Р Е Ш Е Н И Е

 

17/14.1.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На тринадесети януари                                              две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:                      Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Н.

 

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 2869 по описа на ШРС за 2014 г.

За да се произнесе взе предвид следното:

 

            Производството е образувано на основание чл.49 от Семейния кодекс, с депозиране на искова молба от  П.И.Ж. с ЕГН ********** ***, чрез адв. Ж.З. от АК- гр.***, съдебен адрес гр.***** срещу Г.Х.Ж. с ЕГН ********** ***. Ищцата излага, че бракът между страните е непоправимо и дълбоко разстроен, поради отчуждението помежду им. Моли същият да бъде прекратен, като упражняването на родителските права над общото им дете да бъдат присъдени на нея, като местоживеенето на детето бъде при нея, бъде определен режим за лични контакти между детето и бащата, както и ответникът да бъде осъден за месечна издръжка в размер на 150 лв. Моли за възстановяване на предбрачното ѝ фамилно име, както и присъждане на направените разноски.

В срока на отговор от страна на ответника е депозиран насрещен иск, като е направено и възражение за местна подсъдност. Образуваното в Районен съд-гр.*** производство по гр.д.№ 3434/2014г. е било прекратено с Определение от 28.10.2014г. и делото е изпратено по подсъдност в Районен съд – гр.Шумен.

В срока на отговор на насрещния иск по делото се представя молба, ведно със сключено между страните споразумение, в което същите сe съгласяват с  прекратяването на брака и уреждат личните и имуществените отношения помежду си. Молят съда да постанови решение, с което да прекрати сключения между тях брак по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото споразумение.

Ищцата П.Ж. се явява лично в съдебно заседание, като моли съда да одобри споразумението и поддържа искането си за развод по чл.50 от СК.

Ответникът Г.Ж., се явява лично в съдебно заседание, заедно с упълномощения от него адв. Б.Б. от ШАК.  Прави се искане делото да бъде разгледано по реда на чл.50 и сл. от СК, тъй като се поддържа искането за утвърждаване на постигнатото споразумение.

            Съдът е допуснал в съдебно заседание изменение на иска от чл.49 от СК, в такъв по чл.50 от СК.

ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите П.Ж. и Г.Ж. били законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на 12.01.2002г. в гр.Шумен,  за което бил съставен Акт за граждански брак № *** г. от длъжностно лице по гражданското състояние към Община – гр.Шумен. От брака си имат родено едно дете – Х.Г. Х., роден на ***г., към момента малолетен. Двамата притежават общо недвижим имот, придобит по време на брака, като със споразумението се уреждат изцяло и имуществените им отношения.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства, като съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото и от изявленията на страните направени, както в депозираната молба, а така също и в съдебно заседание, се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно местоживеенето на детето, относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на детето,  поставяне в дял на недвижимите вещи между съпрузите и фамилното име на жената. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака,  е пълно, не противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на молителите се явява основателна и следва да бъде уважена.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Съдът констатира, че по делото са представени доказателства досежно доходите на съпрузите, като намира, че размера на  дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде 40 лева. От материалите по делото се установява, че при завеждането му молителката е заплатила държавна такса в размер на 25 лв., като останалата част в размер на 15 лв. следва да се поеме от молителя, видно от споразумението между страните. В същото време Ж. дължи държавна такса върху присъдения размер на издръжката по отношение на детето Х. в размер на 108 лева. Съобразявайки и Определение № 686 от 05.10.2012г. на ВКС по ч.гр.д.№ 579/2012г., IV г.о.,  държавната такса върху  присъдения в негов дял недвижим  имот следва да е в размер на 2002.69 лв. Молителката дължи държавна такса в размер на 440 лв. върху уравнения си дял.

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във връзка с чл.50 от СК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

  

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между П.И.Ж. с ЕГН **********  и  Г.Х.Ж.  с ЕГН ********** и двамата с постоянен адрес в гр.Шумен, сключен с Акт за граждански брак № ***г. на длъжностно лице по гражданско състояние в гр.Шумен, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ на основание чл.50 от СК.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между молителите споразумение в следния смисъл:

І. Родителските права върху роденото от брака малолетно дете – Х.Г. Х. с ЕГН ********** се предоставят на майката П.И.Ж. с ЕГН **********, като местоживеенето на детето е при майката на адрес гр. ***,  ул. ”Майор Кавалджиев” № 63;

ІІ. Бащата Г.Х.Ж. с ЕГН ********** има право на лични контакти с детето, както следва:  ще взема детето Х. от дома на майката от 1 (първо) до 14 (четиринадесето) число на всеки месец с преспиване от 09.00 ч. на 1-во число до 18.00 часа на 14-то число; един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск; всяка четна година на Коледа и Великден; всяка нечетна година на Нова година и на рождения ден на детето; както и в други дни, когато майката дава съгласие за това;

ІІІ. Бащата Г.Х.Ж. с ЕГН ********** ще заплаща на сина си Х. месечна издръжка в размер на 150 лв. /сто и петдесет лева/, платима до 15 – то число на месеца, за който се дължи, считано от датата на подаване на настоящото споразумение – 29.12.2014 г., ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска до настъпването на законна причина, изменяща или прекратяваща правото на издръжка;

IV. По отношение на семейното жилище находящо се в гр. ***, ул. „Ангел Кънчев” № 99, ет.3, ап.7 страните се споразумяват,  че същото ще се ползва от Г.Х.Ж. с ЕГН **********, като съпругата няма и занапред няма да има претенции за ползването му, както и претенции за наем по чл.57 от СК.

V. Молителите нямат претенции за изплащане на издръжка помежду си.  

VI. След прекратяване на брака молителката П.И.Ж. ще възстанови предбрачното си фамилно име - ДОНКОВА.

VII. В ДЯЛ  на Г.  Х.Ж. с ЕГН ********** се поставя и той става едноличен собственик на следния придобит по време на брака недвижим имот, представляващ семейното жилище на съпрузите, а именно:   АПАРТАМЕНТ № 7 (седем) – мезонет, находящ се на четвърти  и пети етажи на сграда, построена в дворно място с административен адрес  гр. ***, ул. „Ангел Кънчев” № 99 (деветдесет и девет), цялото от 405.63 кв.м. (четиристотин и пет квадратни метра и шестдесет и три квадратни дециметри), съгласно документ за собственост – Нотариален акт за прехвърляне на недвижим имот № 94, том II, рег.№ 8192, н.д. № 159 от 16.10.2007г. на Нотариус рег.№ 395 на НК,  съставляващо УПИ V-739 (пети за седемстотин тридесет и девет) в квартал 126 „а” (сто двадесет и шест буква „а”) по плана на гр. ***, при граници за имота: от изток – ул. „Ангел Кънчев”, от юг – УПИ VІ-740, от запад – УПИ ХV-741, УПИ ХVІ-738 и ІІІ-737 и от север – УПИ ІІ-736, който апартамент е със застроена площ 107,10 кв. м. (сто и седем квадратни метри и десет квадратни дециметри), заедно с припадащите се части от общите части на сградата от 8.67 % (осем цяло и шестдесет и седем стотни процента) идеални части – с обща площ от 112,82 кв.м. (сто и дванадесет квадратни метри и осемдесет и два квадратни дециметри), състоящ се от  дневна, кухня-столова; тоалетна; входно антре и тераса; разположени на четвъртия етаж и родителска спалня, детска стая, стълбище, баня, складово помещение, разположени на петия етаж, при граници: изток – стълбище; север – двор; запад – двор и от юг – апартамент № 8, заедно със складово помещение от 3,50 кв.м. (три квадратни метра и петдесет квадратни дециметри), находящо се в североизточната част на мезонета, разположено на петия етаж, съгласно описание в горепосочения Нотариален акт, а съгласно схема на Служба Геодезия, картография и кадастър - гр. ***,  апартаментът представлява: САМОСТОЯТЕЛЕН ОБЕКТ В СГРАДА с идентификатор № 68850.515.464.1.7 (шест осем осем пет нула точка пет едно пет точка четири шест четири точка едно точка седем

 по КККР на гр. ***, одобрени със Заповед № РД-18-65/30.05.2008 г., който самостоятелен обект се намира в сграда № 1, разположена в поземлен имот с идентификатор  № 68850.515.464 (шест осем осем пет нула точка пет едно пет точка четири шест четири), с предназначение - жилище, апартамент;  брой нива на обекта: 2 (две); площ по документ: 107.10 кв. м. (сто и седем квадратни метра и десет квадратни дециметра); прилежащи части: складово помещение; при съседи за ниво 1: на същия етаж – 68850.515.464.1.8; под обекта - 68850.515.464.1.4; над обекта – няма;  при съседи за ниво 2: съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия етаж - 68850.515.464.1.9; под обекта - 68850.515.464.1.8, 68850.515.464.1.9;  над обекта – няма.

Данъчната оценка на недвижимия имот, съгласно Удостоверение за данъчна оценка изх.№ ДО000267БЦ/08.01.2015г. е в размер на 100 134.50 лв.( сто хиляди сто тридесет и четири лева и петдесет стотинки).

VIII. За уравнение на дела на съпругата П.И.Ж., Г.Х.Ж. се задължава да заплати сумата от 22 000 лв. (двадесет и две хиляди лева) в деня на одобряване на настоящото споразумение от съда, която сума ще бъде изплатена по следната банкова сметка ***: *** „УНИКРЕДИТ БУЛБАНК” АД – гр. София. При просрочие с повече от 3 (три) дни на крайния срок за заплащане на паричното уравнение, Г.Х.Ж. дължи на П.И.Ж. и еднократна неустойка в размер на 2 000 (две хиляди) лева. Молителката заявява, че след получаване на договорената сума в тази точка, няма и за напред няма да има претенции за заплащане на каквито и да било парични суми към Г.Х.Ж..

IX. Страните се споразумяват изтегленият ипотечен кредит от „ОББ” АД гр. София с кредитополучател Г.Х.Ж. и съдлъжник и ипотекарен длъжник П.И.Ж. да бъде предоговорен на името на Г.Х.Ж. като кредитополучател, а П.И.Ж. да бъде освободена от задълженията си по този кредит. Тези действия страните се задължават да извършат незабавно след образуването на брачното дело, като освобождаването на П.И.Ж. следва да стане най-късно до 30.04.2015 г. (тридесети април две хиляди и петнадесета година). С подписването на настоящото споразумение Г.Х.Ж. заявява, че няма и за напред няма да има претенции за заплащане на каквито и да било парични суми от П.И.Ж. във връзка с погасяването на кредита.

X. Съдебните и деловодните разноски по делото се поемат поравно от страните.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 /четиридесет/ лева.

ОСЪЖДА Г.Х.Ж. с ЕГН **********  да заплати по сметка на ШРС сумата от 15 лв. /петнадесет лева/ представляваща държавна такса за образуване на делото, сумата от 108 лв. /сто и осем лева/ представляваща държавна такса върху присъдения размер на издръжката,  сумата от 2002.69 лв. /две хиляди и два лева и шестдесет и девет стотинки/ представляваща държавна такса върху присъдения му в дял недвижим имот и 5 /пет/ лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.   

ОСЪЖДА П.И.Ж. с ЕГН **********  да заплати по сметка на ШРС сумата от 440 лв. /четиристотин и четиридесет лева/, представляваща държавна такса върху присъдения ѝ за уравнение дял, както и 5 /пет/ лева такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист. 

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: