Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

1750/9.11.2015г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, в публичното заседание на осми октомври     , през две хиляди и петнадесета     година , в състав :  

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова  

при секретаря  А.П.    , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №2264  по описа за 2015  г., за да се произнесе взе предвид:  

Производство по чл.50 от СК  .

           Депозирана е молба от  Б.З.Х., ЕГН: **********, адрес: ***  и  Б.И.Х., ЕГН :**********, адрес: *** , в която посочват , че са сключили граждански брак на 07.10.1990г. Роденото от брака дете е пълнолетно . Във фактическа раздяла са и не живеят заедно , бракът им е изчерпан от съдържание , поради което молят да бъде прекратен по взаимно съгласие и съдът да одобри споразумението по чл.51 от СК .

В съдебно заседание съпрузите  поддържат молбата си за развод и  споразумението  . 

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието Удостоверение за сключен граждански брак , издадено  въз основа на Акт за граждански брак №***/07.10.1990г. на Община Никола Козлево     , от което се установява , че страните са съпрузи от 07.10.1990г.  Роденото от брака дете е пълнолетно  . 

Съдът констатира  , че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима , от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно , уредени са всички лични отношения между съпрузите , отговаря на изискванията на закона и морала , поради което няма пречки да бъде утвърдено от съда .  Поради липсата на доказателства в обратен смисъл , съдът приема за доказано , че роденото от брака дете е пълнолетно , поради което не е налице необходимост съдът да се произнася  по въпросите свързани с родителските права , издръжката и личните отношения на детето .. 

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева , които предварително са внесени от жената .

Водим от горното, съдът

Р   Е   Ш   И:  

           ПРЕКРАТЯВА сключения на 07.10.1990г.    , с Акт №***07.10.1990г.   на Никола Козлево         , ГРАЖДАНСКИ БРАК   между  Б.З.Х., ЕГН: **********, адрес: ***   и Б.И.Х., ЕГН :**********, адрес: ***    ,  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ .

УТВЪРЖДАВА  постигнатото между Б.З.Х., ЕГН: ********** и Б.И.Х., ЕГН :**********,   споразумение по чл.51 от СК  както следва:

·         След прекратяване на брака съпругата Б.З.Х.,   ВЪЗСТАНОВЯВА  предбрачното  си фамилно име ЗЮЛКЯР.

·         След прекратяване на брака страните не си дължат ИЗДРЪЖКА  .

·         СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ ,  АПАРТАМЕНТ В ГР.Шумен , ул.“***„ №2 , вх.3 , ет.3 , ап.53  е собственост на трето лице , поради и което не се предоставя за ползване на никой от съпрузите .        

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.  

СЪДИЯ: