Р Е Ш Е Н И Е

 

56/26.1.2015г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на двадесет и шести януари през две хиляди и петнадесета година в състав:

                                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д. №2857 по описа за 2014г., за да се произнесе взе предвид следното :

 

Гр.д. №2857/2014г. по описа на ШРС е образувано по предявен иск с правно основание чл.144 от СК от ищеца Г.Г.Г.. Ищецът претендира месечна издръжка в размер на 100лв. за себе си, като твърди, че е навършила пълнолетие, продължава образованието си във висше учебно заведение редовна форма на обучение през учебната 2014-2015г. и ответника има възможност да й заплаща издръжка. С исковата си молба ищеца представя писмени доказателства, които съдът, с оглед предмета на делото, приема за относими, допустими и необходими, поради което счита, че същите следва да бъдат допуснати.

В срока по чл.131, ал.1 от ГПК, ответникът  Г.С.Г.- баща на ищеца е подал писмен отговор на исковата молба, в който излага становище, че искът е неоснователен, понеже не реализирал високи доходи и има алиментни задължения към други две деца. Майката на ищеца работила в чужбина и втория й баща получавал добра пенсия. Моли за присъждане на минимална издръжка.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа и правна страна: видно от приложеното по делото копие от Удостоверение за раждане издадено въз основа на акт за раждане №*** ищеца е навършила пълнолетие и нейни родители са –В. С. Г. и ответникът Г.С.Г.. Според представеното Уверение №СК-07-*** на Шуменски университет-„Епископ Константин Преславски“, ищеца е записана като студент през учебната 2014- 2015г. в първи курс, редовна форма на обучение в специалност „социални дейности“. Ищеца не ангажирала доказателства за липсата на доходите и притежавани недвижими имоти, но твърдението, че не притежава такива не се оспорва от ответника. Не са представени доказателства майката на ищеца какви доходи реализира, но съдът приема, че са средните за страната предвид трудоспособната й възраст. Установи се, че бащата на ищеца има алиментни задължения към друго дете- брат на ищеца, роден на ***г., което обстоятелство следва да бъде съобразено при преценяване на обстоятелствата по чл.144 на от СК.  Съдът установи от представената Служебна бележка от военно формирование 24350-Кочово, че  ответникът реализира месечен доход в размер на 489,98лв брутно.

При така установената фактическа обстановка, съдът намира, че са налице предпоставките на чл.144 от СК и предявеният иск се явява частично основателен. Съдът счита, че при така установените доходи на родителите на ищеца и неговите потребности, свързани с обучение и здравословно състояние, на същия трябва да бъде определена обща месечна издръжка в размер на 180лв., от която бащата следва да заплаща минималния законоустановен, а именно 90лв. и майката- 90 лв. Този размер на издръжката се дължи от 21.11.2014г. –датата на завеждане на иска до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата, а именно до срока на обучение в учебно заведение за висше образование и до навършване на 25 годишна възраст. Искът в останалата му част, до пълният предявен размер от 100лв., следва да бъде отхвърлен, като недоказан.

В тежест на ответника следва да бъде възложено заплащането на следващата се държавна такса в размер на 129,60лв., и направени от ищеца деловодни разноски в размер на 50лв., на осн.чл.78 ал.1 от ГПК.

Водим от горното, съдът  

Р Е Ш И:

 

ОСЪЖДА Г.С.Г. с ЕГН: *********,***, на основание чл.144 от СК да заплаща на пълнолетната си дъщеря Г.Г.Г. с ЕГН:**********,***, месечна издръжка в размер 90.00лв. /деветдесет лева/, считано от 21.11.2014г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, с падеж– пето число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата по чл.144 от СК, а именно до изтичане на предвидения срок на обучение в учебното заведение за висше образование и до навършване на 25 годишна възраст.

ОТХВЪРЛЯ иска в останалата му част до пълният предявен размер от 100лв., за месечна издръжка, като недоказан.

 

ОСЪЖДА Г.С.Г. с ЕГН: ********* да заплати държавна такса върху уважената част от иска в размер на 129,60лв./сто двадесет и девет лева и шестдесет стотинки/ по сметка на ШРС.

ОСЪЖДА Г.С.Г. с ЕГН: ********* да заплати на Г.Г.Г. с ЕГН:**********, направените от ищеца деловодни разноски в размер на 50лв./петдесет лева/.

 

Решението може да се обжалва пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок от уведомяване на страните, поради по-ранното му обявяване от посочената в о.с.з дата.  

 

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: