Р    Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

1645/9.10.2015г. , гр. Шумен

Шуменски районен съд, в публичното заседание на първи октомври  ,    през две хиляди и петнадесета   година, в състав :

                                                                                          Съдия: Зара Иванова  

при секретаря А. П.  , в присъствието на мл. пр. Ж. Стоянова    ,  като разгледа докладваното от районният съдия гр.д. № 2163  по описа за 2015  година, за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл.19, ал.1 от ЗГР.

Депозирана е молба от О.М.Ю. , ЕГН:********** , действащ със съгласието на родителите си Р.Й.В. , ЕГН:********** и М.Ю. , гражданин на РТурция ,  роден на ***г. , адрес за призоваване : гр.Шумен , площад *** , в която посочват , че е роден с имената О. Р. В. , с майка Р.Й.В. и баща- неизвестен . От 2004г. , майката заживяла на съпружески начала с М.Ю. ,  който го приел за свое дете и го припознал , което обстоятелство било отразено в Акта му раждане . Така той приел  бащиното и фамилно име на баща си М.Ю..Личното му име останало О. , но всички приятели , близки , роднини го наричат А. .  Той се разпознава с това име . Предвид всичко изложено по-горе , счита , че са налице важни обстоятелства по смисъла на чл.19 от ЗГР за промяна на личното му име от О. на А., ето защо моли да бъде постановено решение в този смисъл  .

         Заинтересована страна Община Шумен не вземат становище по молбата .

Представител на ШРП заема становище , че молбата е основателна .

Съдът, въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства преценени поотделно и в тяхната съвкупност, прие за установено от фактическа и правна страна следното:

Видно от представеното по делото копие от Акт за раждане №*** на Община Шумен  , молителят , при раждането си е записан с имената О. Р. В. , с баща – неизвестен .  В акта е отбелязано , че със Заявление вх.№***.  , М.Ю. , гражданин на РТурция ,  роден на ***г.  , признава детето за свое , в резултат на което придобива неговото бащино и фамилно име . Личното му име О. , обаче остава непроменено , в противоречие на факта , че в резултат на новите обстоятелства всички го наричат А.. Според показанията на А.Й.В.  и А.И. А.  , родителите на молителя живеят заедно от 12 години и за този период детето е наричано А. , близките и роднините също го наричат по този начин . Името О. е забравено.

Съдът като съобрази изложеното  , намира за доказано , че е налице несъответствие между името с което детето е записано в акта за раждане и това , с което е известно сред роднини , близки приятели . С това име се идентифицира и детето , което е във възраст достатъчна да е налице самосъзнание относно името му. Това несъответствие според съда ще създаде в бъдеще значителен емоционален и социален дискомфорт , ето защо счита , че са  налице „важни обстоятелства“  по смисъла на чл.19 ал.1 от ЗГР , поради и което молбата се явява основателна .

Водим от горното, съдът

Р  Е  Ш  И  :

ДОПУСКА промяна на ЛИЧНОТО ИМЕ на детето О.М.Ю. , ЕГН:**********, действащ със съгласието на родителите си Р.Й.В. , ЕГН:********** и М.Ю. , гражданин на РТурция ,  роден на ***г. , адрес за призоваване : гр.Шумен , площад ***     , с което е вписан в Акт за раждане №***. на Община Шумен    , от О.    на А.    .

Решението не подлежи на обжалване .

Препис от решението  да се изпрати на длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен , за вписване на извършената промяна.

                                                                                              СЪДИЯ: