Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

                             

                                            1643/9.10.2015г. ,          гр. Шумен

                                    

Шуменският районен съд, в публичното заседание на седми октомври, през две хиляди и петнадесета година, в  състав                                                             

  Районен съдия: Л. Григорова

 

при секретаря Д. Х., като разгледа докладваното от районния съдия гр. д. № 2284 по описа на съда за 2015 година, за да се  произнесе, взе предвид следното:   

 

 Производство по чл.50 от СК.

 Депозирана е молба от Д.В.Д., ЕГН **********, с адрес: *** и Р.И.Д., ЕГН **********, с адрес: ***, в която излагат, че имат сключен граждански брак, като от брака си имат родени две деца, които към настоящия момент са пълнолетни. Молителите твърдят, че са взели сериозно и непоколебимо решение за прекратяване на брака по взаимно съгласие. Двамата съпрузи представят споразумение относно всички въпроси, визирани в разпоредбата на чл.51 от СК. На основание изложеното, молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им по взаимно съгласие и одобри споразумението им по чл.51 от СК.

   В съдебно заседание двамата съпрузи се явяват лично и заявяват, че поддържат молбата си за прекратяване на брака.

   След запознаване със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът от фактическа и правна страна прие за установено следното: От приложеното  удостоверение за сключен граждански брак, изд. въз основа на акт за сключен гр. брак № 32 от 04.10.1981 г.  на дл. лице по гр. състояние при кметство  ***, се доказва по категоричен начин, че Д.В.Д., ЕГН ********** и Р.И.Д., ЕГН **********, са сключили граждански брак на 04.10.1981 година. И двамата съпрузи твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на гражданския им брак, което поддържат пред съда, като представят и писмено споразумение по чл.51 от СК за уреждане на личните им и имуществени отношения след развода. Последното отговаря на изискванията на закона, не противоречи на морала, поради което няма пречки за одобряването му.

Позовавайки се на изложеното, съдът намира, че разглежданата молба се явява основателна и доказана, и следва да се уважи.   

По делото не са депозирани доказателства от двамата съпрузи, досежно получаваните от тях трудови доходи, но с оглед трудоспособната им възраст, съдът приема, че те са в състояние да реализират такива поне, в размер на минималната работна заплата за страната, поради което определя окончателна държавна такса в размер на 40.00 лв., като констатира, че молителят е внесъл цялата дължима сума, в размер на 40.00 лв., представляваща държавна такса за водене на делото.

 Водим от гореизложеното, съдът 

 

                                 Р          Е          Ш          И

 

 ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Д.В.Д., ЕГН **********, с адрес: *** и Р.И.Д., ЕГН **********, с адрес: ***, сключен с акт за граждански брак 32 от 04.10.1981 г. г., съставен от длъжностно лице по гражданско състояние при кметство – ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

ОДОБРЯВА, постигнатото между двамата писмено споразумение по чл.51 от СК, както следва:    

Страните нямат претенции за издръжка помежду си.

Страните заявяват, че не притежават открити парични влогове, както компенсаторни инструменти, облигации или други ценни книжа, придобити по време на брака, като за в бъдеще няма да предявяват един спрямо друг материални/парични претенции.

Страните заявяват, че нямат взаимни претенции за получаване в дял от личното имущество на другия съпруг.

Движимите вещи са поделени между страните извънсъдебно.

Страните заявяват, че нямат задължения към банки, кредитори и други трети физически и юридически лица.

Придобитият по време на брака недвижим имот /семейно жилище/, обективиран в Нотариален акт №73, том XI, нот. дело № 2729 от 16.08.1993 г., представляващ: стара и нова жилищна сграда – построени върху дворно място от 400 кв.м., съставляващо парцел XVII-7635 от квартал 215 по плана на ***, находящо се ***, който урегулиран ще съдържа 585 кв.м. (с неуредени сметки по регулация), се предоставя за ползване на Д.В.Д., ЕГН **********, като съпругата го е напуснала и няма претенции, относно ползването му.

След прекратяване на брака съпругата Р.И.Д., ЕГН **********, ЗАПАЗВА придобитата при сключване на брака фамилия - Д..

 Разноските по делото се поемат изцяло от Д.В.Д..

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна  такса за водене на делото, в размер на 40.00 лв. /четиридесет лева/.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ :