Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

 

                                         1786/16.11.2015г. ,         гр. Шумен

 

Шуменският районен съд, в публичното заседание, на единадесети ноември през две хиляди и петнадесета година,  в  състав :                   

    Районен съдия: Л. Григорова

 

при секретаря  Д. Х.,  като  разгледа докладваното  от съдията гр. д. № 2118  по описа за 2015 година, за да се произнесе, взе предвид следното:   

Гр. д №2118/2015 г. по описа на ШРС, първоначално е образувано по повод предявен от Х.Н.Р., ЕГН **********, с адрес: ***, против Р.В.Р., ЕГН **********,***, брачен иск, с правно основание чл.49, ал.1 от СК, с искане да бъде прекратен сключения на 11.05.2002 г., между страните граждански брак, като дълбоко и непоправимо разстроен, по вина на ответника, да се предостави упражняването на родителските права по отношение на роденото от брака дете – В.Р. В., ЕГН **********, на ищцата, и  местоживеенето на детето да бъде при майката, на следния адрес:  ***, като режимът на лични контакти на бащата с детето да бъде, както следва: всяка първа и трета събота от месеца от 10.00 часа до 18,00 ч. в неделя, с преспиване, като детето да се връща в дома на майката; по 20 дни през лятната ваканция, от 10.00 ч. до 18,00 часа на рождения ден на детето, както и по два дни, с преспиване, за великденските, коледните и новогодишните празници. Ищцата моли де се осъди ответникът да заплаща ежемесечна издръжка на детето В.Р.В., в размер на 100,00 лв. (сто лева), считано от 19.08.2015 г.- датата на депозиране на исковата молба в съда.

В хода на производството съпрузите представят споразумение относно всички въпроси, визирани в разпоредбата на чл.51 от СК и молят съда да прекрати брака им по реда на чл.50 от СК. На основание чл.321, ал.5 от ГПК е постановено преминаване към производство за развод по взаимно съгласие.     

 След запознаване със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът прие за установено от фактическа и правна страна следното: От приложения оригинал на удостоверение за сключен граждански брак, издадено въз основа на акт за сключен граждански брак № 90 от 11.05.2002 г. на длъжностно лице по гражданско състояние при Община – Шумен, се доказва по категоричен начин, че молителите Х.Н.Р., ЕГН ********** и Р.В.Р., ЕГН **********, са сключили граждански брак на 11.05.2002 г. От представения по делото официално заверен препис от удостоверение за раждане, изд. въз основа на акт за раждане № 1364 от 04.12.2002 г. на длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, се установи, че от брака си страните имат родено едно дете -  В.Р.В., ЕГН **********, което към датата на приключване на откритото съдебно заседание не е навършило пълнолетие. И двамата съпрузи твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на гражданския им брак, което поддържат пред съда и в съдебно заседание представят писмено споразумение по чл.51 от СК, за уреждане на личните им и имуществени отношения след развода. Последното отговаря на изискванията на закона, не противоречи на морала, поради което няма пречки за одобряването му.

Позовавайки се на изложеното, съдът намира, че разглежданата молба се явява основателна и доказана и следва да се уважи.

 По делото са депозирани доказателства от страна на молителката, досежно реализирани трудови доходи, предвид които и с оглед трудоспособната възраст на молителя, определя окончателна държавна такса, в размер на 40.00 лв., като констатира, че молителката е внесла държавна такса в размер на 25,00 лв. В този смисъл и съобразявайки се с подписаното от страните споразумение, заключава, че молителят следва да бъде осъден да заплати сума в размер на 15.00 лв., представляваща остатък от дължимата държавна такса за водене на делото.

Молителката следва да заплати и държавна такса, изчислена върху размера на присъдената издръжка на детето й, като размерът на тази държавна такса се равнява на сума от 68, 40 лв.

Водим от гореизложеното, съдът 

 

                                      Р     Е     Ш     И   :                   

 

 ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Х.Н.Р., ЕГН **********, с адрес: *** и Р.В.Р., ЕГН **********,***, сключен на 11.05.2002 г., с акт №90 от 11.05.2002 г. на длъжностното лице по гражданско състояние при Община – Шумен, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

ОДОБРЯВА, постигнатото между двамата писмено споразумение по чл.51 от СК, както следва:

   Упражняването на родителските права по отношение на роденото от брака дете В.Р.В., ЕГН **********, се предоставя на бащата Р.В.Р., ЕГН **********, като местоживеенето на детето ще бъде на адреса, на който живее бащата, а именно: ***

Майката Х.Н.Р., ЕГН **********, с адрес: ***, ще има право на лични контакти с детето В.Р.В., ЕГН **********, както следва: всяка първа  и трета събота и неделя от месеца, от 9:00 ч. в събота, до 18:00 ч. в неделя, с преспиване, 20 дни през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск, 2 дни през пролетната ваканция, 2 дни през коледно- новогодишните празници, 2 дни през великденските празници, и от 10:00 ч. до 16:00 ч. на всеки рожден ден на детето.

Майката Х.Н.Р., ЕГН **********, с адрес: ***, ще заплаща месечна издръжка на детето си В.Р.В., ЕГН **********, чрез неговия баща и законен представител Р.В.Р., ЕГН **********, в размер на  95,00 лв. (деветдесет и пет лева), платима до 5-то число на месеца, за който се дължи, считано от влизане в сила на решението по настоящото дело – 16.11.2015 г., до настъпване на законни причини за нейното прекратяване или изменение.

Семейното жилище, находящо се  в ***, собственост на съпруга и негови близки по наследство, се предоставя за ползване на Р.В.Р., ЕГН **********, като жилището е напуснато от жената и последната няма претенции относно ползването му.

Страните не притежават движими вещи на значителна стойност или парични влогове, придобити по време на брака, които да са в режим на СИО, подлежащи на делба, поради което нямат взаимни претенции от имуществен характер. Всеки е получил личните си движими вещи.

Страните нямат претенции за издръжка по между си.

След прекратяване на брака, Х.Н.Р., ЕГН **********, ЗАПАЗВА придобитото със сключване на брака  фамилно име – Р..

Разноските по делото остават за страните така, както са направени, а остатъкът от таксата за водене на делото се поема от Р.В.Р..

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна  такса  по  делото, в размер на 40.00 лв. /четиридесет лева/.         

ОСЪЖДА Р.В.Р., ЕГН **********, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС сума, в размер на 15,00 лв. /петнадесет лева/, представляваща остатък от дължимата държавна такса за водене на делото.

  ОСЪЖДА Х.Н.Р., ЕГН **********, с адрес: ***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, сумата от 68, 40 лв. /шестдесет и осем лева и четиридесет стотинки/, представляваща държавна такса, изчислена върху размера на присъдената издръжка за детето й.

                                                       

  Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

   РАЙОНЕН СЪДИЯ :