Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

186/10.3.2015г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на девети март 2015 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: С. Л.

 

като разгледа докладваното от съдията ГД № 2726/2014г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Иск за развод с правно основание чл. 49 ал. 1 от СК.

 

Искова молба от Д.Д.Х., ЕГН : **********,***, срещу Л.И.Х., ЕГН : **********,***, с посочено правно основание чл. 49 СК. Излагайки, че поради фактическа раздяла и злоупотреба с алкохол, бракът им е дълбоко и непоправимо разстроен, ищецът претендира прекратяването му, по вина на ответника, възстановяване на предбрачното и фамилно име, предоставяне ползването на семейното жилище.

В срока за отговор на исковата молба, ответникът редовно уведомен, не подава отговор.

В съдебно заседание, страните, редовно призовани, ищецът лично и с представител, поддържа заявеното в исковата молба, като желае прекратяване на брака, без произнасяне по въпроса за вината, а ответникът не се явява.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

 

Страните сключили граждански брак на 02.11.1975г., за което било извършено вписване № 31 на Новоивановски селсъвет, Арцизски район, Област Одеса. От брака си имали родени три деца – пълнолетни. Според показанията на разпитаният свидетел, се установи, че брачният живот на съпрузите, през последните години не протичал нормално. Живеели извън страната /Испания/ и в нея – ищецът, но разделно и не поддържали контакти, повече от 10 години. Той обитавал семейното жилище – къща в гр. Шумен.

При  така  установената  фактическа  обстановка, съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен по следните съображения: Установи  се, че между съпрузите са изчезнали взаимното разбирателство, другарски отношения и доверие, характерни за един нормален брачен съюз. Установената фактическа раздяла, е самостоятелна причина, за дълбокото и непоправимо разстройство на брака / ППВС № 1/57г., № 10/71г. /.

Независимо от искането на съпруга ищец, след прекратяване на брака съпругата да възстанови предбрачното си фамилно име, с оглед новата уредба на тази последица на развода, съдът не може да го уважи. СК от 2009г. възприема като принцип запазване на брачното фамилно име, и то може да се възстанови само по негово искане (на прибавилият го, или приелият го съпруг). Противопоставянето на носеното му, от другия съпруг, или искането му за промяна са ирелевантни, с оглед личният характер на правото на име.

Като взе в предвид исканията на страните и жилищната им нужда, счита, че семейното жилище в гр. ****, следва да се предостави за ползване на ответника.

 

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 50 лева, от които констатирайки, че са внесени при завеждане на исковата молба 25 лева, счита, че остатъка следва да бъде внесен от страните, съобразно чл. 329 ГПК, по сметка на ШРС, а именно 25 лева от ответника.

 

Разноски между страните не са претендирани и не се присъждат.

 

Водим от горното и на посочените основания, съдът  

Р    Е    Ш    И:

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 02.11.1975г., за което било извършено вписване № 31 на Новоивановски селсъвет, Арцизски район, Област Одеса, между Д.Д.Х., ЕГН : **********,***, срещу Л.И.Х., ЕГН : **********,***, като ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН, без произнасяне по въпроса за вината.

 

ОТХВЪРЛЯ искането на Д.Д.Х., ЕГН : **********, след прекратяване на брака съпругата – Л.И.Х., ЕГН : **********, да носи предбрачното си фамилно име – Ч..

 

ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище в гр. **** на Д.Д.Х., ЕГН : **********.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, по брачния иск в размер на 50 лева, като ОСЪЖДА Л.И.Х., ЕГН : **********, да заплати по сметка на ШРС сумата от 25 (двадесет и пет) лева.

 

Разноски между страните не се присъждат.

 

Решението може да се обжалва пред Окръжен съд – Шумен, в двуседмичен срок, от  връчването му на страните.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: