Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

1680/21.10.2015г. , гр. Шумен  

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на деветнадесети октомври 2015 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: А. П.

 

като разгледа докладваното от съдията ГД № 2053/2015г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по чл. 50 от СК.

 

Делото е образувано по искова молба на Ж.Е.В., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу М.К.В., ЕГН : **********, с адрес ***, с посочено правно основание чл. 49 СК. В открито заседание, страните заявяват, че са постигнали съгласие за прекратяване на брака си по чл. 50 от СК и излагат споразумение, по чл. 51 от СК. След допуснатото, на основание чл. 321, ал. 5 от ГПК, преминаване на производството, към развод по взаимно съгласие, двамата съпрузи сочат, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Поддържат изложеното споразумение по смисъла на чл. 51 от СК. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри представеното споразумение, с което са уредили посочените в чл. 51 от СК последици на развода.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак на***., с акт № *** от същата дата, на Община Шумен. От същия имали родено едно дете – пълнолетно. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо той намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили, посочените в разпоредбата, последици на развода. Така представеното споразумение не противоречи на закона и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса, по брачният иск, в размер на 40 лв., от които констатира, че са внесени, при завеждането на молбата, 25 лв., от молителя, и молителката, следва да заплати останалите 15 лева, съобразно споразумението.

Водим от горното, и на основание чл. 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на ***., с акт № *** от същата дата на Община Шумен, между Ж.Е.В., ЕГН : **********, с адрес *** и М.К.В., ЕГН : **********, с адрес ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Ж.Е.В., ЕГН : **********, с адрес *** и М.К.В., ЕГН : **********, с адрес ***, споразумение, а именно:

I. Упражняване на родителските права и издръжка Отношения свързани с упражняването на родителски права, режим за свиждане и лични контакти, както и издръжка не се уреждат с оглед обстоятелството, че детето е навършило пълнолетие

II.      ФАМИЛНО ИМЕ

     След прекратяване на брака съпругата ще възстанови предбрачното си фамилно име Н.

III.           ИМУЩЕСТВО

                            Право на собственост върху движими Вещи през време на брака не сме придобивали.

Право на собственост върху недвижими имоти придобито по време на брака към настоящия момент не притежаваме,

IV.       СЕМЕЙНО ЖИЛИЩЕ

Семейното жилище, находящо се в гр.Шумен, бул. ***, е напуснато от страните и семейно жилище по смисъла на СК, не е налице

V.          ИЗДРЪЖКА МЕЖДУ СЪПРУЗИТЕ

Страните се споразумяват да не си дължат издръжка един на друг.

С настоящето споразумение молителите уреждат всичките си лични и имуществени отношения, свързани с прекратяването на брака и за в бъдеще няма да имат претенции един към друг.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 40 лв. (четиридесет лева), от която констатира, че са внесени 25 (двадесет и пет) лева, и ОСЪЖДА М.К.В., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати, по сметка на ШРС 15 (петнадесет) лева.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

          

                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: