Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

 

377/12.5.2015г. , гр. Шумен

 

Шуменският районен съд, в публичното заседание, на двадесет и трети април през две хиляди и петнадесета година,  в  състав                   

                  Районен съдия: Л. Григорова

 

при секретаря  Д. Х.,  като  разгледа докладваното  от съдията гр. д. № 2951 по описа за 2014 година, за да се произнесе взе предвид следното:   

Гр. д №2951/2014 г. по описа на ШРС, първоначално е образувано по повод предявен от Т.М.Х., ЕГН **********,***, против И.Д.Х., ЕГН **********,***, брачен иск, с правно основание чл.49, ал.1 от СК, с искане да бъде прекратен сключения между страните на 25.11.1995 г. граждански брак като дълбоко и непоправимо разстроен. В хода на производството съпрузите представят споразумение относно всички въпроси, визирани в разпоредбата на чл.51 от СК и молят съда да прекрати брака им по реда на чл.50 от СК. На основание чл.321, ал.5 от ГПК е постановено преминаване към производство за развод по взаимно съгласие.  

            След запознаване със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното: От приложеното удостоверение за сключен граждански брак, изд. въз основа на акт за сключен гр. брак № 442/25.11.1995 г. на дл. лице по гр. състояние при Община – Шумен, се доказва по категоричен начин, че молителите Т.М.Х., ЕГН ********** и И.Д.Х., ЕГН **********, са сключили граждански брак на 25.11.1995 г. От представените по делото частно заверени преписи от удостоверение за раждане от *** *** и удостоверение за раждане от *** ***, се установи, че от брака си страните имат родени две деца -  С.И.Х., ЕГН **********, което към датата на приключване на съдебното заседание е непълнолетно и Д.И.Х., ЕГН **********- пълнолетен към датата на депозиране на молбата. И двамата съпрузи твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на гражданския им брак, което поддържат пред съда и представят писмено споразумение по чл.51 от СК за уреждане на личните им и имуществени отношения след развода. Последното отговаря на изискванията на закона, не противоречи на морала, поради което няма пречки за одобряването му.

Позовавайки се на изложеното, съдът намира, че разглежданата молба се явява основателна и доказана и следва да се уважи.

             По делото са депозирани доказателства от съпруга, досежно реализирани трудови доходи, с оглед на които и предвид трудоспособната възраст на съпругата, съдът определя окончателна държавна такса, в размер на 40.00 лв., като констатира, че молителката е внесла сума в размер на 25,00 лв., представляваща държавна такса за водене на делото. Съгласно постигнатото между страните споразумение, съдът счита, че мъжът следва да бъде осъден да заплати сума в размер на 15,00 лв., представляваща остатъка от държавната такса за водене на делото.

Водим от гореизложеното, съдът 

 

                             Р          Е          Ш          И   :                   

 

 ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Т.М.Х., ЕГН **********,*** и И.Д.Х., ЕГН **********,***, сключен на 25.11.1995  г., с акт №442 от 25.11.1995 г. на длъжностното лице по гражданско състояние при Община - Шумен, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

ОДОБРЯВА, постигнатото между двамата писмено споразумение по чл.51 от СК, както следва:

 

 УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА по отношение на роденото от брака непълнолетно дете – С.И.Х., ЕГН **********, се предоставя на майката - Т.М.Х., ЕГН **********, като местоживеенето на детето ще бъде на адреса, на който живее майката, а именно: ***.

Бащата И.Д.Х., ЕГН **********, ще има право на ЛИЧНИ КОНТАКТИ с детето си С.И.Х., ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10.00 часа в събота до 20.00 часа в неделя, с преспиване, един месец през лятото, като този период не съвпада с годишния платен отпуск на майката, както и половината от определените за коледни и новогодишните празници дни, и половината от великденските празници дни.

Бащата И.Д.Х., ЕГН **********, ще заплаща МЕСЕЧНА ИЗДРЪЖКА на детето си С.И.Х., ЕГН **********,  в размер на 110.00  лева (сто и десет лева) месечно, чрез нейната майка и законен представител Т.М.Х., ЕГН **********,***, считано от датата на влизане в сила на съдебното решение за развод-12.05.2015 г., до настъпване на законни причини за изменение или прекратяване правото но издръжка, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска, с падеж пето число на месеца, за който се дължи.

СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, находящо се в ***, собственост на Т.М.Х., ЕГН **********, след прекратяване на брака се предоставя за ползване и обитаване на Т.М.Х., ЕГН ********** и детето С.И.Х., ЕГН **********.

Страните заявяват, че не притежават недвижими имоти, земеделски земи, вилни имоти и парични влогове, които са в режим на СИО.

Страните нямат взаимни претенции за получаване в дял от личното имущество на другия.

Страните нямат претенции относно ползването на движимите вещи, придобити по време на брака, като същите са поделени извънсъдебно.

Страните нямат претенции за издръжка помежду си.     

След прекратяване на брака, съпругата Т.М.Х., ЕГН **********,***, ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното си фамилно име- М. и за в бъдеще ще се именува Т.М.М..

Разноските по делото остават за сметка на този, който ги е направил, а присъдената от съда с решението държавна такса се поема от И.Д.Х., ЕГН **********.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна  такса  по  делото, в размер на 40.00 лв. /четиридесет лева/.         

ОСЪЖДА И.Д.Х., ЕГН **********, да заплати по сметка на ШРС сума, в общ размер на 94, 20 лв. /деветдесет и четири лева и двадесет стотинки/, от която 15.00 лв. /петнадесет лева/- държавна такса за водене на делото и 79.20 /седемдесет и девет лева и двадесет стотинки/, представляваща дължима държавна такса върху определения размер на издръжка за детето му.  

                                                       

  Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.                                                                              

 

    РАЙОНЕН СЪДИЯ: