Р Е Ш Е Н И Е

 

1613/5.10.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, петнадесети  състав

На  двадесет и девети септември две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                             Председател: Пламена Н.ва

Секретар: Цв.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №2072 по описа на ШРС за 2015 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

            Депозирана е молба от Я.Д.М., ЕГН **********,*** и П.Ж.Д. – М., ЕГН **********,***, в която сочат за постигнатото между тях сериозно и непоколебимо съгласие за разтрогване на съществуващия към настоящия момент граждански брак между тях, както и за постигнато споразумение, уреждащо личните и имуществени отношения между тях. Молят съда да постанови решение, с което да прекрати сключения между тях брак и да одобри така изложеното споразумение, приложено към исковата молба.

            Молителят Я.Д.М. в съдебно заседание се явява лично и с процесуален представител адв. И.К.,адвокат към ШАК. Поддържа молбата за прекратяване на гражданския брак и утвърждаване на приложеното споразумение. Моли съдът да постанови решение в тази насока.

            Молителката П Ж.Д. – М. в съдебно заседание се явява лично и с процесуален предствител адв. И.К., адвокат към ШАК. Поддържа молбата за прекратяване на гражданския брак и утвърждаване на приложеното към нея споразумение. Моли съдът за постановяване на решение в тази посока.

            След като съобрази поотделно и в тяхната съвкупност събраните по делото доказателства,ведно със становищата на страните, ШРС намери за установено от фактическа страна следното:

            Молителите Я.Д.М. и П.Ж.Д. – М. са сключили  валидно граждански брак на 05.06.1999г., видно от Акт № 152/ 05.06.1999г. на О. Ш.. Този съюз е бил първи и за двамата. От брака има родено едно дете – Д.Я. М. с ЕГН **********, роден на ***г. От седем години съпрузите се намирали във фактическа раздяла, поради което считат брака си за изпразнен от съдържание и съществуващ формално. В молбата заявяват, че са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си.  

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства и по-специално от Удостоверение за сключен граждански брак серия УС – 0 № 163159/ 05.06.1999г на Община Ш. ,Удостоверение за раждане на Д Я. М. серия УC-0 403819/15.05.2000g. на Община Ш..

При така установената фактическа обстановка, съдът приема за съществуващо от правна страна следното:

От събраните по делото материали и направените изявления на молителите в проведеното на 29.09.2015г. публично заседание по безспорен начин се установява тяхното сериозно и непоколебимо съгласие, което са постигнали за прекратяване на сключения през 1999г брак межсду тях. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички имуществени и лични отношения помежду си, а именно относно родителските права върху детето Д. Я. М., както и личните отношения и издръжката, която ще се дължи по отношение на него; въпросите относно издръжката между съпрузите, относно фамилното име. В този смисъл съдът намира приложеното споразумение за отговарящо на разпоредбите на закона, непротиворечащо на добрите нрави и пълно, поради което следва да бъде одобрено.

Съобразно с гореизложеното съдът намира молбата на Я.Д.М. и П.Ж.Д. – М. за допустима и основателна и следва да бъде уважена при така изложените от страните искания – да бъде допуснато прекратяването на брака между тях по взаимно съгласие  и утвърдено постигнатото споразумение въз основа на чл.50 и чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Имайки в предвид, че по делото не са представени доказателства досежно доходите на съпрузите, доколкото и двамата се намират в трудоспособна възраст, то съдът намира, че окончателния размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде 40 лева. В същото време, доколкото от материалите по делото се установява, че при завеждането на делото молителката е внесла държавна такса в размер на 25 лева, поради което  молителят следва да бъде осъден да заплати разликата до пълния определен размер, а именно – 15 лева.

Молителят дължи държавна такса и върху присъдения размер на издръжката по отношение на детето в размер на 72 лева,  както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във вр. с чл.50 от СК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между Я.Д.М.,ЕГН **********,*** и П.Ж.Д.-М., ЕГН ********** със същия адрес, сключен с  Акт за граждански брак № 152/05.06.1999г. на Община Шумен ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ .

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Я.Д.М. и П.Ж.Д. – М. споразумение,с което уреждат последиците от прекратения брак помежду си, в следния смисъл:

І. Местоживеенето на роденото от брака дете – Д. Я. М., роден на ***г., ЕГН ********** в бъдеще ще бъде при майката П.Ж.Д.-М., ЕГН **********.

ІІ. Родителските права върху роденото от брака дете – Д. Я. М., ЕГН **********, ще се упражняват от майката П.Ж.Д. – М., ЕГН **********, като бащата Я.Д.М., ЕГН ********** има право на лични контакти с детето, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца, - от 10:00 часа в събота до 17:00 часа в неделя, с приспиване, както и по един месец през лятото, когато майката не е  платен годишен отпуск.

ІІІ. Бащата Я.Д.М., ЕГН ********** се задължава да заплаща ежемесечна издръжка на детето Д. Я. М., ЕГН ********** в размер на 100 лв., чрез неговата майка и законен представител П.Ж.Д.-М., ЕГН **********, платима  с пощенски запис до 5 - то число на текущия месец, заедно със законната лихва за всяка закъсняла вноска до окончателното заплащане на сумите, считано от влизането на решението в законна сила до настъпване на законови причини за прекратяване правото на издръжка или нейното изменение.

ІV. Семейното жилище – апартамент, находящ се в гр. Ш., ул.“Ген.Т.“ 1, вх.Г,ап. 92, което Я.Д.М. е напуснал и е собственост на П.Ж.Д., след развода ще се ползва от П.Ж.Д. и детето.

V. След прекратяване на брака молителката – П.Ж.Д. – М. възстановява предбрачната си фамилия – Д..

VІ. Молителите нямат претенции за изплащане на издръжка помежду си.

VІІ. По време на брака, съпрузите не са придобили  имущество, което да бъде премет на съдебна делба и нямат финансови претенции един към друг.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 /четиридесет/ лева.

ОСЪЖДА Я.Д.М., ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета по сметка на ШРС сумата от 15 /петнадесет/ лева, представляваща държавна такса по делото  и сумата от 72 лева /седемдесет и два  лева/, представляваща държавна такса върху присъдения размер на  издръжката,както и 5 /пет/ лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.   . 

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                           

РАЙОНЕН СЪДИЯ: