Р Е Ш Е Н И Е

 

1611/2.10.2015г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ШУМЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, IХ - ти състав, в публично съдебно заседание ,на двадесет и девети септември, две хиляди и петнадесета година, в състав:  

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Д. Димитров

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 2294/2015г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по предявена искова молба, с правно основание чл. 50 СК, от С.Х.Ф. и Е.Х.А. за прекратяване на сключения между тях граждански брак, поради развод по взаимно съгласие. Съпрузите основават искането си на твърдения за постигнато сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Твърдят, че от брака си имат родено едно ненавършило пълнолетие дете – Д. Е.Х., роден на ***г., както и че са постигнали споразумение по смисъла на чл. 51 СК относно местоживеенето на детето, упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на детето, както и ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилното име и имуществените отношения, представено в писмен вид към молбата.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, молителите поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото по между им споразумение.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Молителите са съпрузи, на основание сключения граждански брак, за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № *** г., от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Ш..

Същите са родители на детето Д. Е.Х., роден на ***г., с ЕГН **********.

Съдът, след като взе предвид, че двамата молители поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, като решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо и не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака, и прецени, че споразумението им удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала, съблюдава и защитава интересите на детето, намира че същото следва да бъде утвърдено, а разводът между двамата съпрузи да бъде допуснат на основание чл. 50 СК.

На основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, съдът определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв., от която констатира, че е внесена сумата от 25 лв. от молителката С.Х.Ф., като молителя Е.Х.А. следва да плати държавна такса в размер на 15 лв. На основание чл. 7 от същата Тарифа всеки от молителят Е.Х.А. следва да заплати държавна такса по споразумението за издръжка в размер на 2 % върху тригодишните платежи, в общ размер на 72.00 лв.

Предвид изложеното, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между С.Х.Ф., ЕГН: **********,***, и Е.Х.А., ЕГН: ********** *** и двамата със съдебен адрес:***, чрез пълномощника адв. Т. от ШАК, сключен на 04.11.2005 г., пред длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № *** г., по взаимно съгласие, на основание чл. 50 СК.

Утвърждава постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето Д. Е.Х., роден на *** г., с ЕГН: **********, на майката С.Х.Ф., ЕГН **********.

ПРЕДОСТАВЯ ПОЛЗВАНЕТО НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, находящо се в гр. Ш., *** на С.Х.Ф..

ОПРЕДЕЛЯ МЕСТОЖИВЕЕНЕ на роденото от брака дете Д. Е.Х., роден на *** г., с ЕГН: ********** при майката С.Х.Ф..

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения на бащата Е.Х.А., ЕГН: ********** с детето Д. Е.Х., роден на ***г., с ЕГН: **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 08 ч. в събота до 17 ч. в неделя с преспиване, както и двадесет дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск.

ОБЯВЯВА, че за в бъдеще съпрузите не претендират издръжка един от друг; недвижимото имущество и вещите находящи се в него придобити в режим на СИО ще останат след прекраняване на брака в обикновена съсобственост, а останалите движими вещи са поделили доброволно и извънсъдебно; съпрузите няма да имат след прекратяването на брака, никакви претенции към притежаваните от всеки един от тях суми по банкови сметки, както и претенции за получаване на дял от личното имущество на другия съпруг.

ОСЪЖДА Е.Х.А., с ЕГН: ********** ***, ДА ЗАПЛАЩА в полза на детето Д. Е.Х., роден на *** г., с ЕГН: **********, чрез неговата майка и законен представител С.Х.Ф. с ЕГН: ********** месечна издръжка в размер на 100.00 /сто/ лева, считано от влизане в сила на решението до настъпване на законно основание за нейното изменяване или прекратяване, заедно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж 5-то число на месеца, за който се дължи издръжката, на основание чл. 143, ал. 1 и ал. 2 СК.

ОСЪЖДА Е.Х.А., с ЕГН: ********** ***, ДА ПЛАТИ в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт по сметка на ВСС сумата от 15.00 лева (петнадесет лева) представляваща окончателна държавна такса по молбата за развод, както и сумата от 72.00 лева (седемдсет и два лева) представляваща дължима държавна такса по споразумението за издръжката, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 от ГПК.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:…………………..