Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

125/11.2.2015г. , гр. Шумен  

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на девети февруари 2015 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: Цв. К.

 

като разгледа докладваното от съдията ГД № 2646/2014г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл. 50 от СК.

 

Делото е образувано по искова молба на И.А.Й., ЕГН : **********,***, срещу П.С.Й., ЕГН : **********,***, с посочено правно основание чл. 49 СК. В открито заседание, страните заявяват, че са постигнали съгласие за прекратяване на брака си по чл. 50 от СК и излагат споразумение, по чл. 51 от СК. След допуснатото, на основание чл. 321, ал. 5 от ГПК, преминаване на производството, към развод по взаимно съгласие, двамата съпрузи сочат, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Поддържат изложеното споразумение по смисъла на чл. 51 от СК. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри представеното споразумение, с което са уредили посочените в чл. 51 от СК последици на развода.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак на 11.06.2005г., с акт № 17 от същата дата, на Община В.П.. От същия имали родено едно дете – малолетно. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо той намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили, посочените в разпоредбата, последици на развода. Така представеното споразумение не противоречи на закона и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса, по брачният иск, в размер на 40 лв., от които констатира, че са внесени, при завеждането на молбата, 25 лв., от молителя, и молителката, следва да заплати останалите 15 лева, съобразно споразумението.

Определя държавна такса по споразумението за имуществените отношения, в размер на 15 лева, които да се заплатят от молителя съобразно споразумението.

Определя държавна такса по споразумението за издръжката в размер на 100,80 лева, които да се заплатят по сметка на ШРС от молителя.

Водим от горното, и на основание чл. 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на 11.06.2005г., с акт № 17 от същата дата на Община В. П., между И.А.Й., ЕГН : **********,*** и П.С.Й., ЕГН : **********,***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между И.А.Й., ЕГН : **********,*** и П.С.Й., ЕГН : **********,***, споразумение, а именно:

1.           Родителските права върху роденото от брака дете С. И.А. ЕГН **********, се предоставят на майката П.С.Й., ЕГН **********, като местоживеенето на детето се определя при нея на адрес: гр. Ш. ул. Ц. О. № 1, ап. 32.

2.           Бащата И.А.Й. ЕГН **********, ще заплаща на малолетното си дете С. И. Ат.ЕГН **********, чрез нейната майка и законна представителка П.С.Й. ЕГН ********** месечна издръжка в размер на 140.00 лева, считано от 01.12.2014г. до настъпване на законни причини за изменение или прекратяване на издръжката ведно със законната лихва върху забава върху всяка просрочена вноска, с падеж 5 число за месеца за който се държи, по банкова сметка *** П.Й. на И.Й., в ПИБ.

3.           Определя се режим на лични контакти на бащата И.А.Й. ЕГН ********** с малолетното дете С. И. А.**********, както следва: всяка втора и четвърта седмица от месеца с преспиване от събота в 10.00 часа до 18.00 часа в неделя, всяка четна година на Коледните празници от 18.00 часа  на 24.12. и 10.00 часа на 26.12. Всяка нечетна година на Новогодишните празници от 18.00 часа на 31.12 до 10.00 на 02.01, с преспиване. На всеки рожден ден на детето, съответно и на бащата по три часа, като детето да бъде вземано и връщано в жилището което обитава майката.

4.           Семейното жилище придобито по време на брака от страните е продадено в хода на производството и към момента е напуснато и от двамата.

5.           След прекратяване на брака страните не си дължат издръжка.

6.           Потребителския кредит изтеглен по време на брака от СЖ Е. б. – клон Шумен, ще се изплаща изцяло до пълното му погасяване от И.А.Й. ЕГН **********.

7.           И.А.Й. ЕГН ********** става изключителен собственик на придобития по време на брака л.а. “Ф.. .” с Рег. № Н ... АК, рама ....., обем на двигателя 1800 куб. см., година на производство 1993 година, места 5.

8.           П.С.Й. ЕГН ********** се съгласява да получи в уравнение на дела си сумата от 250.00 лева, която е заплатена на молителката.

9.     След прекратяване на брака съпругата възстановява предбрачното си фамилно име – М.

10.  Разноските в производството, представляващи държавни такса по брачния иск се поемат от П.Й.. Държавните такси по споразумението за имуществените отношения се поемат от молителя.  Останалите разноски остават между страните, както са направени.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 40 лв. (четиридесет лева), от която констатира, че са внесени 25 (двадесет и пет) лева, и ОСЪЖДА П.С.Й., ЕГН : **********, да заплати, по сметка на ШРС 15 (петнадесет) лева.

 

ОПРЕДЕЛЯ държавна такса по споразумението за издръжката в размер на 100,80 лева и ОСЪЖДА И.А.Й., ЕГН : **********, да заплати по сметка на ШРС сумата от 100,80 лева.

 

ОПРЕДЕЛЯ държавна такса по споразумението за имуществените отношения, в размер 15 лева и ОСЪЖДА И.А.Й., ЕГН : **********, да заплати по сметка на ШРС сумата от 15 лева.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

          

                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: