Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

444/2.6.2015г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на първи юли 2015 година

В открито заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар : С. Л.

 

като разгледа докладваното от съдията ГД № 2987/2014г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Предявени искове, с правно основание чл. 422, ал. 1 от ГПК.

 

Искова молба от пълномощник на “****” ООД, ЕИК : ******, със седалище и адрес на управление – гр. ****, срещу “****” ЕООД, ЕИК : ******, със седалище и адрес на управление – гр. ****, с посочено правно основание чл. 422 ГПК.

Ищецът сочи, че ответникът осъществил неправомерно свързване към мрежата му, за което дължал сумата от 609,84 лева главница и 120,37 лева лихви. За така твърдяното вземане кредиторът, по реда на чл. 410 ГПК поискал издаване на заповед за изпълнение и изпълнителен лист. Срещу издадената заповед по ЧГД № 2516/2014г. ответникът възразил. Поради изложеното ищецът претендира признаване за установено съществуването на посоченото вземане и разноските в производство.

В срока за отговор на исковата молба, ответникът, редовно уведомен, подава отговор. Счита, че не дължи претендираните суми, не е осъществено незаконно свързване и не се консумира вода, която не се отчита, а представител на дружеството не е подписвал приложения протокол.

В открито съдебно заседание страните редовно призовани, чрез представители поддържат заявеното в исковата молба и отговора.

 

Така депозираната молба е допустима, разгледана по същество е основателна, по следните съображения :

 

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи следното:

Няма спор между страните, че между тях съществува договор за доставка на питейна вода и отвеждане и пречистване на отпадни води – л. 52, който се прилага и за собствената на ответника сграда на ул. ****, в гр. Шумен. С констативен протокол от 16.08.2012г. – л. 5, съставен от служител на ищеца, разпитан и като свидетел, било установено, че в имота на ответника, на водопроводното отклонение за сградата бил монтиран кран, преминаващата през който вода, не се отчитала от общия водомер. С получена на 29.03.2014г. покана от ответника било поискано плащането на 720,16 лева. Действително както твърди ответният представител по делото няма приложена фактура издадена от ищеца за претендираната сума, нито данни за връчване такава на ответника. Със заявление по реда на чл. 410 ГПК ищецът поискал заповед за изпълнение, срещу която ответникът възразил.

Така установената фактическа обстановка, сочи наличието на всички предпоставки за уважаване на предявените установителни искове – наличие на валидно правоотношение между страните; задължение, произтичащо от същото, за ответника да заплаща количествата употребена вода, за съответните периоди; настъпил падеж на тези му задължения и изпадането му в забава. Исковете следва да бъдат уважени, в предявените размери.

Ответните възражения са неоснователни. На първо място разпоредбите на Наредба № 4/14.09.2004г за условията и реда за присъединяване на потребители и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи, не съдържат изискване съставяните констативни протоколи да съдържат подпис на потребителя или негов представител – чл. 37, ал. 3. При доказаното с такъв незаконно присъединяване, дължимите суми се изчисляват съгласно чл. 35, ал. 6 от наредбата и разпоредби на общите условия – чл. 47/л.43/, като в случая са определени за най-краткия възможен период от само един месец. По отношение липсата на данъчна фактура – между страните е налице договор, в който плащането на начислени суми, не е обвързано от издаване или връчване на фактура – чл. 5, ал. 1 във вр. с чл. 3, ал. 6/л.52/.    

С оглед така посоченият изход на делото, върху ответника, на основание чл. 78, ал. 1 от ГПК, следва да се възложат разноските в настоящото и по ЧГД № 2516/2014г., в размер на 108 лева.

Водим от горното и на посочените основания, съдът  

Р  Е  Ш  И :

                       

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на “****” ЕООД, ЕИК : ******, със седалище и адрес на управление – гр. ****, че в полза на “****” ООД, ЕИК : ******, със седалище и адрес на управление – гр. ****, срещу него, съществува вземане за сумата от 730,21 лева, представляваща 609,84 лева главница за консумирана и неплатена вода, в сграда на ул. ****, гр. Шумен и 120,37 лева лихви за забава, за периода 01.11.2012г. – 09.10.2014г., в едно със законната лихва, върху главницата от 609,84 лева, считано от 10.10.2014г., до окончателното плащане.

 

ОСЪЖДА “****” ЕООД, ЕИК : ******, със седалище и адрес на управление – гр. ****, да заплати на “******” ООД със седалище и адрес на управление – гр. ****, сумата от 108 лева, представляваща разноски в настоящото производство и по ЧГД № 2516/2014г., по описа на ШРС.

 

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок, от връчването му, пред Окръжен съд – Шумен.  

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: