Р    Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

1751/9.11.2015г.  

 

Шуменски районен съд, в публичното заседание на осми октомври  ,   през две хиляди и петнадесета    година, в състав :

                                                                                                                             Съдия: Зара Иванова 

при секретаря А.П., в присъствието на мл.прокурор Стоянова, като разгледа докладваното от районният съдия гр.д. №2262  по описа за 2015 година, за да се произнесе взе предвид следното: 

Производство по чл.548 вр.  чл .542 от ГПК.

Депозирана е молба от  К.И.Ф. , ЕГН:********** , адрес *** ,  в която посочва , че брат и              М.И.Х.,  ЕГН:********** , български гражданин , е починал на 27.11.1989 г. в Републи Турция . Там не бил съставен акт за смърт , такъв не е съставен и в с.Единаковци , Община Хитрино , на което населено място бил жител починалия. Починалият е погребан в РТурция . Не е възможно съставянето на Акт за смърт поради пропуснат срок . Необходимостта от уреждане на наследствените отношения налага интерес от предявяване на настоящата молба , поради което моли да бъде признато за установено , че лицето М.И.Х.,  ЕГН:********** е починало и да бъде разпоредено съставянето на Акт за смърт .

Заинтересованата страна Община Шумен  , редовно призовани, не изпращат представител.

Представителят на Районна прокуратура - гр. Шумен заема становище, че фактът на смъртта на лицето е безспорно установен, поради което молбата е основателна и няма пречки за уважаването й.

След като се запозна със събраните писмени доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

От представените по делото доказателства , а именно Удостоверение за съпруга и родствени връзки изх.№96/09.09.2015г. на Община Хитрино се доказва , че молителката е сестра на починалото лице , поради което счита , че на нея е налице  правен интерес от предявяване на настоящата молба .

От друга страна  видно от удостоверение № ***25.08.2015 г. на Община Хитрино,  легализиран превод от турски език  на формуляр за установяване на гробищно място; легализиран превод от турски език на препис от разрешение за погребение , пореден номер 946 от м.08.2015 г. , удостоверение за  идентичност на лице с различни имена изх. № 1135 от 05.08.2015 г. издадено от  община Хитрино; легализиран превод на писмо от Република Турция, Каймакамство Газиосманпаша №***(15)-387 от 01.09.2015 г. се доказва , че  в РБългария не е съставен Акт за смърт на лицето М.И.Х. ,  ЕГН:********** . От горните доказателства се установява също , че  молителят  не може да се снабди с необходимия му документ или със заместващото го удостоверяване от органите на държавата, на чиято територия е настъпил фактът , в случая от РТурция , т.е. налице са предпоставките и по чл.548 от ГПК , което налага извода , че молбата е процесуално допустима .

Разгледана по същество , молбата е основателна , защото от събраните гласни доказателства – показанията на св. А.Х. , както и писмените такива  Легализиран превод от турски език  на формуляр за установяване на гробищно място; легализиран превод от турски език на препис от разрешение за погребение , пореден номер 946 от м.08.2015 г.; удостоверение за раждане издадено въз основа на акт за раждане № 1899 от 20.09.1976 г. на ОбНС Шумен; удостоверение за  идентичност на лице с различни имена изх. № 1135 от 05.08.2015 г. издадено от  община Хитрино; удостоверение за съпруг/а и родствени връзки изх. № 96 от 09.09.2015 г. на община Хитрино; легализиран превод на писмо от Република Турция, Каймакамство Газиосманпаша №***(15)-387 от 01.09.2015 г. се доказва безспорно , че на .  Съобразно посоченото съдът приема за доказано , че М.И.Х.,  ЕГН:**********  е починал на 27.11.1989г. в Република Турция , за което обстоятелство няма съставен акт за смърт . 

           Водим от горното и, на основание чл.542 от ГПК

Р          Е          Ш          И   : 

                   УВАЖАВА молбата на К.И.Ф. , ЕГН:********** , адрес ***   , поради което  ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на Община Хитрино , че на 27.11.1989г. в Република Турция , гр.Истанбул , е настъпила смъртта на М.И.Х.,  ЕГН:********** .   

Решението не подлежи на обжалване . 

Препис от решението да се изпрати на Община Хитрино за съставяне акт за смърт на лицето. 

СЪДИЯ :