исковата молба, за което деяние ответникът, с Определение №174 от 11.09.2014 г., постановено по НОХД №1773/2014 г. по описа на ШРС, е осъден за престъпление по чл.129, ал.2, предл. 6, алтернатива 3, вр. с чл.129, ал.1 от НК;  52, 20 лв. /петдесет и два лева и двадесет стотинки/, представляващи обезщетение за претърпени от ищеца имуществени вреди от категорията на претърпяна загуба, изразяващи се в изразходени средства за лечение и лекарства; 807, 42 лв. /осемстотин и седем лева и четиридесет и две стотинки/, представляваща  обезщетение за претърпени от ищеца имуществени вреди от категорията на пропусната полза, изразяващи се в неизплатени две месечни трудови възнаграждения /за месеците юли и август 2014 г./, ведно с обезщетение за забава, в размер на законната лихва върху главницата, считано от 29.06.2014 г. до окончателното й плащане, както и сумата от 654.81 лв. /шестстотин петдесет и четири лева и осемдесет и една стотинки/, представляваща направените по делото разноски съразмерно с уважената част от исковете. Молителят твърди, че не разполага с първообраза на изпълнителния лист, тъй като същият е изгубен, респ. не може да бъде намерен и въз основа на него не е образувано изпълнително производство за принудително събиране на дължимите суми.

            Ответникът - М.Б.С., ЕГН ********** не взема становище по молбата.

            Съдът намира молбата за основателна.

            Същата е депозирана до компетентния районен съд – издал първообраза на изпълнителния лист. Безспорно установено е, че въз основа на съдебно решение №360/07.05.2015 г., постановено по гражданско дело №2611/2014 г. по описа на ШРС, на 28.05.2015 г. е издаден изпълнителен лист за принудително събиране на присъдените суми, получен от процесуалния представител на ищеца. От събраните в хода на производството гласни доказателства, се установи, че изпълнителният лист е предаден от ищеца на неговия процесуален представител, ведно с документи, необходими за образуване на изпълнително производство, след което е изгубен, респ. не може да бъде намерен в кантората на адвоката, получил изпълнителния лист. Съдът дава вяра на така събраните гласни доказателства, тъй като същите са ясни, конкретни, подробни и вътрешно непротиворечащи си. Съгласно разпоредбата на чл.409, ал.1 от ГПК, ако първообразният изпълнителен лист бъде изгубен или унищожен, съдът, който го е издал, по писмена молба на молителя издава дубликат от него въз основа на акта, по който е издаден първообразът. В случая, в тежест на молителя е да докаже, че първообразът на документа, чийто дубликат се изисква да бъде издаден е изгубен, респ. не може да бъде намерен. С оглед горепосочените данни от фактическа страна, безспорно установен е фактът, че оригиналният изпълнителен лист не е във владение на молителя, т.е. налице е първата предпоставка на чл.409 ал.1 от ГПК и следва да се приеме, че първообразът на документа е изгубен, като в процеса на издаване на дубликат от изпълнителен лист са без значение причините, поради които той е изгубен и вината на молителя. В този смисъл е и Р №134 от 17.03.2011 г. на ВКС по гр.д. №1713/2010 г., Опр. №1151 от 13.12.2011 г. по гр.д. №924/2011 г. на ВКС и др. Липсата на изпълнителния лист в кантората на адвокат Р. М., където по закон следва той да съхранява книжата по водени от него дела, е установена.

           Изложените обстоятелства са достатъчни, за да се приеме, че първообразният изпълнителен лист е бил изгубен и не се намира в държане на молителя. След установяване съществуването на задължението не са настъпили обстоятелства, водещи до погасяването му, а и възражение в този смисъл не е направено от ответника. Следва да се има предвид, че тежестта на доказване на факта на погасяване на дълга, се носи от длъжника, както и негова е тежестта за доказване на факта, че въз основа на издадения изпълнителен лист срещу него е образувано изпълнително производство, което би опровергало твърденията на молителя за изгубването му. Посочените обстоятелства в случая не са установени. Ето защо се налага изводът, че издаденият първоначален изпълнителен лист е изгубен и не се намира в държане на молителя. На следващо място е налице и изпълнителното основание, въз основа на което е бил издаден първоначалният изпълнителен лист - влязло в сила съдебно решение. Поради гореизложеното заключава, че молбата на молителя по чл. 409, ал. 1 ГПК е основателна и следва да бъде уважена, като се издаде дубликат от изпълнителния лист.

            Водим от горното, съдът  

Р    Е    Ш    И   :

 

ДА СЕ ИЗДАДЕ на Б.Б.С., ЕГН **********, с адрес: ***, действащ чрез процесуален представител адв. Р.М. от ШАК, ДУБЛИКАТ от изпълнителен лист, с изпълнително основание – влязло в сила съдебно решение №360/07.05.2015 г., постановено по гражданско дело №2611/2014 г. по описа на ШРС, с което М.Б.С., ЕГН **********, с адрес: ***, е осъден да заплати на Б.Б.С., ЕГН **********, с адрес: ***, сумата от 8 859, 62 лв. /осем хиляди осемстотин петдесет и девет лева и шестдесет и две стотинки/, от която 8 000.00 лв. /осем хиляди лева/, представляваща обезщетение за претърпени от ищеца неимуществени вреди, изразяващи се в болка и страдание, настъпили от телесните увреждания, възникнали в следствие на умишлено причинени на 29.06.2014 г. наранявания, описани в исковата молба, за което деяние ответникът, с Определение №174 от 11.09.2014 г., постановено по НОХД №1773/2014 г. по описа на ШРС, е осъден за престъпление по чл.129, ал.2, предл. 6, алтернатива 3, вр. с чл.129, ал.1 от НК;  52, 20 лв. /петдесет и два лева и двадесет стотинки/, представляващи обезщетение за претърпени от ищеца имуществени вреди от категорията на претърпяна загуба, изразяващи се в изразходени средства за лечение и лекарства; 807, 42 лв. /осемстотин и седем лева и четиридесет и две стотинки/, представляваща  обезщетение за претърпени от ищеца имуществени вреди от категорията на пропусната полза, изразяващи се в неизплатени две месечни трудови възнаграждения /за месеците юли и август 2014 г./, ведно с обезщетение за забава, в размер на законната лихва върху главницата, считано от 29.06.2014 г. до окончателното й плащане, както и сумата от 654.81 лв. /шестстотин петдесет и четири лева и осемдесет и една стотинки/, представляваща направените по делото разноски съразмерно с уважената част от исковете.

ДА СЕ ВПИШЕ изрично, че изпълнителният лист е ДУБЛИКАТ.

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок от съобщаването на страните. 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: