Р Е Ш Е Н И Е

 

38/20.1.2015г. , Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, единадесети състав

На четиринадесети януари през две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                           Председател: Ростислава Георгиева  

Секретар: Ил.Д.

Прокурор: Д.Димитров

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №2791 по описа на ШРС за 2014 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.530 и сл. от ГПК, във вр. с чл.19 от Закона за гражданската регистрация.

            В молбата си до съда и в съдебно заседание молителката – Д.Ф.И., с ЕГН********** твърди, че в акта си за раждане била записана с имената Д.Ф.И., като по време на възродителния процес приела българските имена Д. Ф. Х.. Впоследствие отново възстановила първоначалните си имена. Твърди, че всички нейни близки и роднини я наричали с българското име Д.. В същото време й предстояло сключване на граждански брак с лице с български имена, от когото има дете, което също е записано с български имена.  Моли съда да постанови решение, с което да допусне промяна на имената й от Д.Ф.И. на Д. Ф. Х..  

            В съдебно заседание молителката се явява лично, като поддържа молбата на изложените в нея основания.

            Община Шумен, редовно призовани не се явява представител и не изразява становище по молбата.

            Представителят на ШРП намира молбата за основателна. 

            ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителката е родена на *** ***, като в акта си за раждане била записана с имената Д.Ф.И.. По време на възродителния процес имената й били променени на Д. Ф. Х., като в последствие били възстановени първоначалните й имена и към настоящия момент се води с имената Д.Ф.И.. Молителката не е осъждана, срещу нея няма образувани наказателни производства и не са й били налагани принудителни административни мерки по ЗБДС. В същото време съжителства на семейни начала с лицето В. В. А., с когото възнамерява да сключи граждански брак. Двамата имат родено дете на *** год., което е записано с имената В. В. В..   

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства и по-специално от Удостоверение за идентичност на лице с различни имена №Д-249/19.08.1991 год., Удостоверение за идентичност на лице с различни имена от 08.01.1991 год., Дубликат на Удостоверение за раждане от *** год., Служебна бележка рег.№2228/18.11.2014 год. от ОСО в ОП-Шумен, Служебна бележка рег.№1544/17.11.2014 год. от ОСО в ОП-Шумен, Справка за съдимост, Удостоверение рег.№22434/18.11.2014 год. от ОД на МВР-гр.Шумен. 

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото се установява по безспорен начин, че в акта си за раждане молителката е записана с имената Д.Ф.И., като по време на възродителния процес същите са били променени на Д. Ф. Х., а в последствие по административен ред отново са били възстановени първоначалните й имена и към настоящия момент се води с имената Д.Ф.И.. В същото време от обясненията на лицето в съдебно заседание и от материалите по делото се установява, че същата е известна в обществото със собственото име Д., като галено и съкратено всички нейни близки и приятели я наричали Д.. Това е името, което молителката използва и в своите социални контакти и с което се представя при новите си запознанства и което и за в бъдеще желае да носи. В същото време същата възнамерява да сключи граждански брак с лице, което носи български имена и от което има дете, което също носи български имена. Поради изложените причини използването на сегашните й имена и за в бъдеще би й създало редица затруднения в осъществяваните от него лични и социални контакти. Това са важни обстоятелства по смисъла на чл.19, ал.1 и 2 от ЗГР налагащи промяна на собственото, бащиното и фамилното име на молителката от Д.Ф.И. на Д. Ф. Х.. 

Водим от горното, на основание чл.530 и сл. от ГПК, във вр. с чл.19, ал.1 и 2 от ЗГР, съдът  

РЕШИ:

  

ДОПУСКА да бъде извършена ПРОМЯНА на собственото, бащиното и фамилното име на Д.Ф.И., родена на *** ***, с ЕГН**********, с постоянен адрес:***, като след промяната същата следва да носи имената Д. Ф. Х..

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

            Препис от решението да се изпрати на Община Шумен, служба „ГРАО” за извършване на отбелязване в акта за раждане на молителя и в регистрите на населението, както и на Бюро съдимост.

                                                          

РАЙОНЕН СЪДИЯ: