Р Е Ш Е Н И Е

 

510/23.6.2015г. ,                 Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд                                                                       седми състав

На 23 (двадесет и трети) юни                                                     Година 2015

В закрито съдебно заседание, в следния състав:

Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 2738 по описа за 2014 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:  

 

Производства по реда на чл. 247, ал. 1 от ГПК и чл. 248, ал. 1 от ГПК.

В молбата си до съда, пълномощникът на ищцата по гр. д. № 2738/2014 г. по описа на ШРС С.Н.А. излага, че при постановяване на решението по делото, съдът е допуснал явна фактическа грешка при присъждане на деловодните разноски в полза на ответницата. Сочи, че в мотивите към съдебния акт техния размер бил посочен на 177,01 лв., а в диспозитива били присъдени 221,21 лева. Моли съда да се постанови  решение, с което да бъде поправена явната фактическа грешка. Освен това, моли, постановеното решение да бъде изменено в частта му относно разноските, тъй като ищцата направила разноски в размер на 370,00 лв., а ответницата – в размер на 150,00 лева.

            Ответницата не взема становище по депозираната молба.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от мотивите към постановеното по делото решение № 310/20.04.2015 г. по настоящото дело е, че съдът е формирал воля, че ищцата следва да бъде осъдена да заплати на ответницата направените разноски по делото, съобразно отхвърлената част от иска в размер на 177,01 лв., а в диспозитива на съдебния акт С.А. е осъдена да заплати сума, възлизаща на 221,21 лева.

Очевидната фактическа грешка представлява несъответствие между формираната воля в съда и изразеното в диспозитива на съдебното решение, какъвто е настоящия случай.

Предвид гореизложеното, съдът намира, че молбата се явява основателна, поради което, на основание чл. 247, ал. 1 от ГПК следва да бъде допусната поправка на очевидната фактическа грешка.

По отношение на искането за изменение на решението в частта му за разноските, съдът съобрази следното: ищцата, чрез пълномощника си – адвокат е представила в съдебно заседание на 26.03.2015 г. списък на разноските по чл. 80 от ГПК. Поради това, съдът намира, че е налице абсолютната процесуална предпоставка за развитие на производството по чл. 248 от ГПК. Разгледана по същество, молбата се явява неоснователна.

Според установената съдебна практика, представянето на списък на разноските съставлява израз на действителната воля на страната за размера на разноските, които желае да й бъдат присъдени. Именно с техния размер съдът следва да се съобрази, а не с действителния такъв. Независимо от това, настоящият състав констатира, че при определяне на размера на дължимите от страните разноски е взела предвид, че ищцата е направила разноски в размер на 370,00 лева, а не посочените в списъка 320,00 лева. Съобразно цената на предявената претенция – 374,90 лв. и размера на уважения иск – 153,69 лв. и след извършване на елементарни математически изчисления, то размера на полагащите се на страната разноски, съобразно уважената част от иска възлиза именно на 151,68 лв. и не са налице основания за изменение на решението.

            По отношение на присъдените в полза на ответницата разноски: същата е направила разноски в размер на 300,00 лв., представляващи уговорено адвокатско възнаграждение, което съобразно представените доказателства е платено на два пъти по 150,00 лева. Съобразно цената на предявената претенция – 374,90 лв. и размера на отхвърлената част от иска – 221,21 лв. и след извършване на елементарни математически изчисления, то размера на полагащите се на страната разноски, съобразно отхвърлената част от иска възлиза именно на 177,01 лв. и не са налице основания за изменение на решението.

            Предвид гореизложеното, настоящият състав намира, че не са налице основания за изменяне на постановеното по делото решение в частта му досежно разноските. Ето защо, депозираната молба следва да бъде отхвърлена.ПКГПК

 

Р   Е   Ш   И   :

 

ДОПУСКА ПОПРАВКА НА ОЧЕВИДНА ФАКТИЧЕСКА ГРЕШКА в Решение  № 310 от 20.04.2015 г. на ШРС по гр.д. № 2738/2014 г. по описа на съда, като вместо: „ОСЪЖДА С.Н.А. да заплати на Д.Я.В. направените деловодни разноски по настоящото дело, съобразно отхвърлената част от исковете, в размер на 221,21 лева.“, ДА СЕ СЧИТА – ОСЪЖДА С.Н.А. да заплати на Д.Я.В. направените деловодни разноски по настоящото дело, съобразно отхвърлената част от исковете, в размер на 177,01 лева.

ОТХВЪРЛЯ молбата на С.Н.А. с ЕГН **********, за изменяне на решение № 310/20.04.2015 г., постановено по гр.д. № 2738/2014 г. по описа на ШРС, в частта му досежно разноските, като НЕОСНОВАТЕЛНА.

Решението може да се обжалва в двуседмичен срок, от датата на съобщаването му  пред Шуменски окръжен съд.  

 

                                                                                                              Районен съдия: