Р Е Ш Е Н И Е

1642/7.10.2015г., гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, VІ състав

В публично заседание на първи октомври през две хиляди и петнадесета година в следния състав:

                                                                                                                     Председател: Бистра Бойн

Секретар: Т.Т.,

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№2039/2015г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по искова молба на М.Й.Г., ЕГН **********, с адрес: *** и Г.Н.Г., ЕГН **********, с адрес: ***. В молбата си до съда молителите излагат, че са законни съпрузи. Твърди се дълбоко и непоправимо разстройство на брака, който се иска да бъде прекратен и представят споразумение по смисъла на чл.51 от СК. И ответника и ищцата, заявиха в съдебно заседание, че желаят прекратяването на брака, поддържат представеното споразумение и молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри споразумението, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с 242 от 31.05.1992г. на Община Шумен. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати без да се издирват мотивите за това. С представеното по смисъла на чл.51 от СК споразумение молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и следва да бъде одобрено.

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв., която констатира, че е внесена частично при завеждането на иска- 25лв. и същата следва да бъде довнесена от молителката, съобразно т.6 от споръзумението. Следва да бъде определена държавна такса върху споразумението за имуществени отношения. Молителя дължи заплащане на държавна такса в размер на 2 процента върху стойността на своя дял- 500лв., а именно 12.00лв. за едно моторно превозно средство, което се поставя в негов дял.

Водим от горното, и на основание чл.51 от СК, съдът  

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен с Акт за граждански брак №*** от 31.05.1992г. на Община Шумен между М.Й.Г., ЕГН **********, с адрес: *** и Г.Н.Г., ЕГН **********, с адрес: ***  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

ОДОБРЯВА постигнатото между М.Й.Г., ЕГН ********** и Г.Н.Г., ЕГН **********  споразумение в следният смисъл:

 

1.Относно местоживеенето на децата, упражняването на родителските права, личните отношения ан другия родител и издръжката на невършили пълнолетие деца: От брака няма ненавършили пълнолетие деца.

2. След развода бившите съпрузи няма да си дължат издръжка един на друг.

3. Семейното жилище, находящо се в гр. Шумен, ул. “******” №72, вх.2, ет.8, ап.54, се предоставя за ползване на молителя Г.Н.Г..

4. След развода съпругата възстановява предбрачното си фамилно име „К.“.

5. Придобитият по време на брака в режим на СИО лек автомобил с ДК № Н **** АК, марка „Форд“ модел „Мондео-комби“, цвят светло сив металик, двигател №SR09092, рама WFONXXGBBNSR09092, със застрахователна стойност 600 лева се поставя в дял на Г.Н.Г., ЕГН ********** и същият става изключителен собственик на описаният автомобил. Съпругата не получава уравнение на дела си.

6. Всички съдебно-деловодни разноски се поемат от М.Й.Г., ЕГН **********.

 

            ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 40 лв. /четиридесет лева/, която констатира, че е внесена частично.

ОСЪЖДА М.Й.Г., ЕГН ********** да заплати държавна такса в размер на 12.00лв./дванадесет лева/ по сметка на РС-гр.Шумен върху споразумението му в частта, относно имуществото и държавна такса в размер на 15.00лв./петнадесет лева/ по сметка на РС-гр.Шумен.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: