Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

113/9.2.2015г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, VІ състав в публично заседание на пети февруари през две хиляди и петнадесета година в следния състав:

Председател: Бистра Бойн

Секретар: Т.Т.

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№2708/2014г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

           Производство по чл. 49 от СК, образувано по искова молба на Е.И.В., ЕГН ********** с адрес:***. чрез адв. С. Г. – ВАК, съдебен адрес: *** срещу В.С.В., ЕГН ********** ***. Ищцата моли съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака й с ответника като дълбоко и непоправимо разстроен по вина на ответника; да бъдат предоставени родителските права по отношение на детето на нея, като бъде определен режим на лични контакти с бащата и издръжка в размер на 150лв. месечно; да и бъде възстановено предбрачното фамилно име; да бъде предоставено за ползване семейното жилище на ответника, както и да и бъдат присъдени направените по делото разноски. В течение на производството по делото страните са постигнали споразумение за прекратяване на брака им по реда на чл.50, и представят споразумение по смисъла на чл.51 от СК и съдът допусна изменението на иска. И ответника и ищцата заявиха в съдебно заседание, че желаят прекратяването на брака, поддържат представеното споразумение и молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри споразумението, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

            От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак № *** на Община Столична, Сердика, обл.София, молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт №*** Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това. С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на интересите на малолетното им дете, поради което и следва да бъде утвърдено.

           Съдът определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 40 лева, като констатира, че е внесена частично от молителката. Следва да бъде определена държавна такса върху размера на издръжка и върху споразумението за имуществени отношения. Молителят дължи заплащане на държавна такса в размер на 2 процента върху стойността на своя дял, а именно за моторните превозни средства, поставени в негов дял сумата от 9,00лв. Съпруга следва да бъде осъден и да заплати държавна такса в размер на 2 на сто върху три годишните платежи на издръжката или сумата от 79,20лв. Съпругата следва да бъде осъдена да заплати държавна такса върху уравнението на дяловете в размер на 1000лв., а именно 20.00лв.

 

          Водим от горното, и на основание чл. 50 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът  

Р Е Ш И :

 

           ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен с Акт №***., на Община Столична, Сердика, обл.София, между Е.И.В., ЕГН **********, съдебен адрес: *** и В.С.В., ЕГН ********** ***   ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

          ОДОБРЯВА постигнатото между Е.И.В., ЕГН ********** и В.С.В., ЕГН **********, споразумение по чл. 51 от СК, в следния смисъл:

1. По отношение на роденото от брака дете: К. В., ЕГН ********** - родителските права ще се упражняват от майката Е.И.В. като местоживеенето на детето ще бъде на адреса на майката - ***.

2. Определя се следният режим на лични отношения на детето К. В., ЕГН ********** с бащата В.С.В.: всяка първа, втора, трета и пета седмица от месеца от петък в 17.00 часа до 8.00 часа в понеделник с приспиване, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск и на всеки от християнските празници- официалните почивни дни на Коледа и Великден, детето ще е при бащата, а по време на мюсюлманските празници ще е при майката, така също и при всяко изразено желание от страна на детето да бъде с баща си и при съгласие на майката.

3. Бащата В.С.В. се задължава да плаща чрез майката Е.И.В. до 5-то число на всеки текущ месец издръжка за детето К. В. сумата в размер на 110 лева /сто и десет лева/ месечно, считано от влизане в сила на решението за развод до навършване на пълнолетие на детето или до настъпване на обстоятелства, променящи или погасяващи това задължение, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

4. Семейното жилище- етаж от къща, находящ се в ***, собственост на дядото на съпруга е напуснато от съпругата и след развода ще се ползва единствено от съпруга.

5. Съпругата възстановява предбрачното си фамилно име К. А..

6. Страните заявяват, че по време на брака нямат придобито недвижимо имущество.

7. Страните заявяват, че движимите си вещи са поделили извънсъдебно и нямат претенции по между си. Страните не притежават банкови сметки.

8. Страните по време на брака са придобили два автомобила, които разпределят по следния начин: В.С.В., ЕГН **********, л.к. *** г. издадена от МВР-Шумен, постоянен адрес ***, получава в дал и става изключителен собственик след прекратяване на брака, на следните МПС:

     -     лек автомобил марка и модел -„Пежо 206", черен цвят, държ. рег. № ***, двигател № ***, рама – ***. Застрахователната оценка на МПС от 12.01.2015г. е в размер на 400 лева /четиристотин лева/

    -      лек автомобил марка и модел -„Мерцедес" ЦЛК 200, тъмно син металик цвят, държ. рег. № ***, двигател № ***, рама – *** Застрахователната оценка на МПС от 12.01.2015г. е в размер на 500 лева /петстотин лева/.

            За уравнение на дяловете В.С.В. с ЕГН ********** се задължава да заплати на Е.И.В., ЕГН **********, постоянен адрес гр. Шумен сумата от 1 000 лева /хиляда лева/, платима както следва - 600 лева в едноседмичен срок след влизане в сила на решението за развод и 400 лева платими до 4 месеца след влизане в сила на решението за развод.

9. След развода съпрузите няма да имат претенции за издръжка един към друг.

10. Разноските по делото се заплащат от двамата съпрузи по равно.

            Настоящото споразумение урежда окончателно отношенията ни след развода и за в бъдеще няма да имат претенции един към друг.

 

          ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по молбата, в размер на 40 лв. (четиридесет лева), която констатира, че е внесена частично от молителката.

           ОСЪЖДА В.С.В. с ЕГН ********** да заплати по сметка на ШРС сумата 15 лв./петнадесет лева/, държавна такса; сумата 9.00лв. (девет лева) представляваща държавна такса върху стойността на неговия дял съгласно споразумението за имуществени отношения и сумата 79,20лв/седемдесет и девет лева и двадесет стотинки/ представляваща държавна такса върху определения размер на издръжката.

           ОСЪЖДА Е.И.В., ЕГН ********** да заплати по сметка на ШРС сумата 20лв.( двадесет лева), представляваща държавна такса на осн.чл.6 т.3 от Тарифа за държавните такси върху стойността на нейния дял съгласно споразумението за имуществени отношения. 

        

           Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: