Р Е Ш Е Н И Е

 

70/28.1.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На двадесети януари                                                  две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:                      Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Н.

Прокурор: К.Киряков

 

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 2868 по описа на ШРС за 2014 г.

За да се произнесе взе предвид следното:

 

            Производството е образувано на основание чл.530 и сл. от ГПК, във вр. с чл.19 от Закона за гражданската регистрация.

Производството по делото е образувано по повод предявена от Ю.М.Х. с ЕГН ********** ***, съдебен адрес гр.Шумен, ул.“Съединение“ № 68, вх.Б, ап.20, чрез адв. Н.Д. от ШАК молба с правно основание чл.19, ал.1 от ЗГР за допускане промяна на фамилното му име от “Х.” на “К.”, основана на твърдения за наличие на важни обстоятелства налагащи исканата промяна, а именно че това е фамилното име на рода му, с това име е известен и се гордее.

            В съдебно заседание молителят се явява лично, за него се явява  упълномощен  представител – адв. С.П. от ШАК, която поддържа предявената молба и моли същата да бъде уважена.

            За заинтересованата страна Община Шумен, редовно призована, не се явява представител и не се изразява становище по молбата.

            За заинтересованата страна Община Върбица, не се явява представител, като се депозира становище, че молбата е допустима и основателна и следва да бъде уважена.

            Представителят на ШРП намира молбата за допустима и основателна. 

            ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителят е роден на *** ***, като в акта за раждане № 505/20.03.1990г. бил записан с имената Ю. М. К.. В последствие било издадено удостоверение за раждане от ***г., въз основа на акт за раждане № 4427/25.09.1990г.,  където бил вписан с имената Ю.М.Х.. По документи за самоличност лицето също фигурира с фамилията Х.. Видно от доказателствата по делото неговите родители носят фамилното име К..   В хода на делото са ангажирани и гласни доказателства, чрез разпита на свид. А.И. К. (без родствена връзка с молителя)  и свид. ХЮ.В. К., който е втори братовчед на молителя.  Съдът кредитира изцяло показанията на свидетелите, като кореспондиращи с доказателствата по делото. От показанията на свидетелите се изясни, че са българомохамедани, като всички са се преселили през шестдесетте години на миналия век от Разложка област и носят една и съща фамилия „К.“.

При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

Основателността на молбата по чл.19, ал.1 от ЗГР се предпоставя от наличието на поне един от фактическите състави на текста – името да е опозоряващо, усмиващо, обществено неудобно или пък важни обстоятелства да налагат исканата промяна. В настоящия случай сме пред втората хипотеза – налице са важни обстоятелства, изразяващи се в това, че в обществото, пред приятели и колеги и в семейството си молителя е известен с фамилията К.. Важните обстоятелства в случая произтичат от това, че фамилното име на лицето определя принадлежността му към семейството – към фамилия с определен произход, значение, история, определя принадлежността му към неговите корени.  Членовете на едно семейство обичайно носят еднакво фамилно име, сочещо родствената им връзка в обществото. В настоящия случай разликата във фамилните имена неизбежно създава затруднения както в социален план, така и в обозначаването на родовата принадлежност. Гореизложеното поражда и необходимостта юридическото положение да бъде приведено в съответствие с фактическото положение, поради което и е налице твърдяната от молителя предпоставка на чл.19, ал.1, предл. последно от ЗГР.  В този смисъл са Решение № 205 от 17.07.2012г. на ВКС по гр.д.№ 654/2011г. IV г.о., Решение № 342 от 23.04.2010г. на ВКС по гр.д. № 80/2009г., IV г.о., постановени по реда на чл.290 от ГПК, които са задължителни за приложение от настоящия състав на съда.  Затова и молбата е основателна и следва да се уважи.

Водим от горното, на основание чл.530 и сл. от ГПК, във вр. с чл.19, ал.1 от ЗГР, съдът  

РЕШИ:

  

ДОПУСКА ПРОМЯНА НА ФАМИЛНОТО ИМЕ  на Ю. М.Х. с ЕГН ********** с постоянен адрес с. Нова бяла река, общ. Върбица, ул.“Септември“ № 31, на основание чл.19, ал.1 от ЗГР от “Х.” на “К.”.

            На основание чл.537, ал.1 от ГПК решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

            Препис от решението да се изпрати на длъжностното лице по гражданското състояние при Община Шумен и Община Върбица, за извършване на отбелязване на промяната в акта за раждане на молителя и в регистрите на населението.

Препис от решението да се изпрати в Бюро Съдимост при Шуменски районен съд, на основание чл.107, ал.1 от Правилник  за администрацията в съдилищата.

            Препис от решението да се връчи на страните.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: