Р Е Ш Е Н И Е

 

1614/5.10.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, петнадесети  състав

На двадесет и девети септември де хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: Пламена Н.ва

Секретар: Цв. К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД 2011 по описа на ШР на 2015г.,

За да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е образувано на основание чл.330 ГПК, във връзка с чл.50 и чл.51 от Семейния кодекс.

Депозирана е молба от Н.Н.Щ. с ЕГН **********,*** и С.С.Щ. с ЕГН: **********, с адрес ***, в която излагат своето сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака помежду им, както и за постигнатото споразумение относно личните и имуществените отношения между тях. Молят съда да постанови решение, с което да прекрати сключеният по взаимно съгласие брак между тях и да одобри като правно валидно и допустимо сключеното споразумение между тях.

Молителите Н.Н.Щ. и С.С.Щ. се явяват лично и с процесуален представител адв. Д.Р.Н.,***.  Двамата поддържат молбата си за прекратяването на брака по чл.50 СК по взаимно съгласие и изложеното в нея споразумение за доброволно уреждане на личните и имуществени отношения между тях съгласно с изискванията на чл.51 от СК. Ищците молят съда да прекрати брака им и да утвърди така изложеното споразумение.

ШРС след като взе предвид събраните по делото доказателства, след като изслуша становищата на страните, прецени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпорежданията на закона, намира за установени от фактическа . са страна следните обстоятелства:

Н.Н.Щ. и С.С.Щ. са били законни съпрузи,следствие на сключения на 08.11.2008г. граждански брак в гр.С.. Той се явява първи и за двамата. През време на брака се е родила дъщеря им Паола Николаева Щ. с рожденна дата 08.03.2009г. От около година насам се намирали във фактическа раздяла и затова са счели,че бракът им е изпразнен от съдържание и съществува само формално. Серизоно и непоколебимо са стигнали до съгласието за прекратяването му. Придобитите през време на брака им имоти са били вече продадени,а сумите, получени срещу прехвърлянето на собствеността, разпределени помежду им. Към настоящия момент нямат общи банкови влогове или друго някое имущество.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства

При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото и от изявленията на страните, направени както в исковата молба, така също и в съдебно заседание, се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на детето, както и издръжката между съпрузите и фамилното име. В този смисъл, съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака, е пълно, не противоречи на закона и  добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното съдът приема исковата молба на Н.Н.Щ. и С.С.Щ. за допустима и основателна, като следва да бъде уважена. Съдът следва да допусне прекратяване на законно валидния брак помежду им и да утвърди така изложеното от страните споразумение съгласно с разпоредбите на чл.50 и чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Имайки в предвид, че по делото не са представени доказателства досежно доходите на съпрузите, доколкото и двамата се намират в трудоспособна възраст, то съдът намира, че окончателния размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде 40 лева. В същото време, доколкото от материалите по делото се установява, че при завеждането на делото молителката е внесла държавна такса в размер на 25 лева, поради което  молителят следва да бъде осъден да заплати разликата до пълния определен размер, а именно – 15 лева.

Молителят дължи държавна такса върху присъдения размер на издръжката по отношение на детето в размер на 72 лева,  както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във вр. с чл.50 от СК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между  Н.Н.Щ. с ЕГН **********,*** и С.С.Щ. с ЕГН: **********, с адрес *** сключен с Акт за граждански брак №488/08.11.2008г.год ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СТРАНИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Н.Н.Щ. и С.С.Щ. споразумение в следния смисъл:

І. Местоживеенето на роденото от брака дете – П. Н. Щ., родена на ***г, с ЕГН **********, за в бъдеще ще бъде при майката С.С.Щ..

ІІ. Родителските права върху роденото от брака дете – П.Н. Щ.,ЕГН **********, се присъждат на майката С.С.Щ., като бащата Н.Н.Щ. има право на лични отношения с детето П. Н. Щ. всяка втора и четвърта събота и неделя от месеца, с приспиване при бащата, като същият трябва да вземе детето най-рано в 10 часа в събота и да го върне най-късно до 19:00 в неделя на майката.

Бащата Н.Н.Щ. има право да взема детето П. Н. Щ. един месец през лятото, когато майката не е в  отпуск и за три дни с приспиване по Коледа – 24.12., 25.12. и 26.12., през всяка нечетна календарна година, като вземе детето  в 09.00 часа на първия ден и е длъжен да го върне  на майката до 19.00 часа на третия ден, както и за три дни с приспиване  по Нова година – 31.12, 01.01 и 02.01 на следващата година, през всяка четна календарна година, като вземе детето в 09:00 часа на първия  ден и е длъжен да го върне на майката до 19.00 часа на третия.

 ІІІ. Бащата Н.Н.Щ. се задължава да заплаща на детето П. Н. Щ., чрез нейната майка и законна представителка С.С.Щ.,  ежемесечна издръжка в размер на 100 лв.  дължима до 25-то число на месеца, за който се дължи, считано от влизане на решението в сила.

ІV.Семейното жилище ще се ползва от Н.Н.Щ..

V. След прекратяването на брака молителката С.С.Щ. запазва  фамилно си име Щ..

ІV. Дължимите вещи, придобити през време на брака като съпружеска общност, са разпределени между тях и нямат претенции един към друг.По време на брака не са придобивали собствено  жилище.

VІ. Молителите нямат претенции за изплащане на издръжка помежду си.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 /четиридесет/ лева.

ОСЪЖДА Н.Н.Щ., ЕГН **********  да заплати в полза на бюджета  по сметка на ШРС сумата от 15 /петнадесет/ лева  представляваща държавна такса по делото  и сумата от 72 /седемдесет и два/ лева представляваща държавна такса върху присъдения размер на  издръжката, както и 5 /пет/ лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                           

РАЙОНЕН СЪДИЯ: