Р Е Ш Е Н И Е

 

1825/25.11.2015г.. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на деветнадесети ноември през две хиляди и петнадесета година в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б.Бойн

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 177 по описа за 2015г., за да се произнесе взе предвид следното :

 

 Гр.д.№ 2040 по описа за 2015г. по описа на ШРС е образувано по предявен иск с правно основание чл.150 и чл.143 от СК от ищец С.Й.Й., в качеството й на майка и законен представител на малолетното дете Й.С.С.. Ищецът претендира увеличение на присъдената по гр.д. №2707/2010 г. по описа на ШРС месечна издръжка от 60лв. на 100 лв., като се позовава на съществено изменение на обстоятелствата, като в този смисъл се е увеличил и размерът на извършваните от ищеца разходи.

Въпреки предоставения му срок по чл. 131 от ГПК, ответникът не е депозирал отговор на исковата молба, като не е изразил становище по допустимостта и съществото на предявения иск; по обстоятелствата, на които се основава същия; не е изложил възражения срещу исковата претенция.

            В хода на проведеното по делото съдебно заседание ищецът поддържа предявения иск и моли за постановяване на неприсъствено решение по делото, с което предявения иск бъде уважен.

           Съдът, като взе предвид, че на страните са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването им в съдебно заседание, както и че искът е вероятно основателен, с оглед на посочените в исковата молба обстоятелства и представените доказателства- препис от съдебно решение, удостоверение за раждане на длъжностното лице по гражданското състояние при Община– Шумен, бележка от училище, намира, че са налице предпоставките на чл.238 ал.1, вр. чл. 239 от ГПК. Ето защо решението по делото следва да бъде основано на положителната преценка за наличие на предпоставките за постановяване на неприсъствено такова.

На основание чл.73 ал.2 от ГПК, ответникът следва да заплати държавна такса върху тригодишните платежи на присъдената издръжка– 57.60 лева.

Водим от горното, съдът 

Р Е Ш И :

 

ИЗМЕНЯ размера на постановената  по гр.д.№ 2707/2010 год. на ШРС издръжка, дължима от С.Е.С., ЕГН **********, с адрес: *** в полза на детето Й.С.С., ЕГН **********, чрез нейната майка и законен представител С.Й.Й., ЕГН **********, като я УВЕЛИЧАВА от 60,00 лева на 100.00 лева /сто лева/, считано от датата на предявяване на исковата молба– 07.08.2015 год., с падеж първо число на текущия месец, за който се дължи издръжката, ведно със законната лихва при забава, до настъпването на законно основание за нейното изменяване или прекратяване, на основание чл.150 вр. чл.143, ал.2 от СК.

ОСЪЖДА С.Е.С., ЕГН **********, с адрес: *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на ШРС, към бюджета на съдебната власт, държавна такса в размер на 57.60 лева (петдесет и седем лева и шестдесет стотинки)., на основание чл.78, ал.6 от ГПК и Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, както и сумата от 5,00 лева за издаване на изпълнителен лист.

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в частта му относно издръжката.

Решението не подлежи на обжалване, на основание чл.239, ал.4 от ГПК.

Препис от настоящото решение да се връчи на страните по делото,  заедно със съобщението за постаняването му на основание чл.7, ал.2 от ГПК.

 

                                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: