Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

220/24.3.2015г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на двадесет и трети март 2015 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: С. Л.

 

като разгледа докладваното от съдията ГД № 2902/2014г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл. 50 от СК.

 

Делото е образувано по искова молба на Б.И.Б., ЕГН : **********,***, срещу К.А.Б., ЕГН : **********,***, с посочено правно основание чл. 49 СК. В открито заседание, страните заявяват, че са постигнали съгласие за прекратяване на брака си по чл. 50 от СК и излагат споразумение, по чл. 51 от СК. След допуснатото, на основание чл. 321, ал. 5 от ГПК, преминаване на производството, към развод по взаимно съгласие, двамата съпрузи сочат, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Поддържат изложеното споразумение по смисъла на чл. 51 от СК. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри представеното споразумение, с което са уредили посочените в чл. 51 от СК последици на развода.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак на 27.05.2001г., с акт № 156 от същата дата, на Община Шумен. От същия имали родени две деца – малолетни. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо той намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили, посочените в разпоредбата, последици на развода. Така представеното споразумение не противоречи на закона и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса, по брачният иск, в размер на 40 лв., от които констатира, че са внесени, при завеждането на молбата, 25 лв., от молителя, и молителката, следва да заплати останалите 15 лева, съобразно споразумението.

Определя държавна такса по споразумението за имуществените отношения, в размер на 20 лева, които да се заплатят от молителката.

Определя държавна такса по споразумението за издръжката в размер на 147,60 лева, които да се заплатят по сметка на ШРС от молителката.

Водим от горното, и на основание чл. 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на 27.05.2001г., с акт № 156 от същата дата на Община Шумен, между Б.И.Б., ЕГН : **********,*** и К.А.Б., ЕГН : **********,***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Б.И.Б., ЕГН : **********,*** и К.А.Б., ЕГН : **********,***, споразумение, а именно:

І. УПРАЖНЯВАНЕ НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА.

1. Упражняването на родителските права върху детето С.Б.И., ЕГН : **********, се предоставят на бащата Б.И.Б., ЕГН : **********, като местоживеенето на детето ще бъде местоживеенето на бащата като родител, упражняващ родителските права.

2 На майката К.А.Б., ЕГН : ********** се определя режим на лични контакти с детето С.Б.И., ЕГН : ********** – всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от 10.00 часа на съботния ден до 17.00 часа на неделния ден, с преспиване, по време на Коледните празници – на четна година, по време на новогодишните празници – на нечетна година, както и един месец през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск.

3. Упражняването на родителските права върху детето Г.Б.И., ЕГН : **********, се предоставят на бащата Б.И.Б., ЕГН : **********, като местоживеенето на детето ще бъде местоживеенето на бащата като родител, упражняващ родителските права.

4. На майката К.А.Б., ЕГН : ********** се определя режим на лични контакти с детето Г.Б.И., ЕГН : ********** – всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от 10.00 часа на съботния ден до 17.00 часа на неделния ден, с преспиване, по време на Коледните празници – на четна година, по време на новогодишните празници – на нечетна година, както и един месец през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск.

 

ІІ. ИЗДРЪЖКА.

1. Месечната издръжка, която майката К.А.Б., ЕГН : ********** следва да заплаща на детето си С.Б.И., ЕГН : **********, чрез нейния баща и законен представител Б.И.Б., ЕГН : ********** е в размер на 110.00 лв. /сто и десет лева/, с падеж 5-о /пето/ число на месеца, за който се отнася и която сума ще се плаща в брой срещу разписка или ще се превежда по банков път, считано от влизане в сила на решението за прекратяване на брака.

2. Месечната издръжка, която майката К.А.Б., ЕГН : ********** следва да заплаща на детето си Г.Б.И., ЕГН : **********, чрез нейния баща и законен представител Б.И.Б., ЕГН : ********** е в размер на 95.00 лв. /деветдесет и пет лева/, с падеж 5-о /пето/ число на месеца, за който се отнася и която сума ще се плаща в брой срещу разписка или ще се превежда по банков път, считано от влизане в сила на решението за прекратяване на брака.

 

ІІІ. ФАМИЛНО ИМЕ

1. След прекратяване на брака съпругата ще запази брачното си фамилно име, а именно – Б..

 

ІV. ИМУЩЕСТВО.

1. Недвижим имот през време на брака не сме придобивали.

2. Движими вещи:

2.1 К.А.Б., ЕГН : **********, получава в дял и става изключителен собственик на следното МПС:

Лек автомобил марка “****”, с д. рег. № ****, рама KLATA48YEWB063561 и двигател A13SMS060549В.

Застрахователната оценка на автомобила е 1000.00 лв /хиляда лева/, а на 1/2 ид. ч. е 500.00 лв. /петстотин лева/.

За уравнение на дяловете относно описаното МПС страните не си дължат наплащане на суми.

2.2 Придобитите по време на брака движими вещи остават в режим на обикновена съсобственост между страните при квоти по 1/2 идеални части от тях за всеки от молителите.

 

VСЕМЕЙНО ЖИЛИЩЕ.

1. Семейното жилище, находящо се в гр. ******, собственост на децата С.Б.И. и Г.Б.И., е напуснато от молителката и остава да се ползва от молителя Б.И.Б. като родител, упражняващ родителските права.

 

VІ. ИЗДРЪЖКА МЕЖДУ СЪПРУЗИТЕ.

1. Страните се споразумяват да не си дължат издръжка един на друг.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 40 лв. (четиридесет лева), от която констатира, че са внесени 25 (двадесет и пет) лева, и ОСЪЖДА К.А.Б., ЕГН : **********,***, да заплати, по сметка на ШРС 15 (петнадесет) лева.

 

ОПРЕДЕЛЯ държавна такса по споразумението за издръжката в размер на 147,60 лева и ОСЪЖДА К.А.Б., ЕГН : **********,***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 147,60 лева.

 

ОПРЕДЕЛЯ държавна такса по споразумението за имуществените отношения, в размер 20 лева и ОСЪЖДА К.А.Б., ЕГН : **********,***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 20 лева.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

          

                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: